Creştere gravă în SUA a sinuciderilor adolescenţilor şi tinerilor care stau mult pe reţele sociale şi pe ecranele smartfoanelor

10:01, 15 martie 2018 | Opinii | 1070 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Studiul vorbeşte despre SUA pentru că a fost făcut acolo, dar, probabil că situaţia nu este mult diferită nici în alte regiuni ale globului în care tinerii beneficiază de accesul rapid şi neîngrădit la minunăţiile tehnologice şi la reţelele de însingurare socială. Publicat la sfârşitul anului trecut în Clinical Psychological Science el a pornit de la o creştere sporită începând cu 2010, după o perioadă de regresie sau de stabilitate, a numărului de sinucideri şi de consultaţii pentru idei de sinucidere şi depresie la elevii de liceu şi studenţii din SUA.

După ce a luat în calcul diverşi alţi factori, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că adolescenţii care petrec mult timp în reţelele sociale şi pe noile dispozitive de comunicaţii, cum sunt smartfoanele, prezintă un risc sporit de tulburări mentale, în timp ce cei care fac mai mult sport, care au contacte directe cu prietenii lor, care citesc mai mult texte imprimate, şi care au o practică religioasă, prezintă mult mai puţine riscuri. Timpul petrecut pe ecran are o legătură directă cu starea sănătăţii mentale a tinerilor.

Cercetătorii au lucrat pe două anchete naţionale făcute pe tinerii între 13 şi 18 ani, la care s-a constatat creşterea simptomelor depresive şi a sinuciderilor. În SUA s-a ajuns la 40.000 de sinucideri anual, situaţie suficient de gravă pentru a justifica cercetări şi mai ample.

Ei citează şi numeroase alte studii care arată efectele nefaste ale dispariţiei progresive a interacţiunilor sociale personale, adică aşa-numita comunicare „faţă în faţă”. Alţi cercetători au arătat că comunicaţiile electronice şi reţelele sociale duc la creşterea sentimentului de singurătate.

Pornind de la toate aceste date, s-a permis constatarea unei creşteri cu 31 % a sinuciderilor la cei între 13 şi 18 ani, cu o creştere continuă a sindromurilor depresive. La fete lucrurile stau şi mai rău, procentele ajungând la între 65 şi 68 %.

Mai precis: la adolescenţii care petrec 3 ore sau mai mult pe ecrane în fiecare zi, fapte legate de sinucidere, ideile de tentativă, au crescut cu 34 %; la cei care petrec peste 5 ore s-a contatat în procent de 48 % un fapt legat de sinucidere; frecventarea cotidiană a reţelelor sociale este legată de o probabilitatec crescută cu 13 % de a prezenta simptoame de depresiune, faţă de cei cu frecventare intermitentă; adolescenţii care petrec un timp ridicat pe ecran prezintă un risc de sinucidere crescut cu 66 % în raport cu utilizatorii care petrec 1 oră, sau mai puţin.

Imaginile sunt din filmele lui Steve Cutts şi mai jos aveţi şi două linkuri către două desene animate ale acestuia legate de subiect.

Paul Ghiţiu

Sursa: solidaritateeuropeana.wordpress.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,