Fobiile unui analist ce-și trage virtutea din autovictimizare

17:13, 5 februarie 2018 | | 1360 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Jurnalistul Petru Bogatu, fiind vizat de o manieră vădit deranjantă într-un material de autor publicat pe portalul Sputnik Moldova, se parte că ajunge la concluzia că (dânsul) este atât de important în bătălia globală dintre marile puteri mondiale, încât cineva (care ar acţiona, potrivit lui Bogatu, ca angajat al unuia dintre marii jucători geopolitici) ar cuteza să-i „promită” o cruntă răfuială fizică.

Respectivul cetăţean are tot dreptul să se sperie de orice şi să îşi exprime public temerile ce-l tot devastează după apariţia acelui articol „de groază”. Ceea ce nedumireşte, însă, este faptul că în editorialul „analitic”, doldora de „argumente” culese de prin gura lumii, în care se plânge de ceea ce i s-a întâmplat atunci când lumea îi era mai dragă, Petru Bogatu mă pomeneşte pe mine şi pe alţi câţiva colegi de ai mei într-un context cu totul deplasat.

Văzându-l cu moralul la pământ şi făcând istericale în formă de materiale publicistice, mi-am zis că nu am dreptul să-i judec articolul, atâta timp cât nu ştiu ce a fost scris despre el pe Sputnik. Aşa că am aruncat o privire peste textul cu pricina. Când acolo, ce să văd?! Petru Bogatu a fost apostrofat şi ridiculizat nu doar pentru „lupta sa contra propagandei ruse”, ci mai ales pentru că ar fi trişat, încercând să-i coloreze în pro-ruşi pe cei de la unele organizaţii pro-occidentale. Şi asta în condiţiile în care el nu se prezintă drept un „pro-rus”, ci „pro-occidental”.

Nu-mi propun să fac pe avocatul nici uneia dintre părţile implicate în acest mega-scandal, din cauza căruia Petru Bogatu a ajuns să creadă la modul serios că cineva are nevoie să-l ameninţe. Vreau doar să subliniez că persiflările condimentate cu multă răutate pe care dânsul le face în jurul numelui meu şi ale unor dintrec colegii mei sunt lipsite de orice temei. Asta ar fi, în linii mari, toată replica. Nu intru în detalii, ca nu cumva să le ia drept o nouă încercarea de a-l speria. Nu ne dorim sub nicio formă să-i tulburăm armonia interioară…

Dar ar mai fi ceva de subliniat în acest context, iar cetăţenii moldoveni care reprezintă interese străine în Republica Moldova, în loc să se îngrijească de interesele statului nostru în raport cu celelalte state, ar face bine să nu citească alineatul ce urmează.

Petru Bogatu pomeneşte numele noastre în legătură cu activitatea agenţiei Sputnik în Moldova, şi aici ţin să fac o remarcă. Republica Moldova are interese în Est şi în Vest, adică, teren de lucru şi de luptă în apărarea intereselor acestui stat există pentru oricine vrea să-i fie un bun patriot. Ambele „teatre de luptă” sunt dificile, îşi au specificul lor şi pe fiecare dintre ele e nevoie să manifestăm dexteritate. Cei care luptă cu adevărat pentru interesele Republicii Moldova în Est trebuie să fie solidari cu cei care depun o muncă similară în Vest şi viceversa. Acţionând astfel am avea şanse mai mari să obţinem mai multe avantaje pentru ţară şi să cucerim mai mult respect printre ceilalţi actori internaţionali mai mari şi mai mici. Cu alte cuvinte, ar trebui să încetăm să ne lăsăm folosiţi şi exploataţi în confruntarea ce nu se va termina niciodată între Occident şi Rusia şi să începem să ne promovăm interesele noastre în ambele direcţii. E greu, bineînţeles. Dar importanţa cauzei merită tot efortul.

P.S. Am fi putut scrie o replică foarte tăioasă, una pe măsura stilului lui Bogatu. Însă credem că asta nu cadrează cu interesul naţional al Republicii Moldova.