Autorul francez Youssef Hindi în premieră absolută în limba română

12:14, 18 mai 2018 | Cărți | 1810 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La o zi distanță de la ieșirea de sub tipar a cărții lui Jean-Michel Vernochet ”Războiul civile rece. Teogonia republicană de la Robespierre la Macron”, Universitatea Populară își anunță cititorii că a văzut lumina tiparului un alt volum. De această dată este vorba despre un alt autor francez, Youssef Hindi, lucrarea purtând titlul ”Mistica Laicității. Genealogia religiei republicane de la Junius Frey la Vincent Peillon”. Deloc întâmplător, prefața este semnată de colegul de breaslă mai în etate al autorului, J.-M. Vernochet, ambii scriitori aparținând aceleiași familii intelectuale. Este vorba despre curentul de gândire filosofică și politologică angajat cu toată vigoarea spirituală și curajul cetățenesc în demistificarea miturilor fondatoare ale Modernității, inoculate în mentalul colectiv al Franței și ulterior al întregului continent (fenomenul devenind în secolul XX unul de-a dreptul global) odată cu așa-numitul secol al Luminilor și  Revoluția pretins Franceză.

Efortul nostru de a aduce în atenția cititorilor din Republica Moldova și România ideile unor gânditori de marcă din spațiul occidental este dictată de nevoie stringentă de a contribui la dezintoxicarea mentalului colectiv de paradigma dominantă a falsurilor care însoțesc degradarea lumii odată cu fractura istorică din Franța anului 1789, care și-a găsit continuarea logică în catastrofa din Rusia anului 1917.

Așa-zisele adevăruri axiomatice, percepute de către societățile noastre ca fiind normale, de la sine înțeles, indiscutabile și mai ales benefice se întemeiază pe un sistem de referință, originea căruia se trage încă din Evul Mediu. Cine au fost figuranții acestui proces de surpare a ordinii firești a lucrurilor, care sunt sursele religioase, spirituale și filosofice ale ”prezentului glorios”, cui servesc aceste mistificări de proporții uriașe? Iată întrebările la care putem găsi răspunsuri fundamentate cu o splendidă ținută intelectuală de către Youssef Hindi.

Adică, dacă vrem să începem a ”ne dumiri”, cum ar spune Nae Ionescu citat de Petre Țuțea, dacă suntem cu adevărat determinați să  depășim, să decriptăm sau, dacă doriți, chiar să dinamităm întregul eșafodaj teoretic ce ne împiedică să avem o optică profundă și coerentă asupra realității, astfel de lecturi ne sunt absolut indispensabile.

Precizăm că ediția originală a cărții a apărut la editura ”Sigest” de la Paris în 2017. Traducerea în limba română îi aparține doamnei Ruxandra Iordache de la București, iar prefața la ediția românească e semnată de către autorul acestor rânduri. La fel ca lucrarea lui J.-M. Vernochet, cea pe care avem onoarea de a o prezenta astăzi este rodul cooperării între ”Alexandria Publishing House” de la Suceava și Universitatea Populară de la Chișinău.

Anunțăm cititorii că și volumul de față va pus în vânzare în câteva zile în rețeaua de librării ”Libarius” din Republica Moldova, iar în curând – și în lanțul de librării ”Alexandria” din România.

Profităm de ocazia pentru a aminti tuturora că anul trecut Universitatea Populară a editat șase cărți, toate acestea putând fi procurate în aceleași librării de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru a vă familiariza cu fondul de idei al acestor volume, vă rugăm să accesați http://altermedia.md/index.php/biblioteca-disidentului-un-nou-proiect-media/, unde veți putea urmări un dialog dintre Ghenadie Vaculovschi și subsemnatul.

Iurie Roșca

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,