Roman Botnari: Persoanele infectate cu HIV / SIDA se adresează tardiv la medic

18:47, 1 decembrie 2015 | Interviu | 3310 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

De ziua mondială a luptei împotriva HIV/ SIDA am hotărât să aflăm mai multe despre această infecție, cum poate fi prevenită SIDA și ce reprezintă de fapt această maladie de la reprezentantul Asociației Obștești ’’ CREDINȚA’’, Roman Botnari. 

Roman, aș vrea să ne introduci inițial în temă, din punctul de vedere al unui specialist cu experiență, ce este SIDA și cum acționează această boală asupra organismului uman?

SIDA nu este o boală care apare și se manifestă doar într-un fel. Este sindromul imunodeficienței umane și își face apariția în urma contaminării cu virusul HIV.  HIV este virusul care distruge sistemul imun al organismului uman și este alcătuit din celulele CD4. Când aceste celule sunt distruse în mare parte, organismul uman devine foarte vulnerabil la alți viruși spre exemplu cei care provoacă răceală, gripă sau alte boli. Persoana cu HIV, ajunsă la această etapă , cu o imunitate practic distrusă și ne având acest scut de protecție poate să moară de la simple tuse ce nu este controlată de CD4, iar motivul decesului se va considera drept maladia SIDA.

SIDA este o boală doar cu transmitere sexuală sau aceasta poate fi contactată și altfel? Întreb acest lucru pentru că foarte mulți oameni sunt de părere că te poți infecta cu HIV printr-un sărut sau doar printr-o atingere de mâini sau dacă atingi obiectele pe care le-a atins o persoană care este deja infectată. În Moldova există încă o mare frică față de persoanele HIV-pozitive, din păcate. Se fac campanii de informare, sunt broșuri, oamenii au de unde se informa, dar oricum unii chiar se tem să dea mâna cu o persoană HIV-pozitivă. De ce există atâta reticență?

Aici miturile și lipsa de informare își fac bine treaba. Virusul HIV se transmite pe trei căi, sânge, contact sexual neprotejat, de la mamă la făt în timpul sarcinii sau alăptării la sân. Din păcate oamenii se tem pentru că nu își manifestă interesul și nu își asumă responsabilitatea față de propria sănătate, continuând să creadă că asta nu îi va atinge anume pe ei, și atunci când se infectează regretă. Din fericire nu mai suntem în perioada când a fost descoperit acest virus și se cunoșteau puține despre el. Astăzi ca și multe alte lucruri care au evoluat, odată cu ele cercetătorii au pus toate punctele pe (i) în ce privește și HIV/SIDA. Știm care sunt căile de transmitere, cum să ne protejăm și dacă am aflat că suntem cu statut seropozitiv atunci este și un tratament. Tratamentul nu te scapă definitiv de acest virus dar stopează procesul de înmulțire în sânge și distrugerea celulelor CD4, imunitatea crește, încărcătura virală (viruși HIV pe mililitru cub de sânge) scade până la zero și persoana HIV+ nu prezintă un pericol.

Părinții se tem de multe ori să-și dea copilul la grădiniță sau la școală dacă în clasa sau grupa în care învață odraslele lor este o persoană infectată de HIV. De multe ori aceste cazuri provoacă conflicte, cei infectați sunt discriminați, iar părinții celor sănătoși nu vor decât să-și protejeze copiii. În această situație, există într-adevăr un pericol, ar trebui să fie formate clase speciale sau totuși riscul ca o persoană sănătoasă să se infecteze în aceste circumstanțe nu este atât de mare?

Atâta timp cât toți în jur își vor manifesta frica prin asemenea fapte asta nu o să rezolve nimic. Aici ei greșesc inconștient. Sunt copii cu diferite maladii și nu putem să îi împărțim după anumite criterii. Când părinții copiilor sănătoși vor înceta să arate această frică care e degeaba, și vor demonstra toleranță față de copii cu HIV, oamenii vor vorbi despre asta, vor simți sprijin și nu se vor mai teme să vorbească despre statut. Atunci nivelul de protejare a copilului va fi unul mult mai eficient, în grădiniță sau școală va deveni un lucru normal, iar cunoscându-se despre statut va crește și eficiența modalității de protejare pentru că vor ști cum să reacționeze corect cu copii HIV+ în situații de mici accidente.

