Un gest al lui Traian Băsescu demn de luat în seamă şi la Chişinău

12:48, 9 noiembrie 2015 | | 2640 vizualizări | 4 Comentarii Autor:

Luarea de poziţie a dlui Băsescu merită toată consideraţia, deoarece reprezintă o răbufnire sinceră a revoltei unui şef de stat, care nu mai doreşte, măcar acum, după ce şi-a încheiat mandatul,  să tolereze aroganţa diplomaţiilor occidentale de a interveni în mod brutal în treburile interne ale României.

Declaraţia domniei sale se înscrie în curentul de opinie mai general din spaţiul ex-comunist,  unde politicienii îşi revin din condiţia de servanţi ai intereselor Occidentului (şi ai SUA în primul rând) în detrimentul intereselor naţionale ale propriilor ţări. După ce statele ex-comuniste s-au aflat în starea de vasalitate faţă de URSS, acestea au încăput de-a valma sub dominaţia SUA şi a UE controlat de americani, sacrificându-şi (de cele mai multe ori în mod inconştient) suveranitatea naţională pe altarul integrării în NATO şi UE.

Este regretabil, – ca să nu zicem de-a dreptul tragic! – faptul că trezirea la realitate,  ieşirea din starea de captivitate psihologică, despărţirea de fascinaţia şi obedienţa triumfalistă în faţa unui Occident dominat de corporatocraţie şi mafia bancară se produce în momentul când atât economia românească, clasa politică şi piaţa media sunt penetrate puternic de capitalul, mărfurile şi reţele de ONG (această adevărată coloană a cincea a imperialismului american) occidentale. În aceste condiţii procesul de emancipare naţională, de recăpătare a independenţei politice şi economice va fi unul extrem de dificil şi dureros.

Deocamdată Traian Băsescu  a manifestat doar o stare de revoltă, de furie chiar, care încă este departe de cristalizarea unei viziuni eurosceptice şi de respingere a neocolonialismului americano-european. Însă realităţile dramatice care se agravează vertiginos în mod cert vor determina reacţii şi mai virulente din partea clasei politice româneşti.

Astfel de atitudini tranşante ale unor personalităţi de talia lui Băsescu, care se bucură de simpatia unui important de cetăţeni din Republica Moldova, ar putea avea efecte benefice asupra minţilor unor politicieni şi analişti politice rătăciţi de la noi. Cu astfel de ocazii speranţa că euroentuziaştii moldoveni, ameţiţi de expresii-parazit  de genul „parcurs european”, vor începe să-şi revină din starea de ameţeală şi să se dumirească ce se întâmplă cu adevărat la nivel geopolitic şi ce i se întâmplă ţării noastre, încăpute în mrejele dogmelor liberale şi ale discursului de integrare europeană.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,