De ce Moldova nu are nevoie de FMI?

14:15, 25 noiembrie 2015 | | 2246 vizualizări | Un comentariu Autor:

În ultimul timp se vorbește tot mai des despre consecințele nesemnării memorandumul de finanțare a Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional. Mai puțin însă sunt abordate consecințele pe care le va avea de suportat țara noastră în urma semnării unui astfel de acord. Oficialii de la Chișinău tot declară că dacă Moldova nu va semna acest memorandum, atunci Guvernul nu va avea de unde să achite pensiile și salariile moldovenilor și că țara se va confrunta cu o criză financiară mult mai acută. Minciuni sau lipsa de viziune și soluții.

Dacă suntem mai atenți și analizăm îndeaproape lucrurile, atunci înțelegem că suntem martorii unei avalanșe de declarații în care predomină interesul extern și nu cel național, chiar dacă aceștia nu o spun pe șleau.

În aceleași declarații, atât reprezentanții europenei, cât oficialii de la Chișinău susțin că dacă Moldova nu semnează acest memorandum, atunci țara noastră va pierde potențialii investitori din exterior, de aceea este necesară semnarea cât mai urgentă a acestui document. De ce oare fețele din UE fac această propagandă? E simplu. Europenii sunt interesați să controleze jocul, să capete monopol asupra pieței din Republica Moldova și nu în ultimul rând să stabilească politica monetară, să controleze politicile fiscale şi bugetare (legislaţia referitoare la fiscalitate, colectarea impozitelor şi taxelor, inclusiv cele vamale, controlul cheltuielilor publice, privatizarea, modalităţile de gestionare şi monitorizare a cheltuielilor publice, gestionarea datoriei publice şi finanţarea politicilor sociale).

Una peste alta, Fondul Monetar International, care condiționează atât de sever modul în care funcționează un stat, aparent în scopul de a avea garanția restituirii împrumutului dar, în realitate, pentru a face, de multe ori, jocurile unor state puternice, care sunt și cei mai mari contribuabili la Fond, se comporta ca o societate contabilă. Cu alte cuvinte, vin, din când în când, contabili și ne spun ce să facem și ce să nu facem la noi acasă. Adică, aceștia caută să devină gospodari la noi în țară, iar noi să nu mai avem nici o libertate.

În consecință, alături de Fondul Monetar Internațional avem, într-adevăr, o siguranță. O siguranță ca vom trăi relativ la fel sau chiar mai rău, îndatorindu-ne pentru secole înainte. Aceasta este stabilitatea pe care ne-o conferă acordurile cu Fondul. Fără Fond, fără acordurile cu Fondul Monetar Internațional suntem liberi să facem legile la noi acasă și nu să ne închinăm în fața celora care nu caută decât să-și servească interesul propriu.

De ce nu am urma de această dată exemplul României care s-a săturat ca străinii să le dicteze legile și să îi bage în datorii și mai mari și s-a dezis de această practică? Poate că frații de peste Prut au învățat o lecție din greșeala pe care a făcut-o Traian Băsescu, îndatorând România pentru ani buni. Oare nu ar fi cazul să o învățăm și noi? Ba da, e cazul.

P.S. dacă în fruntea țării am avea oameni competenți, care ar fi interesați de soarta acestei țări și care ar avea măcar cea mai mică curiozitate intelectuală de a analiza lucrurile la rece, fără ochelari de cai pe ochi, atunci am vedea că Republica Moldova poate supraviețui și fără banii oferiți de Fondul Monetar Internațional.

Navighează dupa cuvinte-cheie: