Noile arme ale lui Putin vin din viitor şi scot din joc arsenalul militar strategic american

12:08, 5 martie 2018 | | 1689 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Nu, nu greşesc, deşi s-a discutat despre 3,9 miliarde pentru „patrioate”, în realitate cumpărăm de 6 miliarde pentru că mai luăm şi 54 de sisteme de lansare HIMARS (iar pe total acihiziţii de afară, preponderent din SUA, după cum am să detaliez cu altă ocazie, de circa 10,5 miliarde). Rachete bune, după recentele dezvăluiri ale preşedintelui Putin, de dat la fier vechi. Dar un fier vechi mortal de periculos căci, împreună cu sistemul antirachetă iniţial, ne transformă într-un teritoriu pasibil de a găzdui multe încărcături nucleare: fie din cele care să fie aruncate spre Rusia, fie pe cele care ar veni dinspre aceasta în ograda noastră.

Nici celelalte enunţuri din titlu nu sunt greşite – conform majorităţii analiştilor politici şi militari independenţi, şi nu din Rusia – că aceia ar fi normal să-şi laude capra -, ci din Occident, cu precădere din SUA.

De ce sunt importante aceste noi dezvoltări tehnice ale Rusiei în domeniul armamentului? Pentru că, după cum am spus în titlu, şi remarcă toţi analiştii, fac ca arsenalul militar strategic al SUA să devină, dintr-o dată, complet depăşit, puţin eficient, uşor contracarabil şi îl duc din categoria ameninţare gravă pentru Rusia, în cea de capacitate militară uşor anihilabilă.

După 1990, lumea a devenit unipolară, cu farul călăuzitor SUA (pentru că economic şi, ca o consecinţă, militar, după cursa cap la cap din perioada războiului rece, în care au forţat URSSul să ţină pasul cu ele, ceea ce a contribuit enorm la epuizarea economică a statului sovietic) America nu a mai avut egal la nivel planetar. Inclusiv în domeniul armamentului nuclear, domeniu în care Rusia rămăsese a doua putere nucleară după SUA, dezechilibrul era major, prima neavând nici acelaşi număr de rachete, nici la fel de performante ca a doua. Toată politica de forţă, de intimidare şi de încercare de supunere prin sabotaj economic, antagonizarea unor foste republici sovietice sau a unor componente ale Federaţien Ruse, războaie de tip proxy şi pedepsire prin sancţiuni economice s-a bazat pe această realitate.

Iată însă că, deodată, în urmă cu câteva zile, Rusia anunţă, prin discursul preşedintelui Putin despre starea naţiunii, nu numai că este la acelaşi nivel cu America, dar şi că a devansat-o mult, creând arme noi, mult mai ieftine, imposibil de contracarat şi cu putere mai mare de distrugere, astfel că în acest moment toate bazele de rachete (precum cele care s-au amenajat şi se vor mai amenaja şi în România), toate rachetel balistice, toate sistemele antirachetă, purtătoarele de avioane şi, în general, toată uriaşa flotă americană, desfăşurată pe toate mările şi oceanele lumii, sunt anihilabile aproape fără drept de replică în numai câteva ore în cazul unui conflict între cele două puteri.

Rusia a abandonat, în mod inteligent, dar şi pentru că bugetul militar disponibil (echivalent cu al Marii Britani) nu o susţinea, ideea unei competiţii cap la cap pe aceleaşi tipuri de arme cu SUA şi a trecut într-o altă epocă, a venit cu arme, care par a fi desprinse din viitor, şi sunt desprinse din viitor, fiind noutăţi absolute şi singulare pe această piaţă, unele în proces de omologare, altele de desfăşurare în teren. Să vedem pe scurt despre ce noi arme este vorba.

Racheta balistică intercontinentală SarmatDeja cunoscută şi temută într-o versiune anterioară, Putin afirmă că cea nouă poate atinge SUA şi trecând pe la polul sud. Ceea ce înseamnă că toată apărarea antirachetă americană împotriva ruşilor – concentrată în Alaska, conform credinţei că pot fi loviţi numai dinspre vest, căci atâta este raza de acţiune a rachetelor balsitice clasice ruseşti, nu mai are nicio valoare. Noile rachete Sarmat pot veni de oriunde. O singură Sarmat poate distruge un teritoriu cât Franţa sau Texasul.

