Mesaj de solidaritate cu Iurie Roșca din Franța

11:09, 5 iunie 2018 | Declarații | 1532 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Tentativa de reducere la tăcere prin trimiterea la închisoare a jurnalistului Iurie Roșca trezește viguroase reacții de protest în presa și în mediile intelectuale din Occident. Asociații civice, lideri de opinie, cadre universitare adresează tot mai multe mesaje pline de îngrijorare organismelor internaționale, dar și autorităților Moldovei.

Astăzi vom cita unul dintre aceste mesaje, semnat de profesorul Nicolas Pélissier de la Universitatea Cote d”Azur, Facultatea Litere, Arte și Științe Umaniste, care l-a cunoscut pe Roșca acum câțiva ani în calitatea lui de cadrul didactic la Universitatea Liberă Internațională. Mesajul este adresat lui Viorel Melnic, șeful Procuraturii Anticorupție. În demersul profesorului francez se menționează:

”Domnule Procuror,

În cadrul activităților mele universitare am avut ocazia să îl întâlnesc pe Iurie Roșca, cel care m-a primit în calitate de gazdă la Facultatea de jurnalism și științe ale comunicării unde activa în calitate de profesor și cercetător. Este vorba de un om integru, de o mare valoare, care a avut o contribuție aparte pentru dezvoltarea presei și a libertății de expresie în Moldova.

Pericolul ca acesta să fie trimis la închisoare ce planează la ora actuală asupra lui este foarte îngrijorător, fiind de natură să compromită mișcarea de democratizare a Republicii Moldova, al cărei fervent făuritor a fost Iurie Roșca.

Chiar dacă nu împărtășesc toate ideile sale, consider extrem de important faptul ca domnul Roșca să le poată apăra în mod public.

Îmi exprim protestul meu energic împotriva hărțuielilor penale ale cărui obiect este dânsul la ora actuală.

După toate câte a făcut pentru țara dumneavoastră, Iurie Roșca nu merită un astfel de tratament!

Suntem foarte mulți în Franța care am fost șocați de tratamentul prost căruia îi este supus și care riscă să se finalizeze cu condamnarea dânsului.

Sperăm să fim auziți și contăm pe receptivitatea și înțelegea dumneavoastră.

Nicolas Pélissier
Professeur au département des SIC
Directeur de l’équipe de recherche SIC.Lab Méditerranée
Directeur du Master 2 DISTIC
Co-animateur du réseau régional CREAMED

UFR LASH, Bâtiment Extension, bureau 217
98 bd Edouard Herriot 06000 Nice

http://www.siclab.fr
https://distic.wordpress.com

https://creamed.hypotheses.org