Ilie Șerbănescu: România, o colonie la periferia Europei (21)

09:42, 30 octombrie 2016 | | 1471 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

21. Ungaria lui Viktor Orban – un model de patriotism economic și de verticalitate

Într-un capitol aparte Ilie Șerbănescu supune unei analize minuțioase măsurile care se iau pe plan economic în Ungaria ultimilor ani, arătând prin contrast cum procedează România în situații similare. Autorul subliniază faptul că programul de guvenare al liderului de la Budapesta, Viktor Orban, are o componentă economică puternică. Sau, altfel zis, acesta este poate singurul din spațiul ex-comunist european care aplică ferm un program bazat pe patriotismul economic și pe apărarea suveranității naționale în fața ofensivei agenților capitalismului globalizant. Autorul nu-și ascunde simpatia față de abordarea pe care o au autoritățile maghiare în politica lor economică:

”Pentru o țară mică este mai mult decât cutezător că această componentă economică nu ezită să vizeze întărirea statului, evitarea subordonării economiei capitalului străin, refuzul supunerii oarbe față de rețetele prescrise de FMI și chiar de Comisia Europeană și față de dictatul multinaționalelor vest-europene!”.

Iată un model demn de urmat și de către autoritățile de la Chișinău. Nu cele de astăzi, ci poate cele care vor veni la putere după actualul regim. Ungaria ne arată că o țară mică, având lideri cu viziune și hotărâți să-și servească neamul, pot să se manifeste din plin și să contribuie substanțial la prosperarea țării chiar și în condițiile extrem de dificile de azi. Categoric, exemplul Budapestei este cel care trebuie preluat la Chișinău, și nu cel al Bucureștiului.

Atenție! Aici sentimentele firești pe care le nutrim față de România ar putea să ne joace festa. Asta dacă vom confunda cultura comună, zestrea istorică comună și limba pe care o vorbim cu actul de guvernare de la București. Să nu confundăm această pătură parazitară cu neamul și aspirațiile lui. Raporturile dintre cei din vârfurile ierarhiei statale din România și poporul pe care îl guvernează aceștia se înscrie perfect în formula cunoscutului sociolog român Dimitrie Gusti. Este vorba despre cea ce savantul numea ”confictul dintre stat și națiune”.

Prin urmare, noi, cei din Republica Moldova, putem și trebuie să mergem la București după cărți și după cultură în ansamblu, dar după modele de dezvoltare economică, de administrare a statului și de politică externă am face bine să mergem la Budapesta. Încă o dată: să nu confundăm conducătorii provizorii și efemeri ai României cu neamul românesc. Precum nu trebuie să apară vreo confuzie atunci când susținem nevoia de a prelua modelul ungar de eficiență economică și politică pe motivul unor disensiuni istorice pe marginea problemei Ardealului.

Și totuși, aici se poate isca o întrebare firească: de ce două țări vecine cum sunt România și Ungaria se descurcă atât de diferit în actuala conjunctură internațională? Răspunsul dat de Ilie Șerbănescu la această întrebare este cu totul remarcabil. Desigur, totul se reduce la calitatea elitelor politice, cele care au căderea să conducă un stat în vremuri destul de tulburi. Unii aleg demnitatea națională și curajul, alții – obediența și căpătuirea personală. Autorul mai face următoarele clarificări în acest sens:

”Ungaria a ales să se îndatoreze spre a-și construi autostrăzi și alte elemente de infrastructură. România a ales să se îndatoreze pentru consum…Orban a vorbit chiar în România despre faptul că vremurile în care trăim sunt unele de înfruntare între state și piețe, de rertractări de la consumerismul ridicol, vremuri în care Estul ar trebui să-și găsească propriul model de economie și acțiune! Ungaria premierului Orban a ales să întărească statul, să-i consolideze pe cât posibil pozițiile economice. În plină criză, a oprit privatizările…, a întors în sistemul public de pensii contribuțiile îndreptate obligatoriu către fondurile administrate privat, a blocat penetrările externe în punctele nodale și sectoarele strategice, s-a opus programului FMI de a arunca toată ajustarea asupra populației, punând la plată întru susținerea ajustării băncile, hipermarketurile, telecomul și distribuțiile energetice, toate serviciile publice care fac profituri și în criză și care, nu întâmplător, ca și în România, au fost confiscate de capitalul străin. Ba mai mult, a adoptat o lege care  decretează utilitățile publice drept activități non-profit”.

Economistul român mai menționează și faptul că Ungaria s-a hotărât să nu mai facă jocul multinaționalelor, apărâdu-și interesele chiar și atunci când este nevoită să se contrazică cu o forță atât de uriașă cum este marele capital vestic. Dânsul amintește și de faptul că Orban i-a comparat pe comisarii europeni cu cei sovietici. Șerbănescu citează un fragment dintr-o cuvântare a premierului maghiar demnă de reținut:

”Țara noastră nu va fi o colonie. Ungurii nu vor trăi după cum comandă puterile străine, nu vor renunța la independență sau la libertate. Ca națiune europeană, cerem un tratament egal. Nu vom fi cetățeni europeni de mâna a doua”.

