Norbert Neuhaus, doctor în economie (Germania), despre cazul lui Roșca

15:09, 16 iunie 2018 | Declarații | 2894 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Norbert Neuhaus, doctor în economie, Germania:

Apel la solidaritate cu Iurie Roșca

Statul de drept, Presa și Democrația din Republica Moldova se afla în pericol!

Îl cunosc pe Iurie Roșca mai mult de 18 ani. Mai mulți ani la rând el a stat în fruntea Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova de mai multe ori, a fost vicepreședinte al Parlamentului, precum și Viceprim-ministru al Republicii Moldova, iar din 2009 – jurnalist independent și publicist, acestea toate sunt reușitele vieții sale. Pe parcursul acestor ani am sărbătorit cu el succesele sale și am deplâns înfrângerile. Nu am fost întotdeauna de acord unul cu celălalt, uneori chiar discutam foarte intens și controversat. Dar pot spune cu certitudine: Iurie Roșca a fost întotdeauna un politician onest, corect și sociabil, care s-a angajat să respecte principiile statului de drept și ale democrației. El a pus întotdeauna binele Republicii Moldova înaintea intereselor electorale ale partidului său și chiar mai mult înaintea propriei sale persoane.

La sfârșitul lunii mai 2018, Centrul National Anticorupție a Republicii Moldova îl învinuiește pe Iurie Roșca într-un dosar de trafic de influință, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă privațiune de libertate pana la 7 ani. Baza rechizitoriului autorității anticorupție este un denunț al unei persoane dubioase pe nume Damaschin, care este implicată în peste 15 scandaluri cunoscute în instanță. Se spune că Iurie a acceptat de la el o sumă mare cu scopul (promisiunea) de a influența un judecător într-un caz. Acest lucru ar trebui sa fi fost făcut în toamna anului 2009, deci acum 9.

Dacă privim cu atenție în retrospectivă, observăm următoarele:

1. În toamna anului 2009, după alegerile parlamentare și după „lovitura de stat” care a început cu devastarea Parlamentului și a Palatului Prezidențial, și a declanșat o criză instituțională, se spune că Iurie Roșca ar fi primit o sumă mare de bani în momentul în care nu deținea nici o funcție politică, prin urmare, nu avea nici o influență administrativă. Către acel moment PPCD nu a intrat în Parlament, iar Iurie Roșca și-a pierdut deja mandatul parlamentar.

2. Judecătorul menționat, despre care se spune ca Iurie Roșca trebuia sa-l influențeze, nici măcar nu a fost interogat în cadrul anchetei preliminare.

3. Acest denunț dubios a fost folosit ca o ocazie de a monitoriza sistematic acțiunile lui Iurie Roșca din primăvara anului 2017: să i se intercepteze telefonul, să se spioneze contactele sale naționale și internaționale și, așa cum reiese din rechizitoriu. Ca și cum cu 8 ani mai târziu aceste măsuri ar clarifica procesul din 2009. Aceste acțiuni nu au nici o proporționalitate și bază legală.

4. Proprietatea imobiliară a Fundația pentru Democrație Creștină, care nu a intrat niciodată în conflict cu legea în cei peste 20 de ani de activitate, a fost sechestrată în legătură cu procedura curentă și urmează să fie scoasa la licitație. Ce legătură are aceasta cu presupusul caz al lui Iurie Roșca?
5. Pe data de 28.2.2018 toate computerele organelor de presă on-line flux.md și altermedia.md au fost de asemenea ridicate, astfel încât activitatea jurnaliștilor independenți critici față de guvernare a fost blocată pentru o perioadă de peste de o lună. Iurie Roșca este unul dintre jurnaliștii care scrie în aceste două organe de presă.
Chiar și aceste cinci puncte arată în mod clar că acest lucru nu pare să se refere la clarificarea neutră a unei eventuale infracțiuni penale, ci este vorba de mult mai mult. Folosind sistemul de drept al unei părți influente interesate, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din toamna anului 2018, cineva vrea să reducă la tăcere sau să distrugă, sau cel puțin să paralizeze o voce critică și o infrastructură politică de opoziție.
Democrația și Statul de Drept în Republica Moldova se află într-un pericol grav. Prin urmare, este esențial ca acest proces, daca va fi pornit, să fie deschis publicului și monitorizat de către raportori independenți.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,