Președinte ales prin vot direct?

14:59, 17 noiembrie 2015 | | 2472 vizualizări | 3 Comentarii Autor:

În ultimul timp, unii politicieni, dar și cei de la „Platforma DA”, ne zic că poporul vrea să-și aleagă direct președintele. Așa o spun și sondajele, în care respondenții declară că ar vrea să-și aleagă direct șeful statului. Așa o fi, doar că aș îndrăzni să presupun că dacă pe lângă președinte, în întrebare ar figura și funcții publice, răspunsul ar fi similar. În principiu, cetățeanul nu ar avea probleme să răspundă că nu ar fi deloc împotrivă să aleagă procurorii, judecătorii, miniștrii, șefi de direcții și agenții. Din păcate, în sondaje lipsește și o întrebare de control, care ar verifica cât de prioritară este pentru un cetățean problema alegerii șefului statului. Aici, probabil, această chestiune s-ar afla la coada listei. Cât de importantă este modalitatea alegerii șefului statului pentru simplul cetățean s-a văzut în timpul tentativei nereușite de a supune această întrebare unui referendum, care a fost ignorat de majoritatea populației.

Dacă luăm ca model țările occidentale, să nu uităm că o bună parte a țărilor europene sunt regimuri parlamentare sau monarhice, iar în SUA președintele nu este ales direct de cetățeni, ci de electori delegați.

Atunci când se face referire la Constituție, unde se spune că „suveranitatea aparține poporului”, politicienii sau constituționaliștii uită să spună că această suveranitate este mai curând simbolică, fictivă, pentru că această suveranitate nu poate aparține unui segment electoral larg, ci poporului în totalitatea sa. Voința suverană a poporului nu poate fi exprimată nici prin referendum, nici prin alegeri directe. O majoritate electorală reprezintă doar o condiție a jocului politic democratic, în care nu există niciun subiect politic care ar putea să-și însușească o putere absolută.

Ce vreau să spun prin asta? Vreau să spun că atunci când vorbim de alegerea șefului statului, nu putem invoca ca argument “suveranitatea poporului” . Orice candidat nu am avea, el va exprima doar voința unui segment al populației și, în același timp, va fi desconsiderat de alt segment.

Un alt aspect. Pornind de la atribuțiile președintelui, care sunt mai curând simbolice, care ar fi schimbările funcționale care implica alegerea directă a șefului statului? Niciuna. În perioada dintre alegeri, activitatea președintelui ales de popor nu s-ar deosebi cu nimic de cel ales de parlament, mai ales dacă relația dintre parlament și președinte, conform normei constituționale, rămâne intactă.

Alt spect. În cazul alegerii directe a președintelui, candidatul cu cele mai mari șanse ar fi doar cel care reprezintă emanația unor partide politice. Cine se amăgește de iluzia unui candidat rupt de oricare partid, ar trebui să încerce să găsească cel puțin un exemplu în practica politică din spațiul european.

Cine spune că prin alegerea directă a președintelui am mai rezolva o problemă a “deficitului de democrație”, nu știe pe ce lume se află. Republica Moldova nu suferă de un deficit de democrație, ci de un deficit al calității resurselor umane. Niciun sistem electoral, indiferent cât de perfect nu ar fi, nu poate substitui handicapul intelectual și moral al unei societăți. Dacă nu are cine face alegerea corectă și nici nu prea ai pe cine alege, mecanismul reprezentării oamenilor politici nu are nicio importanță.  O țară unde calitatea alegătorului dar și celor aleși lasă mult de dorit, nu își poate permite luxul de a se irosi în discuții despre sisteme electorale, care nasc discursuri populiste și ne direcționează spre false probleme.

Oare crede cineva că în cazul unei democrații directe în Republica Moldova, lucrurile s-ar schimba brusc într-o direcție pozitivă? Dimpotrivă, sunt convins că un astfel de experiment s-ar solda cu o catastrofă umanitară.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,