Dacă-i bal, bal să fie! Vrem o comisie de anchetă pentru verificarea averii procurorilor și judecătorilor

18:23, 26 iunie 2019 | | 1925 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Sarabanda noutăților care fac să ne salte inimile de bucurie curge gârlă.

Iată că și cei de la  Curtea Constituțională au demisionat ”in corpore”. Desigur, am fi preferat ca aceștia să fie scoși din sediul Înaltei Curți cu șuturi în fund și încătușați, dar e bine și așa. După care să fie dați pe mâna unei justiții cu adevărat independente, ca să-și primească pedeapsa binemeritată pentru complicitate la crima de uzurpare a puterii de stat, așa cum stabilește articolul 339 al Codului Penal.

Șeful statului, Igor Dodon, ne-a bucurat și el cu declarația că și zilele lui Eduard Harunjen la postul de Procuror general sunt numărate. Nu încape nici o îndoială că lucrurile stau anume așa. Iar după ce îl vor scoate de guler pe respectivul ins, tare mai sper că vor găsi pentru această funcție-cheie un om dintr-o bucată, integru și curajos, dar și nițel mai simpatic, dacă se poate. Și, desigur, așa cum accentua acum câteva zile același Dodon, nu e deloc cazul să fie căutat pe aiurea persoana care ar ocupa această funcție, ci doar un cetățean al Moldovei. E o iluzie gravă să se creadă că un Procuror general ”de import” ar fi incoruptibil și ar servi interesele naționale ale țării. O astfel de eroare ar putea să ne coste foarte scump, iar ”intrusul” ar putea fi mult mai periculos decât pare la prima vedere. Dar despre asta poate voi scrie într-un alt material.

În legătură cu debarcările masive din funcții ale capilor fostei guvernări, sperăm că nu vor fi trecuți cu vederea niciunul dintre membrii grupării criminale ”Plahotniuc”. Mătura noii guvernări trebuie să facă curățenie generală – temeinică și necruțătoare – în toate cotloanele organelor puterii de stat.

Este imperios necesar să nu fie scăpată din vedere nici caracatița mediatică a omului cu rânjet de bestie. Praful trebuie să se aleagă din această gigantică și fetidă fabrică de minciuni!

Nu trebuie uitată nici masca politică a respectivei grupări de tip mafiot, Partidul Democrat, care este pe punctul să simuleze o reformare și să se erijeze într-un partid perfect legal. Revin. Se impune scoaterea în afara legii a acestui partid criminalizat, ce reprezintă un pericol public major. Dacă nu vor fi pedepsiți cu toată severitatea ce se impune, membrii acestui grup interlop  vor perora  încă patru ani de la  microfoanele Parlamentului din (im)postura de opoziție, dând lecții de moralitate și patriotism noii guvernări și întregii societăți. Iar peste ceva timp ar putea chiar să-și ia revanșa și să pretindă din nou la preluarea puterii.

În aceeași listă a infractorilor deosebit de periculoși trebuie trecuți și toți membrii fostului guvern în frunte cu cel care răspunde la apelativul Filip și se prezintă mai nou drept cap al grupului parlamentar respectiv. Ca și ceilalți demnitari de prim rang din toate structurile puterii de stat.

Închei aceste note fugare cu o propunere concretă. Este vorba despre nevoia de a trata o boală cronică,  congenitală a Republicii Moldova care ține de organele de drept. Asta pentru că orice succesiune la guvernare care s-a produs din 1990 încoace, provocând uneori răsturnări de situație spectaculoase, lăsa intactă o castă care a tot huzurit preț de trei decenii.

AM ÎN VEDERE CASTA PROCURORILOR ȘI A JUDECĂTORILOR. TOT AICI PUTEM ADĂUGA ȘI TAGMA COLABORATORILOR CENTRULUI NAȚIONAL ANTICORUPȚIE.

PENTRU A FACE ORDINE ȘI A STÂRPI DIN RĂDĂCINĂ CORUPȚIA ÎN RÂNDURILE ACESTOR INSTITUȚII DE DREPT, SE IMPUNE FORMAREA UNEI COMISII DE ANCHETĂ PARLAMENTARĂ, CARE SĂ VERIFICE AVEREA TUTUROR PROCURORILOR, JUDECĂTORILOR ȘI COLABORATORILOR CNA  ȘI A RUDELOR DE GRADUL ÎNTÂI ALE ACESTORA. IAR CEI CARE NU-ȘI VOR PUTEA JUSTIFICA AVEREA, SĂ FIE DEMIȘI DIN FUNCȚII CU INTERDICȚIA DE A MAI FI ANGAJAȚI NU DOAR ÎN SISTEMUL ORGANELOR DE DREPT, CI ȘI ÎN GENERE ÎN INSTITUȚIILE PUBLICE ALE ȚĂRII. TOT AICI SE IMPUNE OPERAREA UNOR MODIFICĂRI LA LEGILE RESPECTIVE, CARE AR INTERZICE ACESTEI ARMATE DE PROCURORI, JUDECĂTORI ȘI ANCHETATORI CORUPȚI SĂ OBȚINĂ LICENȚE DE AVOCAȚI. ALTMITERI VIRUSUL MORTAL AL CORUPȚIEI SE VA RĂSPÂNDI DIN NOU CA CIUMA ÎN SISTEMUL JUDECĂTORESC.

ÎN ȘIRUL CELOR., AVEREA CĂRORA AR TREBUI VERIFICATĂ, SE IMPUNE SĂ FIE INCLUȘI ȘI COLABORATORII SERVICIULUI VAMAL. ASTA CA SĂ NU NE MAI LAMENTĂM ÎN VAN ÎNCĂ TREIZECI DE ANI CĂ SUNTEM ȚARA CONTRABANDIȘTILOR NEPEDEPSIȚI.

Chiar dacă o astfel de comisie de anchetă, în care ar fi atrași și experți independenți, și jurnaliști de investigații, ar activa o jumătate de an sau un an, acest efort merită să fie făcut. Asta ar permite curmarea din temelii a corupției în sistem. Și, totodată, ar fi ca o profilaxie extrem de necesară pentru cei care ar dori să activeze în cadrul lor după aplicarea acestor măsuri. Pentru că până la urmă, vorba veche: frica păzește bostănăria.

 

Iurie Roșca

26 iunie 2019