Politizarea vaccinării, o doză de eșec

12:41, 8 februarie 2021 | | 353 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ceea ce ar fi trebuit să fie o acțiune civică,  a devenit o afacere politică în care se amestecă tocmai cei care ar fi trebuit să stea deoparte. Începând cu Klaus Iohannis și terminând cu ultimul băgător de seamă de la Ministerul Sănătății, fiecare are câte ceva de spus. Toți vor să iasă în față și să se facă remarcați de cine știu ei că trebuie. Ca de obicei, președintele a vrut să tragă spuza pe turta lui și să iasă în evidență. Dădea o anumită tentă realității, încercând să semene impresia că acțiunea se desfășura la inițiativa lui, când, în realitate, Europa începea vaccinarea la aceeași oră peste tot.

Ca întotdeauna, Iohannis a încercat să tragă spuza pe turta lui

A început prin a face reclamă vaccinului testat insuficient. L-a prezentat ca pe icoana făcătoare de minuni și a afirmat că până la începutul verii scăpăm de pandemie. O declarație iresponsabilă, fără acoperire. Iohannis nu este nici medic, nici specialist în virusologie și epidemiologie. Este doar un profesoraș de fizică, fost navetist cu bicicleta între niște cătune sibiene, pe care interesele altora l-au împins pe poziția actuală.

Cum au devenit românii temători

Într-un timp record, politicienii au preluat tema și au început s-o rostogolească pe ecranele televizoarele. În trena lor se aflau medici care, brusc, și-au dat seama că și ei se pricep la vaccinare și la efectele benefice ale acesteia. Țineau isonul oamenilor politici pe care, într-un fel sau altul, îi slujeau cu supușenie. Cei care nu aveau opinii similare au fost excluși din discuții, devenind conspiraționiști și negativiști. S-a ajuns la o mascaradă fără precedent, care mai mult a dat lucrurile peste cap.

Ministrul Voiculescu, marele absent al campaniei

Dacă s-ar fi inspirat dintr-o regulă de bază a jurnalisticii, că orice fapt, pentru a deveni știre, pe lângă altele are nevoie să fie redactat într-un limbaj simplu, accesibil tuturor, probabil ca acum am fi avut în fața ochilor un alt tablou. Dar nu, medicii prezenți seară de seară la televiziuni au preferat limbajul doct, înțeles de prea puțini. Iar în momentul în care politicienii, în dorința de a epata, au încercat să se exprime la fel, fără a avea nici cele mai mici cunoștințe, debandada a fost totală. Temător în fața vaccinului, românul a bătut în retragere, s-a închis în carapacea lui de om simplu și a declarat că nu se va vaccina niciodată.

Învârtirea în jurul cozii

Nu a fost singura deficiență de comunicare. În loc să se explice ce și cum, de ce așa și nu altfel, s-a preferat varianta încetățenită de Grupul de Comunicare Strategică: tabelul. Sec, precum orice tabel. Mai exact, o rubrică în care se consemna câți s-au mai vaccinat. La ce a ajutat? La nimic. Apoi, ca tacâmul să fie complet, ni se comunica și câte doze de vaccin s-au primit până acum, câte mai vin săptămâna viitoare și câte în luna ce urmează. Efectul a fost similar cu cel al rubricii precedente. Adică zero. Însă cel mai mare dezastru a fost provocat de platforma de vaccinare, unde te puteai programa. Să fiu bine înțeles, aceasta a fost gândită de STS, serviciu secret aflat în subordinea președintelui Iohannis.

Premierul Cîțu extinde vaccinarea, dar nu are dozele necesare

Într-o țară în care hackerii sparg codurile celor mai redutabile instituții americane din amuzament sau din plictiseală, nimeni nu a fost capabil să construiască o platformă electronică fără cusur. Cine intră pe ea ba așteaptă zeci de minute, până renunță, ba se împotmolește în multitudinea de informații solicitate. Este lesne de înțeles că populația din mediul rural nu se poate folosi de ea. Dar platforma nu a apărut din neant, ci la solicitarea cuiva care, indiscutabil, face parte din mediul politic, căci nu a cerut-o Ansamblul folcloric de la Căpâlna.

Ca în filmele cu proști

Un procentaj tot mai ridicat de profesori refuză vaccinarea. Nu pot fi obligați, este dreptul lor să aleagă dacă o fac sau nu. Din câte se anunță, școlile se deschid pe 8 februarie. Nu spun mai multe, ca să nu intru în sfera comentariilor de natură a scoate autoritățile din minți. Asemenea profesorilor, medicii și personalul medical nici nu vor să audă de vaccinare. Nu toți, totuși un număr mare, care ar trebui să pună pe gânduri autoritățile și clasa politică. Undeva s-a greșit, este evident, dar nimeni nu pare prea interesat să descopere unde este hiba. Președintele se limitează la a vizita un centru de vaccinare, crezând că asta rezolvă ceva.

Secretarul de stat Andrei Baciu crede că vaccinarea e un fel de concurs

Guvernul se vaccinează în direct, mizând pe faptul că lumea va urma exemplul. N-a reușit să miște cumva lucrurile, miniștrii au devenit subiect de bancuri și nimic mai mult. Nu a fost de ajuns harababura instalată. Guvernul  dă ordonanță prin care extinde categoriile prioritare la vaccinare. Asta în condițiile în care nu are dozele de vaccin necesare. Suntem pe cale să terminăm vaccinarea la anul și la mulți ani. Mai mult la mulți ani. Secretarul de stat de la Sănătate, Andrei Baciu, vorbește, în schimb, că nu stăm rău la vaccinare și că am ocupa poziții onorabile. E ca în filmele cu proști.

Autor:Valentin Boeru

Sursa: https://www.national.ro