”Capitalul străin a profitat cel mai mult de pe urma politicii de așa-zisă „relaxare fiscală“, în fapt de DEMOLARE a statului român!”

11:00, 8 mai 2018 | Opinii | 1035 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

După ce și-a pierdut postul de ministru de Finanțe în contextul schimbării guvernului Tudose cu cabinetul Dăncilă, dl Ionuț Mișa s-a întors în forță în fruntea ANAF, inaugurâdu-și mandatul cu un interviu acordat Ziarului Financiar, în care i-a scăpat o păsărică, vajnic ferecată prin cuștile guvernamentale, să nu se afle cumva cum stau de fapt treburile prin România.

O desecretizare mai tare decât toate celelalte ale perioadei: în România, așa-numiții „mari contribuabili“, care realizează peste 70% din cifra de afaceri pe ansamblul economiei, participă la taxele și contribuțiile culese la buget din activitățile economice cu numai 43%! Spre deosebire de situația din țări precum Franța, Germania sau Marea Britanie, unde participarea „marilor contribuabili“ la încasările bugetare este în parametrii participării lor (65-75%) la cifra de afaceri! Mamma mia! Să vezi și să nu crezi! Cu alte cuvinte, vreo 4.500 de firme (considerate prin cifra de afaceri „mari contribuabili“) își bat pur și simplu joc de statul român.

Inutil de precizat că este vorba copleșitor de firme străine (multinaționale), căci, cu excepția câtorva companii de stat (care nu reprezintă pe ansamblu mai mult de 4% din economie), numai firme străine îndeplinesc standardele de „mari contribuabili“. Acestea deci folosesc condițiile oferite de statul român să-și realizeze activitățile dorite și să obțină profiturile vizate, dar achită acestuia doar vreo jumătate din ceea ce s-ar cuveni potrivit normelor stabilite. Având în vedere că aceste norme sunt, oficial, unice, adică aceleași pentru toți participanții, din ce provine atunci discrepanța?!

În urmă cu 11 ani, la intrarea României în UE, capitalul străin deținea nici 25% din cifra de afaceri din economie. Acum deține peste 50%. Adică el este cel ce a înregistrat creșterea economică de care se tot vorbește pe ansamblul economiei, în timp ce capitalul românesc a dat de fapt înapoi. Iar dacă ținem cont de randamentele cu care lucrează, capitalul străin realizează acum cel puțin 70% din profiturile obținute în total în economie. Raportează însă doar vreo 10% din acestea, restul, adică grosul, evazionându-l prin externalizare înainte de fiscalizare.

Evaziunea prin externalizare reprezintă anual peste 40 miliarde euro, respectiv pe puțin 20% din PIB. La o asemenea evaziune, cota de contribuție la buget se prăbușește la un nivel care nu mai are nicio legătură cu cota capitalului străin în economie, fiind cu 10-15% mai mică (circa 40% față de 55-70%, cât ar fi normal)! Iar după transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului, cota aceasta urcă probabil la peste 25%, pur și simplu o bătaie de joc!

Deci să nu-l uităm pe dl Dragnea! Dar și pe predecesorul său Ponta. Din 2012, de la revenirea la guvernare, PSD a promovat o politică idioată – alt termen nu-i poate fi atribuit – de așa-numită „relaxare fiscală“, absolut decapitantă în contextul dat. Ca urmare a acesteia, încasările bugetare, în ciuda creșterii economice, s-au menținut sub 30% din PIB, față de 44% în medie în UE și peste 50% în țările nordice. Cu asemenea încasări bugetare, statul român nu mai poate face nimic, oricum nu investiții. Ceea ce se și vede! Cu atât mai tragic cu cât România nu are construită baza minimă nici în infrastructură, nici în ocrotirea sănătății!

Capitalul străin a profitat cel mai mult de pe urma politicii de așa-zisă „relaxare fiscală“, de fapt de demolare a statului român. Și pe măsură ce acesta a profitat mai mult, capitalul românesc și românii ca persoane fizice au fost obligați să preia susținerea bugetului batjocorit de capitalul străin. Cifrele devoalate de dl Mișa spulberă pur și simplu diversiunea la care apelează mereu trădătorii de neam și țară, că să nu critici cumva multinaționalele deoarece ele ne țin în viață susținând bugetul!

Pe orice listă de contribuabili, o multinațională va figura, desigur, cu participare la buget sensibil mai ridicată decât cea a chioșcarului din colț, pentru că este de o mie sau chiar de zeci de mii de ori mai mare, dar, după cum se vede, la puterea lui, bietul chioșcar susține bugetul nu doar mai mult, ci de două ori mai mult decât multinaționala (la puterea ei)! Este penibil, jenant, dramatic! La actualele cote, capitalul românesc, care este mai mult prezent în jumătatea care pune pingele în economie, susține de fapt bugetul statului. 400-000 de mici contribuabili, care abia răsuflă, participă cu 57% la finanțarea bugetului, de două ori mai mult decât participarea lor în economie, potrivit chiar dlui Mișa. E bine, dlor Ponta și Dragnea?!

Întrebarea poate fi adresată deopotrivă PNL și USR, precum și băsiștilor și cioloșiștilor, cu toții animați de grija pentru capitalul străin și desconsiderarea și umilirea capitalului românesc, toți, împreună cu PSD și ALDE, propagatori ai minciunii spurcate că se urmărește, chiar cu prioritate, ajutarea capitalului autohton, dar și sprijinirea IMM-urilor. Bravo, dle Mișa, nu știm dacă nu cumva vă va călca tramvaiul – căci tramvaiele, de la cele ale multinaționalelor la cele ale șefului dv, dl Dragnea, ăla cu cadourile pentru multinaționale, vor ieși de-acum spre dv și din corturi –, dar ați făcut o faptă minunată, patriotică, divulgând cine și cu cât susține bugetul României!

Autor: Ilie Șerbănescu

Sursa: gandeste.org