Societatea de vânzare 2 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

13:16, 19 septembrie 2018 | Cărți | 1387 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

{…}În acest sens, am fi îndreptățiți să numim drept civilizație a dorinței această civilizație care se distinge între toate prin cultul religios al schimbării, prin afirmația derizorie și monstruoasă că ”lumea e a noastră”, prin războiul declarat împotriva tuturor limitelor și tuturor determinărilor. Prima civilizație care își asumă declară drept fundamente și drept motor dorința fără limite, care se bazează în întregimea ei pe consumatorul insațiabil și care își realizează în felul său idealul uitat al revoluției permanente.

În acest sens, ar trebui să analizăm marele corp de legende, de mituri, de revelații și de basme care se cheamă rațiune modernă. Sub egida ei și în numele ei, cei care spun povești au preluat puterea. Ei se numesc economiști, administratori de fonduri, asiguratori și bancheri. Ei ne spun povești, atâtea povești pe care trebuie să le credem…Puterea aparține celui ce produce, excită, întreține, menține poveștile despre dorință. Și e în puterea acestor inventatori de istorie și a acestor regizori ce pun în scenă acel ”story telling”, care să definească obiectele dorinței, să le creeze sau să le dezvăluie, să le regizeze, să le difuzeze reprezentarea. Și să le promită fără limite. Lirismul contemporan nu se așază în metrică alexandrină, ci se povestește în 15% din randamentul capitalului. Mistica modernă nu se prăbușește în rugăciuni și nu visează la revoluția care îi va elibera pe proletarii din toată lumea, ea aplică dobânzile compuse ale îmbogățirii fără limite. Calea dorinței e bine trasată!

Acel japonez arestat în ianuarie 2016 la plângerea elevelor sale filipineze ținea cu minuțiozitate un carnet cu toate relațiile sale feminine – trebuie oare să vorbim de cuceriri într-un arhipelag confruntat cu puterea de cumpărare japoneză, care le dă toate drepturile și toată puterea de seducție vizitatorilor veniți din Țara Soarelui Răsare? Cum an de an preda cam timp de trei luni în Filipine, și asta de mai mult de douăzeci de ani, a consemnat mai mult de 12 000 de iubiri pasagere! Dezvăluirea a ceea ce se obișnuiește a se numi ”pradă sexuală” a ținut prima pagină în presa din Japonia, mai puțin, desigur, din cauza caracterului incredibil și suprarealist al cifrei, ci din cauza acestei dări de seamă amețitoare despre infinitul dorinței care se deschide – și ce să mai spunem despre frustrările, obsesiile, precum și pasiunile pe care le-a putut suscita o astfel de dorință! Iată că există măcar unul care să fi crezut în dorința fără limite și în dragostea fără sfârșit! Iată că e măcar unul care nu a fost eliberat de tot, nici măcar de realitate – nici măcar de trupul elevelor sale – și care credea în asta, credea în creșterea fără limite!{…}

 

Traducere de Ruxandra Iordache           

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,