Populismul dlui Băsescu este la fel de nociv ca Pactul Ribbentrop-Molotov

20:15, 2 aprilie 2018 | Opinii | 1267 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Aflat în turneu electoral cu caracter diversionist în Republica Moldova, dl Traian Băsescu a anunțat că va denunța Pactul Ribbentrop-Molotov și i-a denunțat pe politicienii români care nu au făcut-o pană acum.

Într-o reacție publică dl Adrian Năstase îi aduce aminte dlui Băsescu că și dansul face parte dintre acești politicieni. Mai mult încă, îi atrage atenția ca ar putea să aibă anumite probleme cu memoria, întrucât în anul 1991, pe când era el însuși membru de frunte al guvernării, odiosul Pact a fost denunțat de Romania. Deci, despre ce mai vorbim? Doar despre demagogie! Argumentele dlui Năstase sunt psiho-politice. Mă surprinde însă, la profesorul de drept internațional Adrian Năstase, că nu a apelat și la argumentele, mult mai puternice, de ordin juridic, pe care cu siguranța le cunoaște și pe marginea cărora am purtat împreuna discuții cu mulți ani în urmă. O voi face eu în cele ce urmează.

1. O înțelegere (pact, tratat, acord etc.) poate fi denunțată numai de cei care îi sunt parte. România nu a fost parte la Pactul Ribbentrop-Molotov și prin urmare nu are / avea cum să îl denunțe. În schimb a făcut-o URSS care în 1989 l-a denunțat printr-o declarație a Congresului Deputaților Poporului, contrasemnată de Președintele Sovietului Suprem, Mihail Gorbaciov.

2. Potrivit principiului relativității convențiilor, înțelegerile unora nu pot crea obligații terților. În consecința cedarea Basarabiei în 1940 nu a avut loc ca efect al Pactului Ribbentrop-Molotov, fată de care Regatul României era terț, ci în baza tranzacției încheiate între acesta și URSS sub amenințarea unei acțiuni militare sovietice. Ca sa evitam un război în condițiile unui raport de forte defavorabil, am cedat Basarabia. Poate ar fi fost mai bine sa optăm pentru război.

3. Prin ordinul „Va ordon treceți Prutul!”, mareșalul Ion Antonescu a denunțat în mod legitim tranzacția din 1940 lovită de viciul violentei, respectiv nulă a inițiat-o întrucât fusese consimțita sub imperiul amenințării cu forța. Pactul Ribbentrop-Molotov nu fusese izvorul vreunei obligații de a ceda Basarabia sau al vreunui drept de a cere cedarea, ci creatorul unui context geopolitic care a permis acțiunea în forță a URSS în 1940. În 1941 contextul se schimbase și Romania a recuperat ceea ce pierduse cu un an în urmă.

4. Temeiul constituirii unei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești, devenita prin actul de autodeterminare din 1991 Republica Moldova, nu este Pactul Ribbentrop-Molotov, devenit caduc odată cu izbucnirea războiului dintre Germania nazistă (al cărei aliat era Romania) și URSS, ci Tratatul de pace de la Paris, încheiat în 1947, la care sunt parte atât învingătorii celui de al doilea Război Mondial cât și Romania. Tratatul a fost confirmat și întărit atât prin acordurile de frontieră intervenite ulterior intre Romania și URSS (precum și succesorii în drepturi ai acesteia), cât și prin Actul final de la Helsinki, din 1975. Prin urmare, ceea ce dl Băsescu va trebui să denunțe este Tratatul de pace încheiat cu SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia etc., încălcând astfel și promisiunile făcute de România la Helsinki cu privire la frontiere.

Pactul Ribbentrop-Molotov este mort de mult iar urmările sale au dispărut de mult din realitatea geopolitică europeană, chiar dacă umbra autorilor săi se mai mișca în spatele acordurilor ruso-germane de azi, dând numele unor personaje trecătoare unei concepții strategice perene.Pe acest fundal putem conchide că lupta populistă cu stafiile trecutului face la fel de mult rău României (inclusiv ideii de unire cu Moldova) ca și defunctul Pact Ribbentrop-Molotov, cât timp ea contesta ordinea postbelică garantată de toate marile puteri ale lumii si astfel ne pune lumea în cap. Unirea nu are nevoie de asemenea gesturi. Ea se va realiza simplu atunci când România va redeveni un stat suveran puternic și respectat (preferabil în cadrul unei Europe politice puternice, democratice și respectate) iar românii moldoveni o vor dori cu adevărat. Pana atunci sa ne gândim tot timpul la ea, dar sa nu vorbim niciodată despre ea.

Adrian Severin

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,