La Soroca va fi restabilit monumentul funerar al Generalului Stan Poetaş

18:28, 17 ianuarie 2018 | Interviu | 2786 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pe data de 13 martie 2018, la ora 12.00, în curtea Muzeului de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca, va avea loc sfinţirea monumenului funerar al generalului Stan Poetaş. Restaurarea acestuia a fost posibilă datorită eforturilor Asociei obşteşti „Cultul Eroilor”. Reprezentantul organizaţiei, avocatul Iulian Rusanovschi, a oferit în exclusivitate pentru FLUX detalii despre evenimentul preconizat şi despre cum a fost identificat monumentul.

 

„În luna aprilie 2015, într-o dicscuţie cu directorul Muzeului de Istorie, Nicolae Bulat, am aflat că în cimitirul din Soroca se află piatra de mormânt a Generalului Stan Poetaş. Acolo, lângă casa paznicului, am identificat un bloc din marmură. Era răsturnat. Era piatra de mormânt a generalului Poetaş. Undeva în apropiere am mai identificat o piesă din acest monument funerar, care de asemenea era aruncată printre alte bucăţi de piatră şi cărămidă. Administraţia cimitirului a mărturisit că aceste blocuri de marmură, cu dimensiunile de 74/74/60 de centimetri, se află în locul respectiv încă din anul 1989. Trebuie să recunoaştem că ele s-au păstrat până astăzi ca prin minune, deşi, acum câţiva ani, persoane rău intenţionate din localitate au încercat să vandalizeze blocurile de marmură pentru a le folosi la înfrumuseţarea altor morminte din cimitir”, a relatat Iulian Rusanovschi.

El a subliniat că piatra de mormânt a generalului Stan Poetaş, răsturnată şi adâncită parţial în pământ, are şi astăzi pe ea următoarea inscripţie, perfect lizibilă:

CUVÂNT URMAŞILOR NOŞTRI. Prinos de recunoştinţă de-a pururi sfântă aducem viteazului general Stan Poetaş, fiul născut din părinţi săteni, care în lupte straşnice la Topraisar, în Dobrogea şi Mărăşeşti a făcut stâncă din pieptul său, luptând de-a valma şi în acelaşi rând cu soldaţii, iar la Calaraşovca, în ţinutul Sorocii, străjuind meleagurile bătrânului Nistru, a căzut mort, apărându-ne pe noi şi pământul nostru strămoşesc de hoardele ce veneau din răsărit şi miazănoapte ca să ne strice rânduiala şi buna înţelegere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Urmaşilor noştri lăsăm cuvânt să-i împodobească cu flori şi să-i cinstească în veci memoria acestui erou SANTINELĂ A ROMÂNIEI LA NISA. [SUBSCRIITORII]”.

Piatra de mormânt a generalului Stan Poetaş care se află în cimitirul din Soroca

Generalul Stan Poetaș (basorelief)

Pe cealaltă parte a postamentului este inscripţionat următorul text:

MEMENTO. Generalul Stan Poetaş inspectând posturile de pază rânduite ăn largul Nistrului, front de răsboi, a fost atacat în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul 1919 (ianuar) între satele Calaraşovca şi Unguri [de bolşevici](aceste două cuvinte – „de bolşevici” au fost răzuite, probabil pentru a salva existenţa acestei pietre de funerare) contra cărora s-a luptat cu arma în mână până în ultima clipă când răpus de 4 gloanţe dintre care unul drept în inimă a căzut pentru patrie murind ca un erou. Mândrie Neamului şi Ţărei. SLĂVIRE MEMORIEI LUI.

 

„După o muncă de aproape doi ani au fost identificate alte două blocuri de marmură, toate fiind transportate în ograda Muzeului de Istorie din Soroca”, a mai menţionat Rusanovschi.

 

Ulterior, în curtea muzeului din Soroc, în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieş, a fost turnată o platformă de beton placată cu piatră, pe care a fost instalată piatra funerară. La ora actuală în atelierele sculptorului V. Jiglitchi se desfăşoară lucrări de reconstituire a basoreliefului în bronz ce, reprezintă chipul Generalului Stan Poetaş. De asemenea, meşterii lucrează cu blocurile de marmură descoperite în cimitir pentru a le salva de la degradare.

     Au început lucrările de restabilire a pietrei funerare a generalului român

Schița proiectului în baza căruia va fi reamenajat locul unde se va afla  monumentul funerar

Monumentul va fi înconjurat de 10 obuze antitanc, donate de Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi de două drapele, unul cu stema judeţului Soroca şi de cel al Republicii Moldova. Lucrările de construcţie se vor finaliza în luna martie curent, apoi va avea loc sfinţirea monumentului.

Redacţia FLUX precizează că avocatul Iulian Rusanovschi conduce un proiect amplu, ce constă în identificarea şi restaurarea sau restabilirea monumentelor unor figuri marcante, care au lăsat urme strălucite în istoria noastră. El face acest efort de mai mulţi ani în colaborare cu Casa Regală din România.

Invitație din partea Asociației Obșetești „Cultul Eroilor” la evenimetul organizat la Soroca în data de 13 martie 2018

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,