Finanțatorii externi i-au pus Republicii Moldova lațul la gât

15:46, 22 noiembrie 2017 | Opinii | 2418 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, avertizează că Republica Moldova riscă în 2018 să aibă un buget ce va fi executat doar în proporție de 10 la sută, adică doar 4 miliarde de lei vor fi utilizați conform destinației legale.

El a precizat că vulnerabilitatea de bază a Bugetului pentru 2018 ține de dependența sporită a țării noastre față de finanțările externe.

„Peste 26% din Cheltuielile Bugetului de Stat sau 10,8 miliarde de lei, Guvernul intenționează să le acopere din

1) Granturi – 2,8 miliarde de lei și
2) Împrumuturi Externe – 8 miliarde lei, dintre care 2,4 miliarde de lei sunt necesari pentru achitarea împrumuturilor luate anterior”.

În această situație țara este extrem de vulnerabilă, deoarece instituțiile care au „anexat” financiar Republica Moldova o pot bloca oricând prin simplul refuz de a mai oferi granturi.

Gravitatea situației nu se limitează dar la această dependență, ci este agravată inclusiv de incapacitatea guvernării de a parazita pe seama „donațiilor” din exterior.

„Anul trecut am ratat 2,4 miliarde de lei granturi, iar anul acesta suma va fi și mai mare în condițiile când atragerea de granturi se va realiza la maximum 20% din cât a fost planificat”, scrie Ioniță.

El avertizează că „dacă situația nu se schimbă radical atunci riscăm să avem o gaură de cel puțin 2,2 miliarde lei doar de la Granturi”.

Doar atunci când este vorba despre împrumuturi guvernul condus de democrați face dovada unei performanțe ceva mai vizibile, însă doar în comparație cu capacitatea de accesare a granturilor. Potrivit cifrelor cu care operează expertul, Moldova valorifică numai 2/3 din totalul împrumuturilor care îi sunt puse la dispoziție.

Veaceslav Ioniță observă, pe bună dreptate, că într-un an electoral o asemenea construcție a bugetului este foarte periculoasă.

Pornind de la cele spuse de expertul citat, conchidem că Moldova și-a pierdut aproape definitiv suveranitatea financiară, iar acest fapt reprezintă nimic altceva, decât o pârghie ce poate fi utilizată de factorul extern pentru a dicta viața internă în țara noastră.

Concluzia finală a lui Ioniță este devastatoare: „Guvernul și-a lăsat o pernuță de salvare, prin posibile încasări suplimentare de TVA și Accize, însă aceste supra-venituri nu vor acoperi deficitul de resurse externe neatrase. Fără suportul partenerilor externi va fi practic imposibil de executat Bugetul la parametrii planificați”.

Pomenindu-ne în fața acestui tablou ne întrebăm, volens nolens, pe ce se sprijină, totuși, reușitele cu care se tot laudă guvernarea de un an și ceva? Pe faptul că au băgat țara în datorii și mai mari, făcând-o o anexă politică și financiară a unor structuri obscure din afară? Sau care sunt inițiativele acestei guvernări menite să consolideze măcar cât e negru sub unghie suveranitatea Republicii Moldova?

Alexandru Armașu