Producerea de libertate 2 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

08:23, 1 octombrie 2018 | Cărți | 1150 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

{…}Realitatea care se ivește este totuși fără apel. Individul modern stă în picioare datorită scheletului invizibil pe care statul, legea, tehnica, instituțiile l-au construit vreme de câteva secole. Și cu cât se vrea mai liber, cu cât se inventează ca ne-determinat, se fabrică după propria sa fantezie, cu atât e mai dependent de aparatul invizibil care susține lumea din jurul lui.

Petrece datorită acestei nenumărate cohorte de morți din toate războaiele și datorită celor ce rezistă tuturor invaziilor și care îi permit azi să spună ”eu” și să uite de ”noi”, care îl autorizează să zică ”eu”, să creadă că stă drept și să-și zică despre sine că e copilul nimănui, om al niciunui ținut, individ după propria sa voință. Mii de polițiști, de jandarmi, de militari, încă și mai mulți agenți privați de securitate, cu toții veghează ca petrecerea să se desfășoare neumbrită. Arme peste tot gata pregătite, în umbră, asigură că viorile cântă în continuare și că dansurile se vor prelungi până la capătul nopții. Uitarea istoriei care leagănă încă Europa anunță pur și simplu că va fi nevoie de încă nu se știe câți morți, de noi războaie, de invazii, de rezistențe, pentru ca ceva precum libertatea să existe.

Europa e cuprinsă de uniunea spectacolului propriei sale distrugeri: cu ce zel, cu ce fervoare își dau silința în acest sens aceia care, la Bruxelles sau la Frankfurt, umplu birourile! Mitul autocreării sinelui devine fundația unei religii moderne, totalitare și intolerante, religia drepturilor omului, care sfârșește prin a-i pune la dispoziția ordinii dorinței pe indivizii eliberați de propria lor identitate. Autocolonizarea ar fi, oare, mitul ascuns al remușcării europene?

Iată cum societatea individului, societatea creșterii, este și societatea obedienței – iar coruperea moravurilor, legilor și spiritelor (a se vedea ZephyrTeachout, ”Corruption in America – from Benjamin Franklin’ssnuff  box toCitizensunited”, Harvard University Press, 2014). Sistemul dorinței se bazează pe consimțământul tuturor, pe participarea voluntară a fiecăruia. Producerea de dorință pretinde ca fiecare componentă a relațiilor umane și a sistemului social să devină elementul capitalului în joc pe piață. Drept, putere, familie, dragoste sunt obiecte de investiții precum oricare altele, judecate după randamentul lor, la fel ca celelalte, cotate pe o piață, ca restul obiectelor. Nimic nu trebuie să perturbe jocul valorilor, anticipărilor și schimburilor – nimic care să se numească pasiune, comunitate, istorie.

 

Traducere de Ruxandra Iordache           

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,