In memoriam Ivan Blot

15:47, 11 octombrie 2018 | | 1608 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Aflu azi dimineață de la tânărul meu prieten de la Paris,  Antony Bonamy, cel care conduce editura ” Le retour aux sources”,  vestea tragică despre moartea unui om apropiat. Este vorba despre Ivan Blot, cunoscutul om politic și de stat francez, scriitorul și eseistul cu o operă fundamentală. O personalitate din pleiada vechilor militanți pentru valorile supreme ale națiunii franceze, ale civilizației creștine, ale suveranității politice, economice și culturale,  pentru o Europă a tradiției, libere de orice dominație străină.

Am făcut cunoștință cu Ivan Blot cu ocazia celei de-a doua conferințe a Forului de la Chișinău din decembrie anul trecut. Chiar din primul moment am realizat că am în față pe cineva cu totul deosebit. Experiența lui vastă, acumulată de-a lungul unei cariere politice și academice strălucite, dădea o consistență intelectuală cu totul aparte discursului său (https://flux.md/stiri/discours-de-ivan-blot-au-forum-de-chisinau-le-15-decembre-2017, https://flux.md/stiri/ivan-blot-in-this-utilitarian-world-the-human-person-is-an-obstacle  ). Iar modestia, bonomia și zâmbetul lui plin de lumina caldă a inimii te cucereau imediat. Ne-am împrietenit din prima clipă. Nici nu putea fi altfel, deoarece aveam o mulțime de prieteni comuni, cu toții fiind din familia noastră intelectuală, autori din Europa Occidentală și de Răsărit, filosofi, politologi, economiști, geopolitologi care se înscriu în curentul de opinie suveranist, antisistem.

Iar la începutul lunii ianuarie, fiind la Paris pentru a discuta cu autori și editori despre viitoarele proiecte comune, am avut bucuria să îl reîntâlnesc (https://flux.md/stiri/cultura/in-capitala-frantei-cu-autorul-ivan-blot). Ivan Blot mi-a satisfăcut dorința de biblioman incurabil, venind la întâlnire cu o grămadă de cărți ale sale. Datorită lui am făcut cunoștință cu editorul său, Denys Pluvinage, care conduce edutura ”Apopsix”.

Revenind la Chișinău cu o valiză plină de cărți de la prietenii mei francezi, am citit  o serie întreagă de lucrări ale lui Ivan Blot. A urmat o corespondență intensă, în care am convenit asupra volumelor care urmau să apară  în limba română pe parcursul acestui an. Am sperat foarte mult că el va putea fi prezent personal la Chișinău la evenimentele de lansare a acestor volume.

Însă la un moment dat el mi-a scris că este foarte bolnav, fiind vorba de cancer. Grav bolnav, el continua să lucreze asupra unei noi cărți. Acum câteva luni îmi mărturisea că îi mai rămăsese să scrie doar două capitole. La 3 august el îmi scria:

”Dragă domnule Roșca,

Mulțumesc pentru noutatea bună! Îmi închei cartea mea despre noua luptă de clasă (între poporul suferind și burghezia cosmopolită. Merge încet din cauza bolii mele. Am scris 7 capitole din cele 10 și aproape l-am finalizat pe al optulea). Urmez o cură de chimioterapie până în octombrie. Dacă aceasta va reuși, va fi mai ușor. Bravo pentru curajul dumneavoastră politic”.

Mi-a expediat și versiunea nefinalizată a ultimei sale cărți. Pe parcursul acestor luni am sperat să obțin totuși versiunea finală. În acest moment nu cunosc dacă el a reușit să-și termine lucrarea. Dar consider drept o datorie de onoare față de prietenul meu decedat să o traduc și să o public. Sper că Denys Pluvinage, care conduce editura ”Apopsix”, să se ocupe de apariția acestei ultime opere a lui Ivan Blot, așa cum a făcut-o cu o serie întreagă de volume semnate de același autor.

La 5 octombrie, cu doar cinci zile înaintea morții bunului meu prieten, am anunțat public apariția cărții sale alături de lucrarea altui prieten francez, Hervé Juvin, ”Guvernarea dorinței” ( https://flux.md/articles/doua-pledoarii-pentru-renasterea-europei ).

Moartea unui om apropiat este o pierdere irecuperabilă. Dar Ivan Blot va rămâne viu în amintirile noastre despre ca un mare patriot francez. El va trăi și prin operele sale monumentale.

Fac parte dintre cei care speră că patria lui Ivan Blot, la fel ca și întreaga Europă, are  șansa de a renaște. Modelul omului eroic, pe care l-a cultivat Ivan Blot în cartea sa cu același titlu, trebuie să triumfe.

Iurie Roșca,
Chișinău, Moldova,
11 octombrie 2018