Cel mai gustos cotlet cu os la grătar gătit ca la FLUX – iată rețeta

17:04, 19 aprilie 2018 | Bucătăria FLUX | 1583 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Colegiul de redacție al publicației Flux.md a decis să divulge unul dintre cele mai bine păzite secrete ale sale. Mărturisim cu această ocazie următoarele: pe lângă lecturi antisistem și articole de presă noi știm să și gătim delicios. Vă punem la dispoziție cu această ocazie una dintre rețetele noastre originale – cotlet cu os la grătar, gătit ca la FLUX.

Mai precizăm cu această ocazie că tot ce vedeți în acest articol e un reportaj realizat chiar azi, 19 aprilie 2018, la fața locului. Adică, e rodul muncii jurnaliștilor (cu și fără studii în domeniu) de la flux.md. Descrierea rețetei și imaginile ne aparțin.

Ingredientele necesare

Cele mai importante ingrediente sunt, bineînțeles, imaginația și plăcerea de a găti nu doar gustos, ci și de o manieră artistică. Atitudinea față de munca în jurul grătarului trebuie să fie ca cea inerentă procesului de creare a unei opere de artă. Apoi mai ai nevoie de:

1) cotlet proaspăt de porc, fiecare bucată fiind tăiată astfel ca să nu fie mai subțire de 3 centimetri, dar nici mai groasă 5 centimetri în grosime;

2) ceapă;

3) frunze de dafin;

4) piper măcinat (e de preferat să macini manual câteva zeci de boabe atunci când începi să pregătești (să marinezi) carnea pentru grătar);

5) pastă de muștar;

6) ulei de floarea soarelui;

7) lemne de foc, cărbuni pentru grătar și grătarul propriu-zis.

Cum pregătim noi carnea pentru grătar?

Am dat prin răzătoare câteva cepe. Sucul de ceapă și masa acesteia făcută pastă trebuie să fie suficiente pentru ca fiecare bucată de carne. Apoi am adăugat frunze de dafin fărâmițate, piper negru măcinat, pastă de muștar diluată în 50-100 de grame de apă. Am uns cu grijă fiecare bucată de carne cu aceste ingrediente. La final am uns carnea cu ulei de floarea soarelui.

Notă: specialiștii recomandă să dăm ceapă prin răzătoare și să nu o tăiem bucăți. Datorită abundenței sucului de ceapă eliminat prin răzuire, fibrele de carne vor îmbiba o cantitate mai mare din acest suc, iar odată cu el și aroma piperului și a frunzei de dafin. Muștarul are și el un rol important: cel de a face carnea mai moale. Fiind marinat în acest fel, cotletul de porc poate fi pus pe grătar deja peste 30 de minute.

Când punem sare?

Sarea se pune abia atunci când carnea e este pe grătar și a fost întoarsă prima dată: se presară îndată pe partea care a fost deja parțial coaptă. La etapa de marinare sare nu se pune. În caz contrar carnea va fi mai aspră, pentru că sarea o deshidratează.

Dar unde-i vinul?

Vinul poate fi folosit pentru a stropi carnea deja marinată, înainte și în timpul coacerii pe grătar. Dar dacă sunt respectate corect sfaturile de mai sus nu e nevoie să fie stropită carnea cu vin. Dacă ai un vin roșu bun, îți recomandăm să îl savurezi la masă în timp ce servești cotletul.

Lămâia

Cei care preferă carnea cu un gust acriu mult mai pronunțat, pot să o stropească cu suc de lămâie atunci când o pun să se marineze. Recomandarea noastră este să stropiți carnea cu lămâie abia atunci când este servită.

Pe internet veți găsi sute de rețete de preparare delicioasă a cărnii. Recomandarea noastră este să nu consumați în exces carne. Iar atunci când aveți pe masă carne, este bine să o consumați cu multe legume și zarzavaturi proaspete. Evitați carnea cu garnituri bogate în glucide (cartofii, pastele, orezul etc.).

Bucătar de serviciu:  

Ghenadie Vaculovschi-Gurmandul, echipa de creație jurnalistică și culinară de la www.flux.md

P.S.Dacă ai pregătit corect jăratecul, cotletul îl vei prăji doar de două ori pe fiecare parte. Reține: carnea ținută prea mult la foc va deveni uscată, adică va pierde parțial din suculență și aromă.

P.P.S. Dacă îți place carnea, trebuie să îți placă și sportul!

Poftă bună și să fii sănătos!

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,