Se redeschide frontul din Balcani?

13:27, 13 februarie 2018 | | 1004 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un personaj al lui Bernard Shaw spunea ca într-o Europă fără războaie, singurul loc în care europenii s-ar mai putea bate între ei ar fi regiunea Balcanilor. I-au dat dreptate, la scurt timp dupa înțelegerile din Malta, razboaiele din spațiul iugoslav (dar, e drept, și cele din spațiul post-sovietic – R. Moldova și Georgia). După care, pace continentală, dar cu Balcanii de Vest ca o zonă în continuare problematica. Aici deficitul de democrație rămâne, cu încăpățânare, o constantă, iar insecuritatea, neîncrederea și problemele litigioase între vecini riscuri – presante. Păi cum altfel să înțelegi că UE și NATO n-au putut sau n-au vrut să includă zona în itinerariul marșului lor pașnic și triumfal către Est ? Mai grav este că, evitând să cuprindă sau să implice cumva în sinergia geopoliticii sale această particică de Europă, Occidentul a început să se și dezintereseze tot mai mult de ea. Și asta când ? Când Balcanii de Vest involuau rapid spre starea de cea mai vulnerabilă, mai tensionată și mai riscantă zona de pe continent.

Zilele trecute, UE (de fapt Comisia Europeana) a anunțat un proiect despre care nu se prea poate spune deocamdată dacă este temerar, prudent, precaut sau de tatonare. E în orice caz unul deconcertant. Prin el, Bruxellesul își propune să apropie aceste state de Europa Unită și să le pregătească (și ajute) pentru integrarea lor europeană. Iar în fața fiecăruia dintre aceste (șase) state se află, pe lângă exigențele europene comune, propriile lor migrene și necazuri, la ele acasă sau cu vecinii. Serbia nu recunoaște Kosovo ca stat independent, Macedonia e în conflict cu Grecia care-i contesta denumirea ca stat, căci este și cel al unei regiuni grecești, Bosnia-Herțegovina este un stat precar și în interior, și în relațiile cu Serbia, Kosovo e și nu e recunoscută ca stat pe plan internațional, Albania și Muntenegru, chiar membre ale NATO fiind admise, se află mult sub baremurile europene stabilite de UE. Drept care, precizează acum Bruxellesul, fiecare dintre aceste state ar putea intra în UE atunci când iși va fi rezolvat problemele din propria ogradă.

Strategia de integrare europeană a Balcanilor de Vest acum lansată traseul de viitor al acestor țări și direcțiile lor de acțiune (stat de drept, democrație, reforme, bună guvernanță, anticorupție, reconciliere, bună vecinătate etc. etc). Data orientativă pentru aderarea lor individuală la UE ar fi anul 2025, estimează președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar, adaugă el, nu e obligatorie. Să fi învățat oare Bruxellesul din lecția amară a demersului său nefericit (căci negândit și nepregătit) în Ucraina, unde, încercând să forțeze nota, a primit replică promptă și dură a Rusiei ?

Este de înțeles așadar de ce lumea se întreabă acum ce stă în spatele noii inițiative a demnitarilor europeni de la Bruxelles. În Marea Britanie, «Financial Times» crede că se dorește dezinflamarea și normalizarea situației încordate din zonă, dar și contracararea Rusiei și a Turciei care au, fiecare, interese pe aici. În Statele Unite, «Foreign Affairs », dupa ce vestejește dezinteresul prelungit al UE și SUA pentru Balcanii de Vest, ceea ce a condus la deteriorarea tot mai periculoasă a situației în zonă, apreciază că Strategia UE în materie «n-are dinți », așadar nici eficiență. Și nici viziune – căci admiterea individuală, la emulație, chiar dacă ar stârni o competiție benefică, ar accentua într-o și mai mare masură tradiționalele ranchiuni și rivalități «balcanice», și așa la cote înalte. Oricum, Occidentul trebuie să se implice serios și responsabil în zonă, căci altfel, avertizează publicația americană, «Rusia iși va spori influența».

Protagoniștii mondiali au început așadar, organizarea de șantier pentru edificarea unui nou raport de forțe la scară regională. Se vede că nici în Malta, nici după, n-au avut timp sau n-au crezut că ar fi necesar să cadă la învoială și asupra soartei post război rece a acestui petec de uscat european atât de zbuciumat în istorie.

România, pe care o așteaptă președinția semestrială a UE într-un moment european (și sud-est european) solicitant, ar trebui să aibă și ea ceva de spus, de propus. Mai ales că regiunea care dă atâtea bătăi de cap atâtora e în vecinatatea noastră imediată. Dar ați auzit pe cineva vorbind la București despre problemele Balcanilor ?

Sursa: cotidianul.ro