Pasiunea care spune ”noi” 3 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

12:30, 12 noiembrie 2018 | Cărți | 1151 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

{…}Este vorba de improbabila sinteză dintre modernitatea rețelelor și acea hindutva pe care o realizează premierul indian, Narendra Modi – și de faptul că India își preia încet, încet cel de-al treilea loc de putere mondială. Nu e o garanție de succes, dar Narendra Modi a știut să dezlănțuie dorința politică a hindușilor așa cum nimeni nu a făcut-o înaintea sa, de multă vreme, și să dea un conținut visului indian.

E vorba de reafirmarea singularității chineze pe care o organizează președintele Xi Jin Ping, pe modelul recurent ilustrat de închiderea expedițiilor navale ale amiralului Zeng Dhe (secolul XV); China a învățat, a înțeles și a luat din străinătate ceea ce era străin, the West, a folosit tot ce putea să-i fie util în afacerile sale interne, în pacificarea sa internă, cu convingerea că tot ce se află sub cer își are locul lângă ea (”tian tsa”, ”tot ce se află sub cer”, doctrină tradițională a armoniei ce se ivește din diversitate; a se vedea Zhao Tin Yang și Régis Debray, ”Du ciel à la Terre”, 2014, Editions du Monde ).

Și e vorba de afirmarea din ce în ce mai vocală a faptului că Rusia nu are nici un motiv să abandoneze o civilizație singulară, o ortodoxie identitară și o preferință colectivă pentru moravuri, structuri sociale și o autoritate politică proprie, în raport cu exhortațiile unei străinătăți care o amenință, care a umilit-o și care nu o respectă (a se vedea rezumatul colocviului de la Valdai din 2015, prezentat de Yvan Blot, DFR n° 2, 2015). Rusia a salvat onoarea Occidentului creștin în Siria în 2015-2016 și a arătat prin contrast complicitatea Statelor Unite cu fundamentalismul islamic, atât de utilă pentru a distruge statele care rezistă și pentru a le duce în epoca de piatră…

Mai e nevoie să continuăm? Din Austria până în Statele Unite și din Franța până în Polonia, de data aceasta Occidentul, ”The West”, se alătură la ”The Rest” pentru a spune că societatea contează, că frontiera contează, că unitatea internă contează. Dezamăgirea generală în fața neputinței democratice îndreaptă masiv această dorință asupra bunurilor publice care sunt mândria națională, securitatea în interiorul frontierelor și libertatea ce rezultă dintr-o identitate afirmată, solicitantă și decomplexată {…}.

 

Traducere de Ruxandra Iordache           

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,