Fiara rănită, un pericol de moarte pentru Moldova

18:12, 17 iunie 2019 | | 2058 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Avem nevoie de un proces rapid și dur de lustrație 

Așadar, după câteva zile de spaimă zdravănă, capii grupării criminale autointitulate PDM și-au revenit și au început să facă pe opozanții ireconciliabili ai noii guvernări. De parcă nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute.

Primul a slobozit un pârț de amenințare cățelușul de serviciu al lui Plahotniuc, Sergiu Sârbu, ”victima” miorlăită a activistului civic Pavel Grigorciuc. Auzi, bre?! Cică infantilul și istericul valet al regimului căzut va fi – atenție! – ”coșmarul” noii guvernări. Păi după astfel de vorbe n-ar merita băiețandrul ăsta încă un dos de palmă peste falcă? Mă întreb, nu chem la violență sau la răfuieli.

După care a publicat o scrisoare kilometrică însuși capul acestei grupări de tip mafiot, numitul Plahotniuc, cel care a dat bir cu fugiții de teamă să nu fie linșat de către admiratori după ce i-a căzut regimul.

Tot azi umbra de om pe nume Filip, șoricelul dresat al fostului uzurpator, ni s-a înfățoșat pe post de șef al grupului parlamentar PDM, căutând să-și îngroașe vocea și să-și dea importanță, doar-doar îl va lua cineva în serios. Măi să fie! Ați auzit câte fapte mărețe a comis fostul guvern Filip! După atâtea isprăvi de poveste cum să nu le pui monument și să nu le umpli piepturile cu ordine și medalii?

Mai aflăm din presă că pediștii au propus o din fosta garnitură guvernamentală cucoană (numele căreia îl omitem pentru a nu ne spurca de el) la funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Bună treabă, nimic de zis.

Din toate aceste semne venite peste zi este clar pentru toată lumea că gangsterul fugit într-o direcție deocamdată necunoscută este deja la pupitru și e pregătit să conducă ”din emigrație” operațiunea de debarcare de la putere a adversarilor săi. Având resurse financiare astronomice și o rețea vastă de lachei în toate  structurile statului și în fiecare localitate, plus dispozitivul de dezinformare și propagandă de război total împotriva celor trei partide din majoritatea parlamentară și a liderilor acestora, se pare că acest ins hiperactiv și învechit în rele ar avea toate șansele să zdruncine din temelii actuala guvernare și chiar să-și ia revanșa.Anume din acest motiv tot mai multă lume este extrem de îngrijorată și le cere noilor conducători să acționeze rapid și hotărât pentru demontarea sistemului criminal care s-a constituit în ultimii ani și trimiterea la pușcărie  a  TUTUROR celor care au comis abuzuri și a fost complici la săvârșirea celei mai grave crime împotriva poporului care este uzurparea puterii de stat.

Sper că Andrei Năstase, Maia Sandu și Igor Dodon, ca și coechipierii lor, înțeleg foarte bine cât de șubredă este starea de lucruri în țară.  Plahotniuc și ortacii săi vor face tot posibilul pentru a destabiliza situația, pentru a dinamita relațiile de parteneriat între liderii blocului ACUM și socialiștii lui Igor Dodon, pentru a arunca pe piața media tot felul de materiale compromițătoare împotriva acestora etc., etc.

Tocmai de aceea se impune luarea unor măsuri radicale și cât mai rapide pentru demantelarea și lichidarea completă și definitivă a grupării criminale Plahotniuc. Situația este una extraordinară și tocmai de aceea se impun măsuri extraordinare.  Și dacă tot s-a votat în Parlament un document care constată faptul că statul este captiv și că puterea a fost uzurpată, atunci și acțiunile trebuie să fie pe măsură.

Firește, prima urgență este obținerea demisiei Procurorului general. Tot aici se impune eliberarea sistemului judecătoresc din mrejele mafiei lui Plahotniuc. Nu mai puțin importantă este preluarea controlului asupra SIS, a Procuraturii Anticorupție și a CNA. Ca, de altfel, și asupra altor instituții de stat, care au șefi persoane ce ar avea dreptul să-și mențină funcțiile până la încheierea perioadelor pentru care au fost desemnați. Orice încercare de a-i demite va fi urmată de procese de judecată în urma cărora aceștia vor fi restabiliți în funcții. Pentru a ocoli aceste capcane se impune identificarea unor soluții juridice concrete care ar permite eliberarea rapidă a instituțiilor puterii de stat de elementele criminale și corupte. Într-o stare de criză maximă cum e cea de la noi, a acționa cu mănuși albe și a face pe mironosița care respectă toate procedurile e o cale spre o sinucidere politică inevitabilă.

O măsură absolut necesară și stringentă este scoaterea Partidului Democrat în afara legii și confiscarea tuturor bunurilor care îi aparțin. Asta ar constitui o formă de lustrație, de decriminalizare a mediului politic, de anihilare a unei organizații extrem de periculoase pentru interesele fiecărui cetățean. Cum anume? Metode legale sunt și pot fi identificate destule. Doar să existe suficientă determinare și curaj.

O altă măsură la fel de urgentă este neutralizarea tuturor instrumentelor de manipulare a opiniei publice, în mod special a posturilor TV și radio, deținute prin intermediul unor firme off-shore de către oligarhul fugit. Pentru asta, între altele, se impune instalarea unei componențe noi a Consiliului Audiovizualului. Retragerea licențelor de emisie și stingerea acestor focare de dezinformare și intoxicare în masă trebuie să fie făcută fără nici o ezitare.

Nici personaje ca Marian Lupu, care s-a aciuat la Curtea de Conturi, sau Veaceslav Untilă, care s-a cocoțat în fruntea ANRE, nu trebuie trecute cu vederea.

Istoria a cunoscut procese de denazificare și, ceva mai recent, de decomunizare. La noi i s-a zis deoligarhizare. Bun și așa, doar că termenul mai corect ar fi LUSTRAȚIE. În acest sens este nevoie de o lege specială care să urmeze debarcării tuturor complicilor fostului regim criminal. Această lege trebuie să impună stabilirea unei interdicții de ocupare a funcțiilor publice pentru măcar vreo treizeci de ani.

Este lăudabil faptul că cei din fruntea noului Guvern și Președintele tot repetă că se țin de normele statului de drept și că nu au de gând să comită abuzuri asemenea fostei guvernări. Dar repet, în condițiile excepționale în care se află țara se impun și măsuri excepționale. Și aici acțiunile solidare ale majorității parlamentare, Guvernului și Președintelui sunt chezășia succesului. Noua putere nu este doar în drept, dar și are obligația să adopte orice măsură specială care ar permite scoaterea țării din mrejele mafiei lui Plahotniuc. Asta pentru că jocul de-a democrația cu o asemenea grupare criminală ar putea fi fatal pentru Moldova.

 

Iurie Roșca,

17 iunie 2019