Declarația Fundației pentru Democrație Creștină privind acțiunile abuzive ale Procuraturii Anticorupție din RM

18:27, 7 iunie 2018 | Declarații | 1726 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Fundația pentru Democrație Creștină atrage atenția opiniei publice din țară și de peste hotare asupra tentativelor organelor de drept din Republica Moldova de a atenta în mod abuziv la bunurile fundației contrar prevederilor legale. Astfel, recent, la inițiativa procurorului Mihail Ivanov din cadrul Procuraturii Anticorupție instanța de judecată a aplicat sechestru asupra sediului central al fundației pe motivul urmăririi penale a unuia dintre partenerii noștri, jurnalistul și politicanul Iurie Roșca. Și asta în pofida faptului că fundația nu figurează ca parte în dosarul respectiv și nu are nici o legătură cu acuzațiile care i se incriminează lui Roșca.

Astfel, constatăm că este vorba despre un caz fără precedent de atentat asupra proprietății private a unei instituții non-profit, care nu a avut niciodată nici un litigiu de judecată și nici o încălcare în raport cu autoritățile statului. Încercarea de a extinde pretinsa vinovăție a dlui Iurie Roșca asupra unei instituții neimplicate în dosarul respectiv reprezintă o dovadă flagrantă a derapajelor anti-democratice și nelegiuirilor, cărora se dedau unii angajați ai Procuraturii Anticorupție.

De asemenea, menționăm că în cadrul percheziției efectuate de către procurorii și ofițerii Procuraturii Anticorupție fără înștiințarea conducerii fundației la 28 februarie a.c., aceștia au ridicat toate calculatoarele care aparțin de drept Fundației pentru Democrație Creștină, precum și calculatoarele personale ale jurnaliștilor de la redacția www.flux.md și www.altermedia.md, astfel blocând activitatea normală a unui grup de presă independent pentru mai bine de o lună.

În cadrul aceleiași percheziții au fost ridicați toți banii care se păstrau în seiful fundației noastre, care aparțin unor persoane fără nici o legătură cu dosarul instrumentat de către Procuratura Anticorupție.

Până la ora actuală toate demersurile noastre, prin care ceream să se pună capăt ilegalităților, au fost ignorate cu desăvârșire.

Facem apel către conducerea Procuraturii Generale să verifice legalitatea acțiunilor întreprinse de către procurorul Mihail Ivanov și alți angajați ai acestei instituții, precum și către Consiliul Superior al Magistraturii să examineze temeinicia deciziilor judecătorilor de instrucție, care au admis demersurile procurorului de aplicare a sechestrului aspra sediului nostru, precum și asupra banilor ridicați.

Ne adresăm, de asemenea, Președintelui republicii, Primului ministru, Parlamentului să examineze această situație deosebit de gravă, care afectează imaginea organelor de drept din țara noastră atât pe plan intern, cât și pe plan extern și să ia atitudine publică față de aceste samavolnicii.

Facem apel la toți partenerii noștri externi, cu care ne aflăm în colaborare de peste cincisprezece ani, către organismele internaționale și ambasadele străine acreditate în Moldova să ia atitudine față de aceste abuzuri scandaloase, care vădesc o încălcare flagrantă a normelor democratice și a principiilor statului de drept.

În numele Fundației pentru Democrație Creștină,

Dinu Țurcanu, președinte

7 iunie 2018