Școala din Florida: sfârșitul de la începutul vieții

16:57, 17 februarie 2018 | | 1413 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Exact acolo unde  mergem toți să ne pregătim pentru viață, moartea a lovit din nou.

La 14 februarie, la un liceu din Parkland, Florida, în zona metropolitană a marelui Miami, 17 copii au fost vânați și împușcați mortal cu o pușcă de asalt AR-15, alți 15 sunt în stare critică în spitale. A fost  al treilea mare masacru în școli din istoria Statelor Unite, după cele de la Blackburg, Virginia, în 2007, 33 de morți și Newtown, Connecticut, 28, în 2012. 17 copii, ultimii adăugați la cei 1.479 morți și răniți, școlari și profesori, de la anul 1760  și până la 14 februarie 2018, tot mai mulți și mai mulți în fiecare secol de atunci încoace.

Făptuitorul crimelor este Nikolas Cruz, 19 ani, un fost copil adoptat, devenit „un copil cu prostii în cap” și dat afară din două școli, cu un trecut plin de amenințări la adresa dascălilor și colegilor, de bătăi și alte acte de violență, de crize de nervi și glume de genul “îmi vine să împușc toate rânduielile în care trăim“, de discuții nesfârșite despre arme și muniții. La percheziția făcută de poliție la domiciliul său s-a găsit un maldăr de cuțite lungi, carabine cu țevi scurte și țevi lungi și un pistol. În computer, pe videoclipuri postate pe You Tube, a afirmat “Vreau să mor ucigând tone de oameni“, sau “Voi fi un vânător specializat în școli“. Poliția a declarat că avea izbucniri rasiste și extremiste –  se antrena la tras cu arma și altele cu un grup paramilitar din Tallahassee, tot în Florida –  și, atenție, că voia să intre și să facă o carieră în Armată (intenție deloc măgulitoare pentru Armata americană…)

Președintele Trump a trimis un tweeter plin de tristețe și compasiune, sute de mii de americani l-au apreciat. A ordonat, apoi, ca steagul american să fie coborât în bernă nu numai în statul Florida, ci și în toată țara. Pe de altă parte, autorități medicale prestigioase au lansat chemarea la un marș național al părinților și profesorilor, cerând “asigurări că legea împotriva deținerii de arme de populație să fie votată până la 1 mai anul acesta“. În momentul de față mulți copii au acces, acasă, la arme nepuse sub lacăt. Informațiile furnizate de prestigioasa instituție de sondaje Pew Research Center spun că 54% dintre americani lasă armele la vedere, prin case cu adolescenți sub 18 ani, iar RAND Corporation anunță că peste 22 de milioane de copii din America trăiesc în locuințe dotate cu mici arsenale cu ușile deschise.

Ar mai fi de spus că FBI-ul a dat publicității o declarație, în care a anunțat că încă de la 5 ianuarie trecut serviciul telefonic de urgențe 911 a primit un mesaj de la o persoană din anturajul asasinului, afirmând că acesta “deținea arme, spunea că voia să omoare oameni, posta mesaje alarmante pe rețelele de socializare și, probabil, va ataca o școală“. În documentul de la 16 februarie FBI-ul a recunoscut că mesajul de la 911 nu a fost trimis șerifului din Miami spre a investiga situația și a  lua măsuri. Probabil, agenția națională americană de ordine și pază internă a fost foarte ocupată cu alte treburi mai importante, cum ar fi să-i înfunde pe președintele Trump și Administrația sa cu acuzații nedovedite sau inventate despre pericolul rusesc, sau altele minciuni…

Adio, Scott, Alyssa, Martin, Nick, Aaron, Jaime, Chris, Luke, Cara, Gina, Joaquin, Alaina, Alex, Helena, Carmen și Peter, Dumnezeu să vă listeze printre îngerii Lui!

 

Radu  Toma