Despre puterea de a guverna 2 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

09:18, 3 decembrie 2018 | Cărți | 1169 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pentru ca dorința să își extindă domnia, trebuia să se termine cu politica înțeleasă ca putere a sinelui asupra sinelui. La fel cum legea nu are nevoie să fie spusă, să se afișeze, deoarece ea este în coduri, sisteme, în punctele de plată a taxelor, și este imposibil să nu i te supui, la fel și viața prescrisă ar trebui să fie din ce în ce mai mult în algoritmi, în programe, în accesul și formatele care asigură funcționarea de zi cu zi a funcțiilor vitale ale modernității – comunicare, deplasare, plăți, gestionare, etc.

Nu mai e vorba de a dizerta despre viața bună și căutarea fericirii; este vorba de a ne supune incitărilor ce vin dinspre sistem cu asupra de măsură. Și este vorba mai ales de a nu pune niciodată întrebări – fericirea ca și modernitatea constau în absența întrebărilor. Legea prescrie opiniile și scrie istoria (a se vedea cu privire la acest subiect pledoaria lui Pierre Nora și Françoise Chandernagor, ”Liberté pour l’histoire”, CNRS Editions, 2008). A ne întreba – cine scrie algoritmii, cine gestionează piața ce merge singură, etc. – înseamnă că începem să fim nesupuși. ”Code is law”: cine are ceva de spus?

Am depășit acest stadiu. Suntem cei ce întreabă ”ce” . Chestiunea nu este nici despre cum, nici despre cine. Va fi demn de putere cea sau cel ce va asigura guvernarea, adică guvernabilitatea Franței, adică cel ce va asigura poporului francez că se va exercita o putere în numele său. E de ajuns. Orice candidat, orice partid, orice program merită succesul, dacă conțin aceste singure cuvinte: ”noi vom guverna” – care le dau un conținut de forță, de energie, de convingere și dacă preiau mijloacele pentru a guverna.

Traducere de Ruxandra Iordache

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,