Racheta de croazieră cu rază de acţiune nelimitată.

Dezvoltarea acesteia se datorează realizării în premieră mondială a unui motor nuclear miniaturizat. Racheta poate zbura suficient de jos pentru a evita detecţia timpurie, îşi poate schimba cursul pentru a evita instalaţiile antirachetă şi poate manevra pentru a străpunge sistemele anti-rachetă care protejează ţinta.

Proiectilele convenţionale/nucleare hipersonice Kinzhal. Proiectile lansate din aer care se deplasează cu viteze de 10 Mach şi au o rază de acţiune de 2000 km (1240 mile), imposibil de contracarat şi, dat fiind dispunerea lor pe avioane de luptă şi raza lor mare de acţiune, perfecte pentru distrugerea de la mare distanţă a unor amăplasamente militare terestre sau a marinei militare adversare. Un purtător de avioane, faţă  cu acest fel de proiectile sau cu rachetele de croazieră anterioare, nu mai este decât un morman de fiare ruginite de pe fundul oceanului.

Focos nuclear hipersonic Avangard, desfăşurat din spaţiul extraterestru. Testat pentru prima oară în 2004, este deja în producţie de serie. Zboară în atmosferă la peste 20 Mach şi rezistă la temperaturi de peste 2.000 grade Celsius. Poate fi descris ca un meteorit ghidat către ţinta sa.

Submarinul-dronă . Miniaturizarea reactorului nuclear a dat posibilitaea de a se construi o dronă subacvatică (submarin fără echipaj, deci mult mai mic), extrem de longevivă şi durabilă, care se poate scufunda la foarte mare adâncime, poate călători între continente cu o viteză de câteva ori mai mare decât a unui submarin, a unei torpile sau a unui vas de suprafaţă, poate fi echipată atât cu arme conveţionale cât şi cu nucleare, poate ataca purtătoarele de avioane,  sistemele defensive de ţărm sau infrastructura şi nu poate fi contracarată de niciun sistem de apărare din lume.  Reactorul nuclear care asigură asemenea posibilităţi este de 100 de ori mai mic decât cel folosite pe submarinele ncleare actuale şi generează mai multă putere.

Tunul laser. Ultimul sistem amintit de Putin, desfăşurat conform spuselor acestuia, de anul trecut, este un soi de tun antiaerian laser, ale cărei caracteristici nu au fost prezentate.

Important de reţinut:

  • Sistemele respective sunt mult mai performante decât cele actuale în dotarea militară a SUA
  • Costul lor este mult mai mic, acesta fiind de fapt şi motorul principal care a dus la realizarea lor, date fiind diferenţele uriaşe dintre bugetele militare ale celor două puteri – SUA au avut în 2016 un buget militar de 618 miliarde, mai mare decât al următoarelor 7 ţări: China, Arabia Saudită, Rusia, Marea Britanie, India, Franţa şi Japonia. Bugetul din 2016 al Rusiei a fost de circa 70 miliarde.
  • Anunţul noilor capacităţi militare ale Rusiei nu este unul destinat competiţiei militare, ci deschiderii unor discuţii serioase şi constructive între cele două puteri. Putin a afirmat că Rusia nu ar fi avut nevoie de aceste noi arme dacă nu ar fi fost pusă în colţ. Nimeni nu a vrut să stea de vorbă cu noi despre miezul problemei. Nimeni nu ne-a ascultat. Acum, ascultaţi-ne! – a spus el.

În presa oficială din Occident, mai ales în The New York Times, au apărut comentarii cum că declaraţiile lui Putin ar fi un „bluf”, o încercare disperată de a speria Occidentul şi de a negocia. O caracteristică generală a fost încercarea de minimizare a calităţilor acestor noi arme şi de neîncredere în existenţa lor reală. În acest sens, în primul rând, ar fi de spus că astfel de comentarii nu se potrivesc cu Putin, un personaj care nu vorbeşte foarte mult, dar care a făcut întotdeauna ceea ce a spus. În al doilea rând, Putin este un tip foarte precaut , metodic şi puţin înclinat către afirmaţii fără acoperire.

Sursa: solidaritateeuropeana.wordpress.com