Prima lovitură în dosarul Roșca

11:30, 9 octombrie 2018 | | 2495 vizualizări | Un comentariu Autor:

Ieri, 8 octombrie, Curtea de Apel Comrat, având completul de judecată în componența judecătorilor Grigori Colev, președinte, Ștefan Starciuc și Marina Galupa, au examinat demersul depus de subsemnatul,  Iurie Roșca, și avocatul Iulian Rusanovschi împotriva încheierii judecătorului de instrucție prin care a fost confirmată ordonanța procurorului Mihail Ivanov de punere sub sechestru a sumei de bani în valoare de circa 11 mii euro, ridicați la 28 februarie a.c. în cadrul percheziției efectuate la sediul Fundației pentru Democrație Creștină de către colaboratorii Procuraturii Anticorupție.

În cadrul pledoariei sale dl avocat Rusanovschi a expus în detalii toate abuzurile și ilegalitățile comise de către procurorul Ivanov, care nu avea nici un drept să aplice o astfel de măsură, cu atât mai mult cu cât banii respectivi aparțineau unor persoane terțe, care nu au nici o calitate procesuală în dosarul intentat. Apărătorul a arătat, printre altele, că plângerile depuse de către cele patru persoane, cărora li s-au ridicat în mod nelegitim banii din sediul instituției în care activează, depuse pe numele procurorului Ivanov la 18 aprilie a.c., au fost ignorate, acesta neexpediind nici un răspuns solicitanților. Aceeași situație s-a repetat după ce cele patru persoane s-au adresat la 4 mai a.c. procurorului ierarhic superior Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, demnitarul nedând nici un răspuns oficial.

La 3 mai a.c. judecătorul de instrucție Andrei Niculcea din cadrul judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) emite încheierea prin care dispune autorizarea punerii sub sechestru a respectivei sume de bani, procurorul neprezentând acestuia plângerile celor patru persoane, iar judecătorul emițând respectivul act fără a avea cunoștință de existența acestora. Atât subsemnatul, cât și cele patru persoane prejudiciate nu am avut nici o știință despre emiterea acestei deciziei judecătorești, deoarece ea a fost emisă în absența noastră.

Seria de argumente procedurale substanțiale, prezentate în cadrul ședinței de judecată de la Comrat a fost ignorată cu desăvârșire de către judecători. Avocatul Iulian Rusanovschi, a adresat, în perfectă conformitate cu legea, o serie de întrebări procurorului Mihail Ivanov, la care acesta a refuzat să răspundă, iar instanța nu l-a obligat să se conformeze procedurilor legale. Completul de judecată a respins și solicitarea audierii celor patru persoane prejudiciate, care s-au prezentat la proces și așteptau să depună mărturiile respective.

A urmat și hotărârea deloc surprinzătoare. Curtea de Apel Comrat a respins solicitarea noastră, confirmând încheierea anterioară a judecătorului de instrucție.

Personal am rămas cu impresia că toate pledoariile perfect argumentate juridic ale avocatului, ca și precizările pe care le-am făcut în cadrul ședinței de judecată, n-au trezit nici un interes celor trei judecători. Iar procurorul nu trebuia să depună nici un efort pentru a-și susține poziția. Totul era hotărât cu mult timp înainte.

Evident, fiind cunoscut faptul în ce măsură este independentă justiția în țara noastră sub actualul regim, ar fi fost naiv să ne așteptăm la un proces echitabil și corect. Precum la fel de evident este și faptul că însăși inițierea urmăririi penale în cadrul acestui dosar nu s-a făcut fără aprobarea sau chiar ordinul dat de către cei care și-au subordonat toate instituțiile statului de drept în Republica Moldova.

În câteva săptămâni va urma examinarea unui alt demers al nostru la aceeași Curte de Apel Comrat, prin care cerem anularea unei alte încheieri judecătorești de punere sub sechestru a unui imobil aparținând cu drept de proprietate Fundației pentru Democrație Creștină, care, de asemenea, nu are nici o legătură cu dosarul instrumentat subsemnatului.

Iar la 12 noiembrie la judecătoria sectorului Buiucani din Chișinău va continua examinarea în fond a dosarului Roșca.

Procesul se anunță unul de durată. Precizez și cu această ocazie că, deși sunt perfect conștient de puținătatea șanselor de succes, voi continua să îmi pledez nevinovăția și nu am nici o intenție să mă eschivez de la proces sau să dau bir cu fugiții.

Iurie Roșca,

9 octombrie 2018