Flori pentru ocupanții sovietici și covoare roșii pentru investitorii străini

14:42, 21 martie 2018 | | 2721 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Când vezi cum guvernanții de azi se prosternează în fața ”partenerilor strategici” – donatorii externi din Treimea Răului (FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană) – și bat mătănii în fața investorilor străini, cum să nu faci o paralelă mai mult decât necesară?

Așa cum cei care au întâmpinat ocupanții sovietici în 1940 cu flori și aplauze sunt considerați colaboraționiști și vânzători de neam, tot astfel trebuie tratați și cei care aștern covoare roșii și se închină în fața investitorilor străini.

Diferența dintre cele două tipuri de invadatori este minima. Ea ține doar de mijloace, nu de scopuri. Dacă pe vremea URSS ocupanții au făcut uz de forța armelor, cei de azi folosesc arme soft, economico-financiare, și unii, și alții având același scop: înrobirea populației locale și spolierea ei de avuțiile naționale.

E adevărat că imperialiștii economici de azi mai pun în aplicare și inginerii sociale menite să anestezieze puterea de discernământ a popoarelor cucerite. Tocmai de aceea identificarea agresorului era mult mai simplă în perioada invaziei sovietice: prezența tancurilor, a trupelor militare, a organelor de represiune, naționalizările, deportările, asasinatele în masa erau atât de vădite, încât oricine înțelegea că este vorba de niște ocupanți.

Noul tip de colonialism, însă, are o proprietate demnă de reținut. Înainte de a invada un teritoriu, el întreprinde un bombardament mediatic (ce înlocuiește bombardamentul aviatic de altă data), un atac de artilerie (dar nu una clasică, așa cum era pe vremuri), ce se manifestă prin colonizarea mentalului colectiv prin intermediul culturii de masa, al inducerii stării de fascinație pentru ”visul american” și prin atractivitatea societății de consum. Iar când aborigenii sunt suficient de prelucrați psihologic, până la pierderea conștiinței de sine (e vorba de un nou tip de mancurtism) și a instinctului de autoconservare, contează mai puțin cine e la guvernare. Fiindcă orice guvernare oricum îi aplaudă la scenă deschisă pe ”salvatorii” descinși ”pe teren” ca niște lupi în piele de oaie.

Încă o dată, dacă încercăm un adevărat și profund dispreț pentru colaboraționiștii regimului sovietic, de ce atunci i-am aprecia pe noii colaboraționiști ai regimul de ocupație ”în stil occidental”, care poartă aceeași stea cu cinci colțuri pe drapel, doar că cel comunist era roșu, iar cel de azi e albastru? Răspunsul e unul. Din ignoranță sau, delicat vorbind, dintr-o eroare de perspectivă. Fiindcă atunci puhoiul străinătății venea din Răsărit și era unul violent, iar acum un alt tsunami vine dinspre Apus și e unul dulce ca mierea, dar ucigător ca otrava.

Cine va avea ochi de văzut, va vedea. Iar cine nu, va păți ca-n vorba veche: prostului îi arăți luna, iar el se uită la deget. 

Iurie Roșca