Cine va învinge în războiul hibrid dintre oligarhii de la Kiev și FMI?

12:57, 8 martie 2018 | Opinii | 1265 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fondul Monetar Internațional (FMI) face presiuni puternice asupra autorităților de la Kiev pentru a le determina să accepte o condiție înjositoare, de natură să spulbere definitiv suveraniatea Ucrainei, pretextul fiind acordarea unei noi tranșe de împrumut de nici 2 miliarde de dolari. Astfel, în aceste zile comanditarii și beneficiarii principali ai evenimentelor tragice din 2014, soldate cu preluarea cu forța a puterii în Ucraina, dar și cu pierderea de către această țară a peninsulei Crimeea și cu apariția pe teritoriul ei a două zone separatiste, fac eforturi pentru a transforma definitiv vecinul estic al Republicii Moldova într-o colonie ce va putea fi folosită și exploatată de către diriguitorii din metropola de peste ocean.

FMI I-A ÎNAINTAT ULTIMATUM KIEVULUI

La ora actuală FMI îi cere în mod ultimativ Kievului să accepte crearea unui tribunal anticorupție. În caz contrar, Ucraina riscă să nu primească o nouă tranșă de împrumut în sumă de 1,9 miliadre de dolari. Într-un interviu acordat recent pentru The Financial Times, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a avut curajul să afirme că dorința ”donatorilor internaționali” de a influența judecătorii tribunalului anticorupție este inacceptabilă, pentru că încalcă suveranitatea Ucrainei.

POROȘENKO S-A POMENIT ÎN RĂZBOI CU PROPRIII STĂPÂNI

Petro Poroșenko susține că nu este dispus să facă astfel de concesii în fața FMI. Mai mult, el a subliniat că ”donatorii străini” nu ar trebui să-și permită să-i dicteze Ucrainei legile pe care aceasta le adoptă. Asta, a subliniat liderul de la Kiev, încalcă Constituția țării sale.

CE ESTE TRIBUNALUL ANTICORUPȚIE DORIT DE FMI?

Insanța de judecată specializată să judece cazuri de corupție comise la cel mai înalt nivel în Ucraina, asupra creării căreia insistă FMI, dar și alte structuri oficiale și neoficiale din Occident, ar urma să examineze dosare intentate contra demniarilor ucraineni de cel mai înalt rang de către Biroul Național Anticorupție. Dar cel mai interesant este faptul că ”donatorii și partenerii” exteri ai Kievului fac presiuni ca Rada ucraineană să adopte o lege ce va stabili că judecătorii în tribunalul anticorupție vor fi numiți printr-o procedură, în care cuvântul decisiv să le aparțină reprezentanților finanțatorilor externi ai Ucrainei. Cu alte cuvinte, cei care au instalat actuala guvernare de la Kiev și îi oferă împrumuturi (dar o și folosesc în războiul global contra Rusiei,  mai râvnind să pună mâna și pe toate bogățiile naturale ale Ucrainei) doresc să-i supună și să-i controleze totalmente pe toți funcționarii acestei țări, iar tribunalul anticorupție va servi drept acea ”sabie a lui Damocles”, ce-i va ”ajuta” pe oamenii de stat ucraineni să nu se abată de la ”calea cea dreaptă”.

