Arma Apocalipsei. Dosar militar (III)

19:32, 1 februarie 2018 | Opinii | 5328 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În timp ce agonizăm asupra unor chestiuni de viaţă şi de moarte, permiteţi-mi să vorbesc câteva clipe de ceva cu adevărat important şi înspăimântător: torpila nucleară  a Apocalipsei, deţinută de Rusia. Cu numele de cod “Kanyon”, dat de NATO, este vorba de ceva nou şi terifiant, o armă a celei de “a treia lovituri”,  menite, în cazul unui război nuclear, să şteargă de pe faţa pământului coastele de Vest şi de Est ale Statelor Unite.

M-am uitat recent la filmul lui Kubrik din 1964, “Doctor Strangelove” şi m-am minunat iarăşi cât de plină de presimţiri rămâne  acea satiră tăioasă. În filmul respectiv, sovieticii recunosc faptul că au rămas fără bani, ca să poată ţine pasul în cursa nucleară cu Statele Unite. Iar răspunsul lor la această situaţie a fost să creeze o instalaţie nucleară secretă, automatizată care, în caz de război, să distrugă întreaga Planetă.

În clipa de faţă se pare că ruşii au dat un răspuns noului program american de trei trilioane de dolari, de a pune la punct şi desfăşura un sistem antibalistic, răspunsul este să-l anihileze şi se numeşte  „Kanyon”. Viaţa, deci, imită filmul. Aceasă dezvăluire a  picat tocmai după ce Administraţia Trump a purces la executarea unui obiectiv nou – o întreagă generaţie de bombe atomice de forţă mai mică, ce vor putea fi folosite pe câmpurile de luptă în scopuri tactice. Coreea de Nord şi Iranul  devin, fără îndoială, ţinte, la fel Afganistanul. De asemenea, se vorbeşte acum mult la Pentagon şi de Rusia,  şi de un război nuclear tactic, limitat, contra ei. Sunt accelerate programe noi pentru avioane de bombardament şi drone, dezbaterile despre război plutesc în aer, la burse explodează afacerile cu arme.  Potrivit fundaţiei Heritage, un expert reputat în ce priveşte dotarea Armatei americane,  „Kanyon” este o armă nucleară – mamut, de 100 megatone, purtată de un submarin fără echipaj. Această bombă monstruoasă este făcută să se autodetoneze în dreptul coastei de Vest a Americii, distrugând oraşele  San Diego, Los Angeles şi San Francisco. Se spune că bomba este placată cu cobalt, ceea ce îi dă un efect radioactiv maxim.  O instalaţie similară lansată din Atlantic, va distruge coasta de Est a Americii, iar radiaţiile emanate vor fi letale pentru mai multe generaţii. Dacă aceste informaţii sunt reale, orice speranţe ale unor generali americani să lupte şi să învingă într-un război nuclear „limitat” cu Rusia sau China sunt absurde. În fapt, însă, orice asemenea „schimb” nuclear între marile puteri ar fi sentinţa de condamnare la moarte a întregii planete, captivă în linţoiul mortuar al iernii nucleare.

Un raport al serviciilor secrete americane asupra unui conflict nuclear între India şi Pakistan  estimează două milioane de morţi în primele clipe, urmate de alte 100 milioane în următoarele săptămâni. Iar aceste cifre se referă numai la un conflict limitat, cu arme nucleare din prima generaţie. Cele existente astăzi au o putere explozivă de 10 ori mai mare.

Rusia deţine un arsenal nuclear mare şi eficient. Declinul abrupt al forţelor militare convenţionale  ruseşti după 1991 a făcut ca Moscova, spre a-şi apăra interesele, să se bizuie şi mai mult pe armele nucleare. De asemenea, Kremlinul a început să dezvolte  arme atomice modernizate în versiuni strategice şi tactice. Într-un ritm mai lent, şi China îşi pune la punct forţele nucleare, pentru a purta un război termonuclear, simultan împotriva SUA şi a Indiei.  Preşedintele Trump, care s-a fofilat şi nu a fost luat la militărie în vremea războiului din Vietnam, pe motive medicale, pare  că  umblă cu nasul pe sus din pricina arsenalului masiv de arme ce le comandă. Într-un gest de iresponsabilitate istorică, el a împins America pe marginea războiului nuclear cu Coreea de Nord, nepricepând consecinţele teribile ale unui „mic” război nuclear în Asia.

Oricine crede că un conflict nuclear poate fi purtat fără să se producă o poluare radioacitvă permanentă a planetei, trebuie să fie dus la psihiatru.  Oricât ar părea de nebunească această afirmaţie, adaug că există câţiva generali superiori americani care împărtăşesc această părere şi, foarte probabil, preşedintele, omul cu marele buton roşu în dotare. Generalii Rusiei sunt mai prudenţi. Ei îşi amintesc şi văd, încă, cicatricile celui de-al Doilea Război Mondial,  când au murit 27 milioane de civili sovietici, şi ştiu ce înseamnă războiul.

Este cu putinţă ca aceste scurgeri de informaţii cu Bomba-monstru rusească să fie, de fapt, nişte dezinformări bine gândite, răspândite de Moscova  spre a-i înfricoşa pe americani. Să sperăm că este aşa, căci, dacă ar fi adevărat, ne-ar tremura pantalonii pe fiecare dintre noi.

de Eric Margolis

27  ianuarie, 2018

Traducere din engleză de Radu Toma

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,