Într-un cuplu unde un partener este purtător de HIV-pozitiv se poate naște un copil sănătos? 

98% din femeile infectate nasc copii sănătoși dacă fac un test la HIV și află despre statut la timp. Și asta datorită tratamentului antiretroviral, care cum spuneam reduce virusul în sânge până la zero și astfel mama nu transmite virusul fătului. E important ca după nașterea copilul să nu fie alăptat la sân. Pe lângă astea se mai respectă stric unele recomandări ale medicului infecționist.

În ce stadiu al infecției ajung oamenii la spital? Ce înseamnă moment oportun, diagnosticați la timp?

Persoanele infectate cu HIV / SIDA se adresează tardiv la medic.  Oamenii ajung de obicei atunci când ceva îi doare. Se adresează la spital cu o problemă ca mai apoi să afle că acesta a fost cauzată din cauza virusului HIV. Da, așa sunt moldovenii, nu numai când e vorba de HIV. Majoritatea ajung să se interneze când de acum au o imunitate foarte scăzută iar infecțiile oportuniste bat la ușă, boala oportunistă e acea boală care a apărut ca urmare a imunității scăzute sau când deja este distrusă aproape în întregime, aceste boli nu sunt altele decât răceala, gripa, tuse etc . Atunci când o persoană este diagnosticată la timp, înseamnă că este infectată dar imunitatea (CD4) încă este înaltă. E foarte bine să înceapă tratamentul la sugerarea medicului pentru a nu permite bolilor/infecțiilor oportuniste să apară, asta doar va ameliora starea de sănătate și lupta imunității cu virusul va fi ameliorată într-un timp mai scurt.

Crezi că societatea este suficient de informată în privința HIV / SIDA sau totuși ar trebui să fie organizate mai multe campanii de informare în acest sens?

Campanii se fac suficiente, informație suficientă este peste tot, dacă vrei găsești și acasă pe internet. Problema e în societate, mulți au o atitudine indiferentă față de problema HIV/SIDA, sunt mai mult convinși că nu se vor ciocni cu problema iar acesta este primul pas spre contaminare. Cu părere de rău asta este realitatea să cu asta ne luptăm în fiecare zi pentru a schimba puțin viziunea societății asupra acestei probleme.

Știu că ai participat la mai multe seminare internaționale cu această tematică și aici vreau să te întreb dacă există vreo diferență între Republica Moldova și alte țări la capitolul integrare în societate, angajare în câmpul muncii ș.a. ? 

În statele Europene, ca și în America lucrurile sau puțin mai bine la capitolul toleranță față de persoanele HIV+ și grija față de propria sănătatea, acest factor joacă un rol important în reducerea numărului de cazuri noi depistate pe an. La noi însă ca și în Ucraina sau Rusia lucrurile stau invers, toleranță mai puțină, discriminare mai multă, oamenilor mai puțin le pasă, sau dacă le, nu au curajul să contribuie la diminuarea și stoparea răspândirii epidemiei HIV/SIDA. Din aceste motive cu părere de rău cifrele persoanelor noi depistate cu HIV în țara noastră crește în fiecare an.

Ce recomandări ai pentru cetățenii din Republica Moldova pentru a preveni infecțiile cu HIV/SIDA sau pentru a nu ajunge în stadii tardive la medic.

Ar fi bine dacă mâine ar merge toți, în deosebi tinerii, să facă un test la HIV pe care îl pot face pe salivă sau pe sânge anonim și gratuit. Să ducă un mod sănătos de viață și să nu aibă un comportament riscant supunându-se riscurilor de contaminare. De asemenea, practicarea contactului sexual protejat joacă un rol primordial, dat fiind faptul că cei mai mulți se infectează cu HIV pe cale sexuală.

Roman, îți mulțumesc pentru interviul oferit și îți doresc mult succes în continuare.

Îți mulțumesc și eu, Tatiana

Navighează dupa cuvinte-cheie: