Supraviețuire? 1 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței”, Universitatea Populară 2018)

09:35, 26 decembrie 2018 | Cărți | 1742 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Răul care se extinde în civilizația progresului, vertijul care îi cuprinde pe cei atinși de drogul creșterii, în Europa cel puțin, și, desigur, și cel ce vine din alte părți ale lumii, vine din conștientizarea din ce în ce mai răspândită: cele mai eminente calități ale Occidentului, capacitățile sale cele mai recunoscute, devin cele mai rele amenințări cu care se confruntă el.

Nici nu mai e nevoie să ne uităm înapoi la anul 1914 și nici la sinuciderea europeană din 1940! Goana după fericire, dreptul afirmat ca inalienabil al fiecărei ființe umane la împlinirea tuturor dorințelor, atribuirea, către fiecare ființă umană, a unor drepturi materiale asupra lumii și a unui cec în alb asupra societăților care le onorează, sunt agenții îngrozitor de eficienți ai distrugerii condițiilor de viață acceptabile de pe planetă. Nu numai din cauza catastrofelor ecologice, sanitare și morale pe care le anunță; din cauza dramelor politice pe care le anunța concurența tuturor împotriva tuturor într-o lume sfârșită. Pentru că ei au adus globalizarea, deschiderea frontierelor în numele productivității. Pentru că ei sunt cei ce realizează revoluția modernă ca distrugere a invizibilului, a simbolicului, a sacrului și produc o mizerie politică și morală împotriva căreia economia nu are nici un răspuns.

Cheia pentru a recăpăta puterea noastră asupra noastră înșine ține de ieșirea din abstracțiunea monetară și din limitele aduse funcției de garant în timp al valorii pe care și-a arogat-o moneda. Atunci când a-l arde pe cămătar nu mai aduce eliberarea de datorii, dezordinea domnește în lumea societăților umane. Deoarece destinul nu le mai aparține, deoarece ele se livrează aceluia care le controlează pe toate și le va distruge pe toate: banul fără țară, fără chip și fără vreo legătură .

Traducere de Ruxandra Iordache