CEA DE A DOUA CONDIȚIE A ULTIMATUMULUI, MAI PARȘIVĂ DECÂT PRIMA

În afară de obligarea Kievului de a crea un tribunal anticorupție controlat din exterior, FMI mai cere majorarea tarifelor la gaz pentru cetățenii ucraineni. Această condiție este de natură să pună definitiv pe brânci omul de rând din Ucraina. Din cauza relațiilor extrem de proaste cu Rusia, care continuă să se înrăutățească din cauza îndrumărilor ”binevoitoare” de peste ocean, economia Ucrainei a ajuns la cel mai de jos nivel de după destrămarea URSS. Gospodăriile familiale și întreprinderile din această țară au beneficiat, până în 2014, de un preț destul de bun la gazele naturale, iar asta a permis menținerea economiei țării pe o linie de plutire relativ confortabilă. Însă după anul 2014 și acest avantaj de care au beneficiat ucrainenii a rămas în istorie. Autoritățile de la Kiev au făcut totul pentru a evita o majorare catastrofală a tarifului la gazele naturale, și asta din considerente economice, sociale, dar, evident, și electorale. Însă iată că binevoitorii Ucrainei post-Maidan caută să-i facă cetățeanului acestei țări viața cu totul imposibilă. Iar în condițiile în care Ucraina dispune, la fel ca Moldova, de regim fără vize cu UE, nu este greu să ne dăm seama ce se urmărește prin tot sistemul de porți, ce se deschid dinspre Occident în fața Ucrainei. A nu se uita că după evenimentele tragice din 2014 peste 2 milioane de ucrainei a emigrat în Rusia. Adică, lumea fuge în mabele direcții, spre Vest și spre Est. Or, atunci când această țară va fi depopulată, iar guvernarea va fi controlată în întregime din exterior prin instrumente interne și externe, marile corporații transnaționale vor obține posibilitatea să intre lejer în posesia tuturor bogățiilor naturale ale Ucrainei.

POROȘENKO AR PUTEA FI JUDECAT PRINTRE PRIMII

Astăzi tocmai cel care a condus Ucraina spre o confruntare dezastruoasă cu Rusia și spre o îmbrățișare suicidală cu Occidentul, președintele Petro Poroșenko, a devenit principala piedică în calea acaparării definitive a Ucrainei. Fiind unul dintre cei mai de calibru oligarhi ucraineni, Poroșenko are tot temeiul să se teamă că tribunalul anticorupție ar putea să-l judece pe el printre primii, iar majorarea tarifelor la gazele naturale îi vor ruina imediat cariera politică. Este clar că cetățenii îl vor pedepsi dur în alegeri pentru o asemenea decizie. Iată de ce, ”alesul” (sau poate doar ”folositul”) de Occident, Petro Poroșenko, devine la ora actuală problema numărul unu pentru atlantișitii care l-au adus la putere.

PARADOXUL UCRAINEAN: OLIGARHIA, SINGURA SPERANȚĂ?

Rămâne de văzut cine pe cine va învinge în acest război latent dintre oligarhia ucraineană și ”partenerii de dezvoltare” ai Ucrainei. Occidentul va folosi arma împrumuturilor (de care depinde vital bugetul Ucrainei) și armata lui Soros cuibărită în vasta rețea de ONG-uri și în mass-madia, pentru a-l torpila pe Poroșenko. Iar acesta din urmă, la rândul său, va profita, deocamdată, de faptul că toți concurenții săi sunt prea slabi pentru a reprezenta alternative electorale solide. Însă conjunctura politică internă se poate schimba rapid, mai cu seamă atunci când interesul pentru astfel de evoluții din partea ”partenerilor de dezvoltare” e destul de mare. Poroșenko nu are nicio cale de retragere. Or, singura cale ce a existat, măcar și pur teoretic, în trecut, a devenit, din cauza unei agresive propagande occidentale, inacceptabilă pentru majoritatea cetățenilor ucraineni. Aceasta este încercarea de a restabili relațiile cu Rusia. Dar pierderea Crimeii și separatismul din Estul țării fac imposibilă o astfel de turnură pentru mulți ani înainte. Astfel, deși va suna paradoxal și deloc nobil, concluzia este că la ora actuală singura șansă a Ucrainei de a-și păstra măcar parțial din suveranitatea, este victoria oligarhilor aflați la guvernare în confruntarea cu FMI și alte instrumente ale ”partenerilor de dezvoltare” ai acestei țări.

Alexandru Armașu,

pentru FLUX, 

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,