Protestele aduc rezultate, Filat prima victima

13:16, 19 octombrie 2015 | | 1204 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cine şi-ar fi putut imagina  acum jumătate de an că Vlad Filat ar putea fi adus pe banca de acuzaţii?  În 2013 după moţiunea de cenzură trecută în Parlament, Filat a fost demis. În altă ţară,  organele competente s-ar fi autosesizat, drept urmare ar fi  fost logică, demararea unor măsuri de investigaţie, datorită învinuirilor încă la acea vreme, (corupţie şi abuz de putere), destul de serioase la adresa fostului premier, care aşa şi nu avusese loc.

În cazul ridicării imunităţii, reţinerii  şi arestului timp de 30 de zile,  promtitudinea şi eficienţa impresionează. Asupra lui Filat s-au năpustit, concomitent mai mulţi  ,,prădători”, plus cîteva  hiene şi şacali, fiecare având interesul său prin  anihilarea lui Filat şi  a PLDM-ului .

Mulţi contează pe ideea că dacă lui Filat i se va aplica o  detenţia pe un termen mai mare de 10-15 ani, lucrurile vor reveni la normalitate: Plahotniuc va rămâne în continuare stăpânul absolut, Shor primar la Orhei, Protestele din faţa Guvernului şi Parlamentului vor înceta  iar Guvernarea îşi va putea duce la bun capăt mandatul .

De fapt, aducerea unei jertve pe altarul dreptăţii  nu este nimic altceva decît o încercare de conformare şi atenuare a relaţiei dintre puterea coruptă şi societatea virulentă. Discuţiile dintre liderii Platformei DA şi conducere nu au scăzut nivelul pericolului şi încordării exacerbate din societate. Era nevoie de o soluţie radicală care ar aduce o rezonanţă în sânul maselor dezamăgite. Cei care l-au predat pe Filat, încearcă să se pună la adăpost, aruncând tot gunoiul în grădina acestuia, cu toate că declaraţiile , lui Shor, devenite publice, trezesc foarte multe întrebari, iar numărul zilelor în libertate ale acestuia, deasemenea rămân numărate. Cînd şi Ilan Shor se va regăsi în acceaşi ipostază ca şi V. Filat,  probabil vom auzi în sfîrşit şi numele celui care stă în spatele acestei operaţiuni.

Sunt sigur că nu atît de uşor s-ar fi ajuns la măsura arestului unui demnitar atît de înalt, dacă nemulţumirea rămânea la nivelul conştienţei noastre. Exteriorizarea emoţiilor şi decepţiilor acumulate în timp, sunt întruchiparea protestelor marginale la început, dar care au avut şi au o sonorietate, menţinând în continuare în suspans cei aflaţi cu ,,musca pe căciulă”.

Este important ca după acest arest răsunător, să nu se creeze mituri şi eroi, victime şi călăi. Moldova înca mai este în captivitate unui singur om, care nu se află nici în Parlament, nici în Guvern,  dar le controlează pe ambele. Deaceea este esenţial pentru a continua protestul în faţa celor două instituţii de stat, pentru a cere şi soma guvernarea să-şi respecte angajamentele asumate şi revendicările formulate, care includ şi tragerea la răspundere a celor responsabili de dezmăţ şi situaţia deplorabilă din ţară, dar care încă se află în libertate.