Astfel de intervenții publice din partea unui demintar de prim rang nu prea s-au auzit în ultimii   ani nici la București, nici la Chișinău. Și nu e cazul să dăm vina pe specificul nostru național, pe neputința noastră funciară de a propulsa spre vârfurile puterii de stat niște lideri de calibru. Poate n-am reușit până acum, dar viitorul nu trebuie privit ca o fatalitate sau ca un blestem. Articularea unui discurs public viguros și coerent, coagularea unui grup de elită și manifestarea unui lider adevărat încă se pot produce în Republica Moldova. Vremurile de criză, instabile și pline de necunoscute reprezintă nu doar obstacole, ci și oportunități care, într-un anumit concurs de împrejurări, ar putea fi valorificate din plin. Iar cărți ca cea a domnului Ilie Șerbănescu pot și trebuie să ne servească drept surse de șlefuire a capacității noastre de înțelegere a realității din jur.

Iurie Roșca

P.S.: Așa cum am promis ceva mai sus, dau o listă de lucrări care ar putea să ajute doritorii să aprofundeze subiectele abordate în articolul de față. Prezentarea cărții domnului Ilie Șerbănescu mi-a servit drept prilej să umblu la polița mea de cărți de specialitate, care știu că ar putea fi de folos în mod special tinerilor mei prieteni. Lista de mai jos face abstracție de orice ordine ierarhică, cronologică sau alfabetică.

 1. Friedrich List, ”National System of Political Economy”;
 2. Фридрих Лист ”Национальная система политической экономии”;
 3. Immanuel Wallerstein ”After Liberalism”;
 4. Иммануэль Валлерстайн ”После либерализма”;
 5. E. F. Schumacher ”Small is Beautiful”;
 6. Joseph E. Stiglitz ”Mecanismele globalizării”, Polirom, 2008;
 7. Joseph E. Stiglitz ”Globalization and its Discontent”;
 8. Joseph E. Stiglitz ”Freefall. America, Free Markets, and the Sinking of the World Economy”;
 9. David C. Korten ”Corporațiile conduc lumea”, Samizdat, 1995;
 10. David C. Korten ”Marea cotitură”, Antet, 2007;
 11. David C. Korten ”Proiectul noii economii”, Antet, 2009;
 12. ”A Treia Forță. Economia libertății. Renașterea României Profunde.”, edotori: John Chrysostom Medaille, Ovidiu Hurduzeu;
 13. Ha-Joon Chang ”23 de lucruri care nu ți se spun despre capitalism”, Polirom, 2011;
 14. Ha Joon-Chang ”Samaritenii cei răi. Mitul liberului schimb și istoria secretă a capitalismului”, Polirom, 2012;
 15. Ha Joon-Chang ”ECONOMIA. Ghidul utilizatorilor”, Polirom, 2014;
 16. John Perkins ”Istoria secretă a imperiului american. Adevărul despre corupția globală”, Elit, 2009;
 17. John Perkins ”Confesiunile unui asasin economic”, Litera Internațional, 2010
 18. John Pekins ”The New Confessions of an Economic Hit Man”, 2016
 19. ”A Game as Old as Empire”, edited by Steven Hiatt
 20. Naomi Klein ”The Shock Doctrine. The Rise of Disaster Capitalism”;
 21. Alain de Benoist ”Tratatul transatlantic și alte amenințări”, Alexandria Publishing House, 2016;
 22. Nicolae Sfetcu ”Corupție – Globalizare – Neocolonialism”, 2014
 23. Александр Дугин ”Конец Экономики”, Амфора, 2010
 24. 23. Валентин Катасонов „Религия денег. Духовно-религиозные основы капитализма”, 2013
 25. 24. Валентин Катасонов ”Кризис денежной цивилизации. Что ожидать человечеству в будущем?” , 2016
 26. Janiel Wedel ”Unaccountable”
 27. Charles Eisenstein ”Economia sacră. Banii, darul și societatea în epoca tranziției”, 2013
 28. Fred Block, Margaret R. Somers ”The Power of Market Fundamentalism”, 2014
 29. Justin Fox ”The Myth of Rational Market”
 30. Călin Georgescu ”Cumpăna României”, Logos, 2014
 31. Artur Kitson ”The Banker”s Conspiracy which Started the World Crisis”, 1933
 32. Jacques Sapir ”La demondialisation”
 33. Michel Clousard ”Le capitalisme de la seduction”, 1981
 34. J. M. Blaunt ”The Colonizer”s Model of the World”
 35. Ilie Bădescu, Ciprian Bădescu ”Conversiunea sistemelor”, Mica Valahie, 2014
 36. Philippe de Villiers ”Le moment est venu de dire ce que j’ai vu”, Éditions Albin Michel, 2015
 37. Maurice Allais ”L”Europe en crise. Que faire?”, 2006

Iu. R.

Navighează dupa cuvinte-cheie: