Epurare stalinistă în America?

15:03, 11 martie 2018 | Opinii | 1361 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Anul acesta ar putea fi unul decisiv pentru Statele Unite. Este limpede că acel complex militar-securitate şi Partidul Democrat, ajutaţi de media vasală, intenţionează să-l dea jos pe preşedintele Donald Trump. Cu puţine zile în urmă unul dintre conspiratoii făţişi a declarat că “trebuie să scăpăm de Trump acum, înainte ca el să câştige realegerile într-o manieră zdrobitoare“.

Este cunoscut în momentul de faţă faptul că Russiagate este o conspiraţie a complexului militar-securitate, a regimului Obama, Comitetului naţional al democraţilor şi a mediei presstituate (media prostituată, înţelege prin acest cuvânt autorul, nota traducătorului). Totuşi, presstituaţii nu spun niciodată deschis chestia asta americanilor, dar majoritatea lor nu-i cred nici pe ei şi nici pe democraţi, atunci când zic că Trump a complotat cu Putin ca să fure alegerile.

Ne confruntăm cu o întrebare: vor reuşi Mueller şi democraţii să-l epureze pe Trump, aşa cum a reuşit Stalin să-i lichideze pe bolşevici, inclusiv pe Nikolai Buharin, pe care Lenin l-a denumit “băiatul de aur al Revoluţiei“, sau vor izbuti contrariul, să se discrediteze pe ei înşişi în aşa hal, încât ţara să alunece complet către dreapta?

Stalin nu a avut nevoie de mărturii clare şi a putut să-i termine pe oameni după bunu-i plac, el deţinând puterea absolută. În Statele Unite, la fel ca şi Stalin, presstituaţii nu-şi bat capul să aibă fapte concrete dar, spre deosebire de  Stalin, ei nu deţin puterea absolută. Puţine persoane mai au încredere la ora actuală în presstituaţi, şi chiar mai puţini în Mueller.

Mai abitir, mulţi se minunează că preşedintele Trump n-a făcut nimic împotriva adversarilor săi, deşi aceştia nu au avut dovezi pentru acuzaţiile aduse. Întrebăm de ce Mueller, Comey, Rosenstein şi toţi ceilalţi nu sunt trimişi în faţa justiţiei pentru faptele lor penale evidente? Răspunsul la această întrebare ni-l va da viitorul Americii. Pe de o parte, nu se întâmplă aşa, pentru că regimul lui Trump îi lasă pe presstituaţi şi pe democraţi să-şi distrugă credibilitatea cu propriile lor mâini sau, pe de altă parte pentru că Trump este slab, confuz şi nu ştie cum să folosească puterile Casei Albe pentru a-i termina pe cei care vor să-l lichideze pe el? Dacă din aceste două răspunsuri posibile este valabil primul, atunci America se va duce către dreapta. Dacă se va dovedi a fi al doilea, va însemna că America va avea parte de propriile ei epurări staliniste şi că, de la Trump, aceste epurări se vor extinde şi la cei care l-au votat.

Eventualul eşec al stângii progresiste, liberale ar lăsa America descoperită în faţa a două consecinţe greu de rostit. Prima, ar fi venirea unui guvern de dreapta, adus de propria înfrângere a stângii. Cealaltă ar fi edificarea unui stat, să-i zicem, al Identităţii Politice, bazat pe sex, rasă şi convingeri religioase.

Aceasta n-ar fi decât una din temele care ar putea fi rezolvate în 2018. Mai sunt şi altele, una este situaţia economică, iar cealaltă – situaţia militară.

De un deceniu, băncile centrale din Vest şi Japonia au tipărit bani în exces faţă de creşterea reală a bunurilor şi serviciilor. Acesti extra bani nu au produs o inflaţie masivă a preţurilor de consum. În schimb, ei au adus inflaţia în domeniul instrumentelor financiare şi cel imobiliar. Cursul ridicat al lui Dow Jones este rezultatul tipăririi de bani. Pot oare băncile centrale să oprească tiparniţele de bani şi să permită creşterea dobânzilor, şi astfel să producă prăbuşirea preţurilor la garanţii, precum şi evaporarea fondurilor de pensii? Care anume ar fi consecinţele?

În ce priveşte milităria, de la Al Doilea Război Mondial încoace, pentru a dicta  întregii lumi, Washingtonul s-a bazat pe predominanţa sa militară. Acum însă, preşedintele Rusiei a anunţat că posedă ceva care, din punctul de vedere al americanilor, sunt superarme care, aşa cum spun unii, nu numai că îi aduc pe ruşi la egalitate cu noi, dar conferă Rusiei o superioritate militară imensă faţă de Statele Unite, şi vizavi de întreaga alianţă occidentală.

Aceste capabilităţi ale Rusiei, pe care SUA nu au nici o posibilitate să le egaleze prea curând, înseamnă că politica de intimidare a Washingtonului nu are nici o şansă să înfricoşeze Rusia. Dacă această politică de intimidare  faţă de Rusia va continua într-o manieră ostilă, devine probabil ca Rusia să-i zboare Washingtonului dinţii afară din gură.

Pisicii i s-au atârnat clopoţei de coadă şi acum o pândesc primejdii. America nu mai este “superputerea unică “. Este o putere de mâna a doua, a cărei îngâmfare exagerată îi poate aduce belele. Se va întâmpla asta în 2018?

 de Paul Craig Roberts,

martie 2018, Institute for Political Economy blog

Traducere de Radu  Toma

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,