Pe drumul îngust al dorințelor conforme 1 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

11:51, 19 noiembrie 2018 | Cărți | 1206 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Prețul de plătit pentru guvernarea dorinței, pentru pacea obținută prin creștere și abundență, pentru economismul radical din Europa, a fost reducerea constantă a câmpului dorinței. Dorință de a crede, dorință de victorie, dorință de a ști, dorință de putere, dorință de frumusețe, toate aceste dorințe ce alcătuiesc comoara culturii oamenilor, toate aceste dorințe a căror diversitate asigura pacea între oameni, suprimând concurența dintre ei, unde sunt toate acestea? Totalitarismul individului domnește mai întâi prin extincția diversității, sub pretextul că o respectă, și prin suprimarea diferenței, sub acoperirea de a le găzdui pe toate.

Nu mai aveam decât un drum către fericire, drumul economiei – al satisfacției individuale, și ce strâmt e! Eram infirmi de rațiunea de a trăi, mutilați de idealuri, paralizați de simțuri. Frumos rezultat al laicismului republican și al liberal-socialismului care asigură  sea, sex and sun   pentru toți, ca să termine cât mai bine cu Franța! Elitele au găsit în globalizare legitimitatea pentru disprețul lor față de popor, mijlocul de a-și exprima ura față de Franța și poporul francez, somat să abandoneze totul, să renunțe la tot ce a cucerit și să lichideze ce rămâne dintr-un gaullism care continuă să fie obiectul ranchiunei lor vigilente. Iar manevra a reușit, internaționalismul prostesc al stângii acordându-i un rol deosebit și neașteptat în ceea ce francezii resimt ca fiind o mare escrocherie. Socialismul individului european a reușit turul de forță de a fi întors societatea împotriva ei înseși, civilizația împotriva civilizațiilor, națiunea împotriva națiunii și de a fi instaurat un totalitarism revendicat – fabrica de indivizi socializați merge din plin! În numele fabricării individului nedeterminat, în numele eliberărilor, a fost realizată o formatare al conștiințelor, opiniilor și veniturilor, o inchiziție asupra patrimoniilor, modurilor de viață și preferințelor intime, care nu are ce să mai preia de la practicile intruzive ale regimurilor autoritare – cu prețul celor mai ridicate prelevări obligatorii din OCDE. Cenzura asupra opiniei, cuvintelor și ideilor a reușit să coboare brațul înarmat al statului asupra celor ce apără națiunea, poporul și Franța, pentru a putea să o dea mai ușor pe mâna dușmanilor; celor ce rezistă li se promite moartea socială care calcă pe urma deportărilor de altădată.

Eroii au dispărut din cerul european, iar aniversarea bătăliei de la Verdun este un prilej de petrecere! Înțelepții nu-și au loc în emisiunile de reality show, cât despre sfinți, cine mai știe ce înseamnă acest cuvânt? Din imensa varietate de feluri de a fi ale omului, de a-și conduce viața, de a sta în picioare sub cer, nu a mai păstrat decât una, cea pe care majoritatea civilizațiilor de dinainte de noi, din jurul nostru și de după noi o privesc ca fiind accesorie, futilă și dezamăgitoare: economia. Afacere cu femei și sclavi, ar fi râs, disprețuitor, strămoșii greci! Totul pentru asta! Ne-am pus palatele în fundul debaralei și mândria în cuptorul cu microunde; nu e aragazul eroul nostru modern? Cultul acesta al bunăstării se plătește printr-o pălire a ființei. Să sperăm că nu e definitivă! Să constatăm ascensiunea forțelor care vor să pună punct acestei limitări spectaculare a capacităților noastre de a fi, ținute în limitele din ce în ce mai strâmte ale conformității individuale și insignifianței colective. Și să salutăm ascensiunea voinței de a acționa, de a ne relua destinul în mâini, până la punctul în care cheia alegerilor viitoare și chiar cea a viitorului regim politic ar putea foarte bine să se afle în acest punct: să i se redea Franței capacitatea de a deveni ceea ce este {…}.

 

Traducere de Ruxandra Iordache  

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,