Despre legătura ocultă între declarația ministrului Ciubuc și unul dintre ultimele credite ce ar urma să ne vină de la Banca Mondială

14:47, 2 noiembrie 2018 | | 1650 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ceea ce a urmat după declarația ministrului moldovean, Nicolae Ciubuc, privind „oportunitatea liberalizării pieței funciare” nu pare a fi deloc o simplă coincidență. Un deputat din Parlament a făcut o dezvăluire publică, subliniind că Banca Mondială, după vorba lansată de respectivul ministru, ar fi dispusă să sloboadă un nou credit, ce vizează tocmai terenurile arabile din Republica Moldova. Iată despre ce este vorba.

Chiar dacă Partidul Democrat s-a grăbit să se distanțeze de poziția Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a șocat și a scandalizat majoritatea responsabilă a cetățenilor moldoveni prin declarația sa precum că „există necesitatea de a revedea legislația, mai ales ce ține de vânzarea/cumpărarea terenurilor de către străini”, asta nu înseamnă câtuși de puțin că asupra țării noastre nu planează în continuare un pericol foarte mare. Potrivit deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea, la doar câteva zile după ce presa a mediatizat poziția lui Ciubuc pe marginea acestui subiect, în comisia parlamentară pentru politică externă a parvenit un proiect de lege cu numărul 358 din 25.10.2018, ce prevede semnarea unui nou acord de credit cu Banca Mondială în sumă de 30 de milioane de euro. Proiectul a ajuns în comisie pe data de 31 octombrie 2018. Deputatul precizează că banii cu pricina urmează să ajungă direct în contul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova și să fie cheltuiți, atenție – în scopul evaluării tuturor terenurilor și includerii lor într-o bază de date.

„Înțelegeți sau nu care este sensul? Ciubuc face o declarație despre vânzarea pământului la străini, iar Banca Mondială oferă imediat 30 de milioane de euro pentru evaluarea acestuia!”, notează Bogdan Țîrdea pe pagina sa de Facebook.

Amintim că ministrul Nicolae Ciubuc semnala într-un interviu oferit portalului agrobiznes.md că, cităm: „este o problemă aici, care stagnează investițiile”. După ce a avertizat că „trebuie să fim foarte atenți atunci când vorbim de liberalizarea acestui proces”, demnitarul a spus că ar avea „o abordare mai pragmatică axată pe regulile economiei de piață”. În accepția lui, „pământul este un bun, care trebuie să fie vândut în condițiile unei economii de piață”.

Trebuie să amintim în acest context și despre faptul că majoritatea partidelor proeuropene, care se declară în opoziție față de actuala guvernare, nu au criticat sub nicio formă declarația ministrului Ciubuc. Astfel, avem cel puțin un temei solid pentru a admite că în eventualitatea unor presiuni din partea factorului extern (UE, BM, BERD, FMI etc.), formațiuni precum PAS sau PPDA și altele care cochetează cu acestea pentru a fi trecute prin așa zisul „filtru de integritate” administrat de Maia Sandu, vor susține fără nicio rezervă scoaterea terenurilor arabile ale Republicii Moldova la mezat pe piața globală, unde moldovenii nu au nicio șansă în fața puterii de cumpărare a oligarhilor din țările mai bogate și în fața corporațiilor transnaționale. Sau, ziua în care moldovenii se pot pomeni străini și argați în propria lor țară este mai aproape decât oricând.

Dacă adăugăm la proiectul de liberalizare a pieței funciare normele legale intrate în vigoare recent privind vânzarea pe aceeași piață globală a cetățeniei Republicii Moldova, ne vine în minte nimic altceva decât formula: „VÂNZAREA PĂMÂNTULUI + VÂNZAREA CETĂȚENIEI = VÂNZARE DE ȚARĂ”.

Pomenindu-ne în fața unei perspective atât de sumbre, ne întrebăm dacă guvernanții și opozanții se mai gândesc și la altceva în afară de bani. Meditează ei, oare, bunăoară, la consecințele sociale, demografice, culturale, spirituale etc., ale unor astfel de decizii. Dacă ar fi vorba despre un caz izolat, atunci am putea admite că da. Însă în situația noastră, când „soluțiile” inspirate din logica neoliberală și globalistă (neocolonialistă) sunt promovate una după alta, ajungem să constatăm faptul că avem o clasă politică îmbibată până la refuz cu elemente școlite și setate pentru a servi tot felul de interese străine în detrimentul interesului național și al securității Republicii Moldova.

Ghenadie Vaculovschi