Lanțurile comerciale străine – prioritate de guvernare în primăria Chișinău

21:43, 2 octombrie 2015 | | 1306 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Aflăm cu stupoare din declarațiile primarului că venirea unui anumit lanț comercial în Moldova ar fi reprezentat o prioritate de guvernare. Și nu de oricînd, dar chiar din primul mandat, adică de acum 8 ani. Îmi pun întrebarea cînd își va îndeplini alte priorități de guvernare, dacă unul ca acesta la îndeplinit abia după 2 mandate complete la primărie. Dar asta e altă poveste.

Este mai mult decît evident faptul că lanțurile comerciale mari, dincolo de crearea a 1-2 mii locuri de muncă, au un impact negativ asupra bunăstării micilor întreprinzători. Comoditatea unui supermarket înlătură din două mișcări ”concurența” micilor producători din piețe sau cea a magazinelor de cartier. Mai mult decît atît, o corporație străină nu poate fi obligată să vîndă produse autohtone. Ea poate să vrea asta sau poate să nu vrea, dar bineînțeles tendința va fi întotdeauna cea negativă, pentru că mărarul din China este mai ieftin decît mărarul moldovenesc, iar roșiile turcești se păstrează mai mult decît roșiile de pe dealurile noastre.

În contextul unei crize profunde a sectorului antreprenorial din Moldova care se chinuie să se dezvolte, în loc de programe de susținere a producătorilor, în loc de reformare și îmbunătățire a condițiilor din piețele capitalei, în loc de o mînă întinsă suburbiilor, vedem o bucurie tîmpă la anunțul unui gigant comercial. Și nu de la oricine, dar de la responsabilul nr. 1 de dezvoltarea durabilă a municipiului Chișinău.

Apropo, s-a stabilit deja pe teritoriul cărui parc se va construi noul supermarket?