Un tandem ca gropar al altui tandem?

11:43, 21 mai 2018 | | 2590 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Chiar să fie vorba despre începutul sfârșitului actualei guvernări?

Mai mult de 60 la sută dintre cetățenii cu drept de vot au ignorat alegerile de duminică.  Evident, este vorba despre  un puternic vot de blam pentru întreaga clasă politică, ceea ce ar putea fi considerat ca fiind prima lecție a alegerilor anticipate din Chișinău, Bălți și din alte localități.

Socialistul Ion Ceban a reușit să mobilizeze un număr destul de mare de alegători, care au ieșit să-l susțină. Dar în turul doi acesta trebuie să facă un efort mare pentru a învinge.

Andrei Năstase a obținut un rezultat surpriză. Succesul său este surprinzător cel puțin pentru oamenii care i-au crezut pe cei care fac sondaje. Toate cercetările sociologice arătau că cele mai bune rezultate ar urma să le revină socialistului Ion Ceban și „independentei” Silvia Radu. Însă iată că oamenii au votat altfel decât au putut să ghicească sociologii. Sau poate că sociologii au știut mai multe despre predispozițiile electoratului, dar datele reale ale sondajelor au fost puse doar la dispoziția celor care le-au comandat? Sursele noastre urmează să vină cu informații de precizare.

Alegerile au mai arătat că fostul președinte al României, Traian Băsescu, pierde vremea de pomană  prin localitățile din Republica Moldova. Imaginea lui valorează ceva mai mult de 4 la sută. Astfel, încercările lui de a-și găsi măcar un rost, dacă nu poate obține și un post, în politica moldovenească i-au adus lui și celor din preajma sa o mare deziluzie.

Ce va fi în turul doi?

În turul doi socialistul Ion Ceban poate miza întâi de toate pe votul celor care au votat în primul tur, precum și pe mobilizarea simpatizanților socialiștilor care nu iești la vot duminică. De asemenea, Ceban poate miza pe voturile celor care, deși nu votează cu socialiștii, își doresc cu orice preț ca Andrei Năstase să piardă.

La rândul său Andrei Năstase are nevoie de voturile celor care au susținut-o pe Silvia Radu. Câți dintre ei ar fi dispuși să voteze pentru Năstase și câți pentru Ceban, e greu de spus. Mai mult, dacă PDM nu își va încuraja electoratul să iasă în turul doi la votare în favoarea lui Năstase sau dacă alegătorii democraților vor fi îndemnați să absenteze, șansele lui Ceban vor spori mult.

Astfel, dacă Năstase își dorește cu adevărat funcția de primar al Capitalei, acestuia nu-i rămâne decât să caute voturi printre cei care au absentat în turul întâi.

Unii observator deja și-au dat cu părerea că Vlad Plahotniuc, marele perdant al acestui scrutin, s-a pregăti să facă aceeași manevră în turul doi al alegerilor locale pe care deja l-a utilizat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Amintim că atunci  acesta și-a retras candidatul, Marian Lupu, și a îndemnat alegătorii să voteze cu Maia Sandu. Motivul enunțat de Plahotniuc a fost unul de serviciu: salvarea cursului european al țării.  Însă imediat ce se încheiase conferința de presă, capul PDM le-a ordonat tuturor structurilor de partid și instituțiilor de stat să voteze cu Igor Dodon. Adică, omul a semnalizat că o ia la dreapta, darde fapt  a virat spre stânga. Tertipul s-ar putea repeta. Adică, liderul guvernării de la Chișinău și-ar putea îndemna alegătorii să voteze cu Andrei Năstase (un deserviciu grav pentru acesta!), dar să le ordone discret tuturor celor pe care îi controlează să voteze cu Ion Ceban.

Ar mai fi de reținut și faptul că un candidat de stânga, filorus n-a învins niciodată în alegerile locale din Chișinău. Și așa cum suburbiile au fost extrem de pasive în turul întâi, în cel de-al doilea tur aceștia ar putea să iasă la vot masiv pentru a salva capitala de ”pericolul rusesc”, adică să-și dea votul pentru Năstase.

Comentatorii de pe rețelele sociale au emis ipoteza, potrivit căreia, dacă Năstase iese învingător, căderea regimului ar fi inevitabilă. Mai exact, având în vedere rezultatele alegerilor din capitala nordică, Bălți, unde a învins exponentul lui Renato, pronosticurile pentru alegerile parlamentare au fost formulate astfel:

”Tandemul Andrei Năstase-Renato Usatâi – groparul tandemului Vlad Plahotniuc-Igor Dodon. Ceasul ticăie. Acest ticăit din ce în ce mai strident,  asemeni mecanismului unei mine cu efect întârziat, răsună asurzitor în urechile stăpânirii. Oare chiar să fie vorba despre începutul sfârșitului actualei guvernări?”