Promisiuni private care nu sunt ținute (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

09:24, 10 octombrie 2018 | Cărți | 1175 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

{…}Am ținut să mă informez: e adevărat că trebuie să mâncăm cinci fructe și legume pe zi, așa cum se recomandă în clipurile publicitare? Am descoperit că e cel mai bun mod de a consuma pesticide, perturbatori endocrini și alte minunății ale agriculturii industriale, fără proprietăți nutritive și gustative, deoarece ceea ce e specific fructelor și legumelor marilor productori, în numele conservării pe raion și în numele randamentului, este că se protejează împotriva vieții, gustului și consistenței.

Profesioniștii de la INRA sau de prin alte părți le numesc « alimente seci », aceste legume, aceste fructe, care din ce în ce mai mult devin regula la masă, și care, din rațiuni de conservare, de productivitate și de rentabilitate, au fost golite de toate principiile nutritive – ce să mai vorbim de gust! Doar la vedere sunt plăcute; tot restul a fost sacrificat ca să se prezinte bine în raft. Rezultatul îl știm: în cincizeci de ani, coșul mediu pe gospodărie, care înseamnă consumul alimentar de zi cu zi al unei familii, a sărăcit în substanțe nutritive, vitamine și gust, în proporții considerabile, îmbogățindu-se în schimb cu o gamă de produse chimice cu efecte în mare parte necunoscute, dintre care unele nici nu sunt încă identificate. Vidul: iată prețul productivității. În același timp, distrugerea pământurilor și suferința animalelor au sporit în proporții considerabile, în așa fel încât costul global, pentru populația umană, pentru diversitatea animală și vegetală și pentru pământ este fără vreo măsură comună cu beneficiile anunțate ale ”progresului” – nu fără legătură însă cu beneficiile acumulate de comercianții de viață care sunt industriașii agricoli, cei din industria prelucrării și cei ce vând alimente.

Fructul cel mai recomandat și cel mai consumat este mărul. Fiecare măr non-bio ”beneficiază” de mai mult de douăzeci de tratamente chimice în (scurta) durată de viață… circa 36 de pesticide diferite. Împreună cu căpșunile și roșiile, mărul este fructul cel mai violent tratat, cel puțin între fructele din regiunea noastră; cea mai mare parte din fructele tropicale, inclusiv bananele, suferă tratamente chimice pentru a rezista în lunga călătorie care ni le aduce pe masă în orice anotimp. Răscumpărarea globalizării și a productivității agricole este chimică. Și se plătește în cancere, sterilitate, autism, degenerescență precoce. Fără a mai vorbi de perturbatori endocrini, de saturarea mediului cu hormoni cu efecte violente asupra metabolismului uman. INSERM, care nu are reputația de a trata cu ușurință aceste subiecte, a avertizat în februarie 2016: « bomba nucleară care este pentru sănătatea umană folosirea masivă a produselor fitosanitare etc. este pe punctul de a exploda ». Merele, căpșunile, roșiile nu vor mai avea același gust – de altfel, mai au oare vreun gust ?

 

Traducere de Ruxandra Iordache           

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,