Câteva aspecte economice 2 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

09:30, 17 august 2018 | Cărți | 994 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

{…}În realitate, anume teoria echilibrului general, care constituie pilonul economiei clasice și dogma fondatoare a liberalismului financiar, este cea care rupe producția de plăcere. Eliberarea moravurilor, afirmarea individului nedeterminat, substituirea prin legături aleatorii, contractuale, lichide, a legăturilor sociale (ar trebui să punem mai mult sub semnul întrebării abuzul de limbaj despre aceste rețele care sunt orice, dar nu ”sociale”!),  a apartenențelor și a ceea ce este comun, deschid o pagină albă pe care economia deține monopolul determinărilor; firmele sunt cele care decid ce anume cer consumatorii.

Ele decid chiar și cu privire la momentul în care femeile eliberate o să aibă un copil! Dorința comandă economia vieților a căror intimitate nu ar fi fost niciodată pătrunsă de colectiv; și iată de ce bărbații și femeile se duc amândoi la lucru, iată de ce își livrează copiii, începând cu vârsta de doi ani, creșei, apoi școlii care îi va formata, iată de ce salariul, banca și gestionarii de fonduri de investiții sunt autoritățile supreme în fața cărora totul se înclină și totul se îndoaie! Economia ține mai mult de psihologie, de propagandă, sau de tehnici de dominare, mai mult decât oricare altă știință. În alți termeni, economia este o știință umană, econometria are ca singură producție premiile Nobel, iar ca funcție îi să facă simpatici pe alchimiști și pe vrăjitoare; măcar ei participă la vrăjirea lumii! Funcție eminentă de altfel, încununată de succes, pentru că legenda economică a reușit să facă miturile de neauzit, la fel ca și legendele fondatoare, și chiar a reușit să invalideze cele mai evidente manifestări ale neverosimilității sale. Dorința se produce în lanț în uzinele de reprezentări ale luxului, versiune profilactică a mitologiei; puteți să credeți în el, puteți visa la o augmentare a ființei, riscurile de contagiune sunt nule.

Diversitatea de actori și confruntarea anticipărilor lor contradictorii, presupusă a determina prețul de pe piață, singurul preț ”adevărat”, nici ea, nu rezistă la impunerea conformității. Nu doar că cei ”ce contrariază” sunt din ce în ce mai rari, iar piețele funcționează prin aliniamente consensuale fără soluție de continuitate, ci, în plus, câștigurile economice nu rezultă nici din pariuri câștigătoare, nici din asumarea de riscuri încununate de succes, ci din manipulări ale cursului, din prelevări nemeritate, din operațiuni ale unor inițiați (la asta se reduc fast trading-ul, precum și nano-trading-ul, la fel ca acel cuplaj infernal operațiuni de cont propriu – operațiuni de gestiune în contul unor terți care permite atât de elegant să îl facă pe client să plătească el pierderile, în timp ce profiturile sunt pentru bancă!){…}

 

Traducere de Ruxandra Iordache           

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,