Triunghiul lui Karpman sau cum să devii victimă?

08:56, 16 ianuarie 2019 | Cărți | 1568 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Lucien Cerise, din cartea ”Neuro-pirații”

Cum să devii invizibil ? Cum să treci neobservat? Cum să te ”ascunzi la vedere”, adică cum să atingi impunitatea în toate împrejurările, deci cum să preiei puterea și să exerciți un control total asupra cuiva? Primul element de răspuns : să inhibi la celălalt orice spirit critic împotriva sinelui, să inhibi orice suspiciune, orice neîncredere și orice supraveghere. Cum ? Trezind încrederea sau indiferența. Cum ? Făcând în așa fel încât să treci drept victimă, așa încât să inhibi orice proces de intenție cu privire la sine.

Pentru a termina cu șocurile în retur, nimic mai mult decât să faci așa încât să treci drept victimă, o ființă într-o poziție de slăbiciune, deci incapabilă să facă vreun rău, să comită vreo violență, o violare, un viol. În fapt, cine zice piraterie spune viol furtiv, deci invizibilitate a violatorului sau măcar lipsa atenției asupra violatorului. Controlul asupra focalizării atenției creierului, adică stăpânirea gamei de relații de încredere – indiferență – neîncredre, este centrală. Aceste roluri și aceste locuri definesc ”situații arhetipale de grup” care obligă să se adopte cutare sau cutare comportament în raport cu locul ocupat de ceilalți. Să înveți să instalezi acest gen de ”situație care obligă” pentru a-l manipula pe altul forțându-l să se angajeze într-un comportament este un capitol din psihologia socială și din dinamica grupurilor, așa cum ne arată autorii lucrării Petit traité de manipulation à l’usage des honnêtes gens (Mic tratat de manipulare spre folosința oamenilor de treabă), Robert-Vincent Joule și Jean-Léon Beauvois. În această perspectivă, implementarea analizei tranzacționale denumită ”triunghiul lui Karpman”, zisă și ”triunghiul dramatic” (Stephen Karpman, 1968) este una din cele mai cunoscute.

Triunghiul dramatic al lui Karpman constă în a reduce discursul politic la trei locuri: călăul, victima și salvatorul. Dacă neuro-piratul nu reușește să suscite indiferența simplă, trebuie în mod imperativ să suscite încrederea ocupând locul victimei sau al salvatorului. Orice individ și orice grup social care reclamă sus și tare statutul de victimă sau de salvator este deci pe cale să realizeze un triunghi al lui Karpman. Discursul ”minorității persecutate” se înscrie în acest dispozitiv și constituie o unealtă de neuro-piraterie, o momeală eficientă pentru adormit neîncrederea. Atunci când statutul de victimă sau de salvator este dobândit de unii din actorii situației, conducând la aceea că ceilalți actori nu mai sunt neîncrezători în ceea ce-l privește, victima sau salvatorul pot să înceapă atunci să îi distrugă furtiv pe ceilalți, fără ca aceștia să fie capabili să înțeleagă ce anume se petrece. A viola și a distruge în mod furtiv creierul presupune deci să îl faci să intre într-un conflict triangulat, a cărui structură este un duel între doi actori supervizat și orchestrat de un al treilea actor, deci o punere în scenă a unui conflict între două părți care se află sub controlul unei a treia părți, a cărei muncă constă în a lansa și a întreține apoi conflictul de pe poziția sa situată în afara razei de atenție.

Pentru a rămâne neobservat, în afara atenției, vârful triunghiului, care organizează conflictul, va trebui să producă încredere sau indiferență cu privire la sine, ocupând locul victimei sau al salvatorului; apoi va trebui să crească neîncrederea între actorii care ocupă baza triunghiului, descriindu-i drept călăi unii față de alții pentru a genera un conflict între ei, ceea ce înseamnă să îi facă să intre într-o rivalitate mimetică, în sensul lui René Girard. Iată a doua fază a pirateriei, care constă în a inocula în creiere un virus mortal ”separatist”, introducând contradicții interne în sistemul țintă până la a provoca ruptura dintre părțile prezente.

(va urma)

Traducere de Ruxandra Iordache

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,