Declarația Partidului Popular Creștin Democrat în legătură cu prigoana declanșată împotriva lui Iurie Roșca

13:39, 7 iunie 2018 | Declarații | 2118 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Partidul Popular Creștin Democrat își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu prigoana declanșată din nou împotriva politicanului și jurnalistului Iurie Roșca de către actuala putere. Acuzațiile absurde aduse de către Procuratura Anticorupție urmăresc compromiterea acestei persoane publice, care s-a afirmat de-a lungul anilor ca un critic ireconciliabil al actualului regim. De la tentativa de lovitură de stat, realizată de către exponenții actualei puteri la 7 aprilie 2009,  și până la ora actuală Iurie Roșca a luat în permanență atitudini ferme față de abuzurile și ilegalitățile comise de către grupările care au uzurpat puterea în stat în ultimii nouă ani. Articolele lui de presă, emisiunile TV și înregistrările video l-au afirmat pe Iurie Roșca în calitate de oponent redutabil al actualei guvernări. Activitatea lui editorială din ultimii ani, precum și prestația lui la nivel internațional îi deranjează în mod evident pe cei care trag sforile în politica moldovenească.

PPCD s-a abținut până la momentul de față de la orice declarații, deoarece nu  a dorit să exercite presiuni asupra desfășurării anchetei, sperând că Procuratura Anticorupție, după  o examinare minuțioasă a  acestui caz, va înceta urmărirea penală. Însă după ce la 31 mai această instituțiile a finalizat urmărirea penală și i-a prezentat lui Roșca învinuirea, a devenit evident faptul că nu este vorba de o simplă eroare, ci de intenția de a-l trimite la închisoare în baza unor acuzații false de trafic de influență.

Obsesia de a-l suprima prin intermediul organelor de represiune ale regimului a dominat în permanență în cercurile care controlează puterea politică din țara. Iar faptul că poziția publică a lui Iurie Roșca este împărtășită de tot mai mulți cetățeni, dar și apreciată pe plan extern, provoacă furie printre guvernanți. Un intelectual cu o pregătire remarcabilă, care vădește o capacitate aparte de a articula un discurs coerent, nu putea să nu deranjeze un regim incapabil să genereze idei și soluții în avantajul interesului național. Un regim care s-a împotmolit în corupție, abuzuri și nelegiuiri de tot soiul este incapabil să întrețină un dialog onest cu cei care sunt în stare să scoată în vileag inconsistența și imoralitatea lui.

Având în vedere faptul că  puterea de la Chișinău este controlată de către centrele de putere din exterior, ne exprimăm temerea că executarea publică a lui Iurie Roșca a fost sugerată tocmai de cei care au impus Moldovei un regim de vasalitate și obediență totală.

Faptul că atât partidele din arcul guvernamental, cât și presa afiliată acestora, nu iau atitudine față de tentativele de a arunca după gratii un oponent politic reprezintă o dovadă flagrantă a complicității lor cu prigonitorii lui Iurie Roșca.

PPCD protestează în mod categoric față de încercările actualei puteri de a se răfui cu Iurie Roșca.

PPCD își exprimă deplina solidaritate cu Iurie Roșca, unul dintre cei care acum treizeci de ani a fondat partidul nostru, demonstrând pe parcursul acestor decenii curaj și consecvență în apărarea intereselor noastre naționale.

PPCD va întreprinde toate acțiunile legale pentru a obține încetarea acestor abuzuri.

Reacțiile față de acest caz de urmările penală pe motive politice vor fi din ce în ce mai viguroase, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Iar prigonitorii de azi ai lui Iurie Roșca, precum și a altor persoane indezirabile actualei puteri, vor purta răspundere în fața legii.

Zilele actualei guvernări sunt numărate. În scurt timp țara se va elibera de sub această stăpânire coruptă și antinațională.

 

Biroul permanent al PPCD

7 iunie 2018