Diacov cheamă la proteste nonstop

12:06, 4 iulie 2016 | Opinii | 4026 vizualizări | Un comentariu Autor:

Ion Diacov, fratele lui Dumitru Diacov, care este președintele de onoare al Partidului Democrat, principala formațiune a coaliției de guvernământ, cheamă lumea să iasă în stradă la proteste nonstop pentru a scoate Justiția de sub controlul politic al guvernanților.

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, a publicat pe un site local, la sfârșitul săptămânii trecute, un text întitulat “Justiția subjugată politic nu are perspective”. În acest text, Ion Diacov face o analiză a cazului Domnicăi Manole, magistratul Curții de Apel care a dat câștig de cauză Platformei Demnitate și Adevăr în litigiul acesteia contra Comisiei Electorale Centrale, care a declinat inițiativa DA de a iniția un referendum național în chestiunea alegerii șefului statului. Ca urmare a acestei decizii, Procuratura Generală a intentat o cauză penală contra Domnicăi Manole și i-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii ridicarea imunității de magistrat, fapt care s-a întâmplat, după care procurorii i-au ridicat magistratului și calculatorul din biroul Curții de Apel.

Procurorul general interimar hărțuiește un magistrat

Ion Diacov consideră că acesta este un caz de hărțuire a unui magistrat şi de imixtiune crasă în activitatea judecătorească: “Demnitarii care s-au lansat în hărțuirea judecătoarei Domnica Manole pentru o decizie pronunțată cu respectarea tuturor rigorilor și normelor naționale și internaționale și, în primul rând, procurorul general interimar trebuie sa conștientizeze faptul că comunitatea internaționala va califica aceste acțiuni ca o imixtiune crasă în activitatea judecătorească, ca o tentativă inadmisibilă la libertatea decizională a magistraților, care inevitabil va avea un impact negativ asupra finanțării de mai departe a Justiției, dar și a guvernării moldovenești per ansamblu”, a declarat fostul procuror al Capitalei.

Ca mai jos, Ion Diacov să afirme: “Cred că  poporul — suveranul acestei țări — trebuie să iasă în piață și să nu plece acasă până nu va scoate organele de drept de sub jugul politic. Altă variantă nu există”, conchide fratele lui Dumitru Diacov.

Frații Diacov pe baricade diferite?

Faptul că Ion Diacov critică actuala guvernare, inclusiv Partidul Democrat, în care fratele său, Dumitru Diacov, este fondator şi președinte de onoare, nu este o noutate. Ion Diacov făcea lucrul acesta încă în perioada în care era procuror al municipiului Chișinău.  Iată ce a declarat acesta în noiembrie 2015 unei publicații de la Chișinău: “Plahotniuc controlează nu doar Procuratura, dar toată țara. Procuratura a fost partajată politic, revenind PD-ului, procurorul general a fost recomandat de PD. Despre aceasta știe toată societatea și, desigur, toți procurorii. În astfel de circumstanțe, fiecare procuror, când soluționează un caz sau altul, ia în calcul cine „figurează” în dosar, nu-i obligatoriu să i se spună direct, dar cred că sunt și cazuri când se fac recomandări. Procurorul general a fost selectat și recomandat de partidul căruia i-a revenit Procuratura.”, afirma Ion Diacov.

Interesant este faptul că, din noiembrie 2015, Dumitru Diacov nu a reacționat în niciun fel la afirmațiile fratelui său: nici nu s-a solidarizat cu acesta, nici nu s-a desolidarizat de el. Deși, dacă stăm să chibzuim nițel, ar fi trebuit să o facă.

Probabil, situația e următoarea: Dumitru Diacov nu prea are argumente ca să-l contrazică pe fratele său mai mare, de aceea nici nu i-a dat o replică în presă. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, pentru că este o persoană comodă sau poate șantajabilă, sau poate doar șantajată, Dumitru Diacov nu s-a solidarizat cu opinia fratelui său venind şi el cu critici la politicile şi practicile promovate de Partidul Democrat în domeniu Justiției. Sau poate situația este exact inversă: Dumitru Diacov este în opoziţie cu actualul regim, doar că această opoziție este una tacită, una de culise. Şi pentru că deocamdată nu s-a ajuns la un război total, nicio parte şi nici cealaltă nu scoate gunoiul din casă.

Stalin: “Fiul nu răspunde pentru faptele tatălui”

Aşa sau altfel, vedem că liderii Partidului Democrat, adică acei mai influenți decât președintele de onoare, îl tolerează pe Dumitru Diacov în cadrul formațiunii. Şi probabil că nu doar pentru faptul că funcția pe care o deține acesta este una mai mult decât simbolică. Ci din rațiuni de umanitate. De ce l-ar persecuta ei pe Dumitru Diacov pentru afirmațiile făcute de fratele său, Ion Diacov, dacă până și Iosif Vissarionovici Stalin spunea că “сын за отца не отвечает”, adică fiul nu răspunde pentru faptele tatălui său? Și dacă e așa, de ce ar trebuie Dumitru Diacov să răspundă pentru nu faptele, ci vorbele fratelui său?

Sergiu Stegărescu, pentru FLUX

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,