Pasaport Moldovenesc

Țara scoasă la mezat: Dodon a comis primul decret de acordare a cetățeniei contra bani

16:23, 5 aprilie 2019 | | 3027 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ziua de azi, 5 aprilie 2019, poate fi considerată pe drept cuvânt o zi neagră în istoria politică recentă a Republicii Moldova. Președintele Dodon a semnat primul decret de acordare a cetățeniei țării contra bani (moldova.org).  Astfel, complicitatea flagrantă, dezonorantă și josnică între cele două figuri ale regimului oligarhic de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, s-a confirmat încă o dată, definitiv.

Am tot tras clopotele de aproape un an de zile asupra  caracterului criminal și deosebit de periculos pentru interesele noastre naționale a aventurii puse la care de către cei care au uzurpat puterea în stat de acordare a cetățeniei unor aventurieri din toate colțurile lumii. M-am adresat personal cu o scrisoare deschisă către șeful statului încă la 28 iunie anul trecut. Dar președinția, atât de logoreică și de dornică să se dea în spectacolul mediatic cu treabă și fără treabă, parcă a luat apă în gură. Vorba veche: în tacu’ zace dracu’.

Când vine vorba de căpătuială, briganzii cu papion la gât, cu mamona în suflet și cu câlț în cap scuipă de la înălțimea posturilor acaparate atât pe interesele naționale, cât și pe reacția opiniei publice. Iar de la un timp se pare că scuipă și pe ”indicațiile prețioase” din exterior, pe care le îndeplineau cu obediență, unii făcând sluj în fața UE, iar alții alții în fața Rusiei. Dar între timp se pare că băieții s-au emancipat pe furiș, intrând în cârdășie cu bogătanii din Golful Persic. A se vedea declarația de acum câteva lui a lui Plahotniuc, prin care acesta se declara brusc ”pro-Moldova”, un fel de suveranist de paie, iar Dodon acum câteva zile, cu ocazia simulacrului de consultări cu partenerii săi din PSRM și PD, afirma ritos precum că nu (mai) dă ascultare nici unei sugestii din exterior.

Se știe bine că Uniunea Europeană, cu toate tarele ei native și dobândite pe parcurs, dezaprobă categoric astfel de inițiative de acordare a cetățeniei, deoarece vede în ele riscul de spălare de bani (însă tocmai asta îi interesează pe ciocoii din vârfurile puterii de la noi!), a protejării unor criminali de talie mondială și de potențiale rețele legate de terorismul internațional. Nici Rusia nu pare a fi favorabilă unor astfel de decizii, care pot afecta interesele ei în într-o țară din vecinătatea strategică a acesteia. Dar iată că falnicii noștri nacialnici își trag pălăria peste ochi, simulează discursuri patriotarde și intenții nobile de atragere a unor investiții străine cu prețul sacrificării a tot ce a mai rămas necălcat în picioare și nevândut pe un blid de linte din mult pătimitele noastre interese naționale.

Nu vom repeta argumentele expuse în articolele noastre precedente, pe care vă invităm să le parcurgeți accesând Dosarul Flux  –  Cetatenia în schimbul investitiilor.

Vom aminti doar în treacăt că se pare că pungașii de la guvernare, tot ei patrioți de carton, au virat pe întuneric dinspre euroentuziasm și rusofilie (după cum îi știam până mai deunăzi) spre șeicii din țările paradisului petrolier, spre nababii arabi care îi pot răsplăti cu generozitate pentru astfel de acțiuni ticăloase. Ipochimenii cu pricina continuă să zâmbească lăbărțat, respectiv, spre Occident și spre Rusia, intonând osanale integrării europene sau eurasiatice, dar de fapt și-au găsit o țâță mai grasă de la care să-și sugă laptele pecuniar. Pentru ei banii nu au miros, mai ales că se pare că e vorba de petrodolari, care, odată fiind spălați în ”Nufărul” moldovenesc, vor mirosi a parfum de floare rară.

Mai remarcăm și cu această ocazie ceea ce e specificat și în știrile difuzate astăzi pe acest subiect. În decretele semnate de către Dodon nu vor figura și numele proaspeților cetățeni ai țării, aceasta fiind acordată în mare taină. Vorba lui Caragiale: Curat murdar! Dacă, așa cum pretind acești conspiratori cu ifose de demnitari onești, este vorba de o cauză nobilă și de niște persoane onorabile, de ce ar fi nevoie să li se tăinuiască numele? E clar ca bună ziua sau, mă rog, ca parteneriatul Pahotniuc-Dodon: hoții preferă se opereze în întuneric, departe de văzul lumii.

Așadar, în timp ce lumea așteaptă să vadă deznodământul intrigii legate de crearea unei majorități parlamentare și de alegerea unui nou guvern, tandemul format dintr-un oligarh-șef și un subaltern docil continuă să-și facă interesele. Să vedem dacă măcar de această dată zgomotosul și belicosul bloc ACUM va lua atitudine față de această problemă de o gravitate cu totul excepțională pentru țara noastră.

Patrihoții de la putere se fălesc precum că proiectul lor epocal de acordare a cetățeniei contra bani ar aduce 1,3 miliarde euro în următorii cinci ani. De unde au scos această cifră, numai ei știu. Ceea ce contează însă în primul rând este că astfel de decizii pot avea consecințe catastrofale pentru economia națională, pentru securitatea statului și pentru capacitatea ei de a se autoguverna în acord cu interesele țării. Urmând logica lor, mâine, dacă iese banul, ar trebui să scoatem la mezat și mormintele strămoșilor, și tradiția, și credința, și sufletele noastre.

Cu ocazia scrierii acestor rânduri, aș dori să fac câteva precizări. Personal am încercat cât mi-a stat în putință să îl determin pe Igor Dodon să urmeze calea servirii intereselor naționale ale țării. Și nu doar eu, ci și mai mulți prieteni de-ai mei din diverse țări. De la conceptul suveranității economice și până la maniera în care Moldova ar trebui să se poziționeze în jocul marilor puteri din jurul nostru, de la politica editorială a mediei afiliate lui și până la relația cu partidele politice. Însă eforturile noastre s-au dovedit a fi zadarnice. Omul are  o altă agendă, alte priorități, alte aspirații. Bun, treaba lui, mi-aș fi putut zice dacă ar fi fost vorba despre o persoană privată. Dar așa cum e vorba de cineva care se află în vârful piramidei statale, comportamentul lui afectează în mod direct fiecare cetățean. Tocmai de aceea consider că trebuie să-mi fac meseria de gazetar și să bat alarma. În felul acesta, poate-poate se trezește cineva dintre socialiști sau europeniști, filoruși sau stataliști să îl tragă de mânecă și să-i bată obrazul domnului Pședinte, cum își zice dânsul. Dacă, desigur, între timp obrazul n-a ajuns să-i fie gros ca tureatca ciubotei de soldat.

Dixi.
Iurie Roșca,
5 aprilie 2019