Despre democraţie

11:16, 3 ianuarie 2018 | | 1175 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Naţionalismul este o formă de energie mult mai puternică decât democraţia. A rezistat sub dictaturi, războaie, comunism, capitalism şi ocupaţii străine. Democraţia, nu.

 

Lumea nu înţelege democratizarea pe care i-o propune Bush. Dar nici Bush nu înţelege lumea.

Orice democraţie este o apă tulbure, care trebuie să treacă prin filtrul naţional şi cultural al poporului. Abia apoi este limpede şi bună de băut.

Democraţia nu poate fi exportată pentru că drepturile omului nu pot fi importate. Ele se câştigă numai la faţa locului.

Cea mai importantă virtute a democraţiei este răbdarea.

Democraţia nu este monopolul nimănui. În nici un caz al unui fost proprietar de sclavi, sau al unui actual proprietar de firmă cu 58 000 de lucrători.

Războiul din Irak dovedeşte că mixtura  soldat – democraţie – economia de piață liberă  este otrăvitoare. De ce omagiem democraţia ateniană? Pentru că, pe lângă cele trei ingrediente amintite, conţinea şi antidotul otrăvii: filozoful.

Firma McDonald’s a găsit o reţetă mai de succes şi mai profitabilă decât firma McDemocratization’s, a lui Bush jr.

Întrucât ne priveşte pe toţi, democraţia trebuie să fie administrată. La fel ca şi curăţenia oraşului.

În gura Vestului cuvântul democraţie a început să sune ca o parolă conspirativă. Ca să fii lăsat să intri unde? Şi acolo să faci ce?

Izolată de restul lumii dincolo de mii de kilometri de ocean, America se bucură de multe privilegii, dar este şi victima fuselor orare. Când Bush este treaz şi le vorbeşte despre democraţie, irakienii dorm. Când irakienii sunt treji şi ar putea să-l asculte, Bush doarme.

(2006, în volumul  Ambiții imperiale,  Editura Enciclopedica, București, 2008)