Ce vor cei șase? Doar chilipir și foloase

15:39, 19 februarie 2020 | | 986 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

            ”La vremuri noi, tot noi!”

(zicere de pe vremea lui Iliescu)

Vâlvă mare a stârnit evenimentul media produs astăzi de cei șase fugari din PDM. Acum, experții de serviciu au de lucru pentru câteva zile. Să întoarcă pe toate părțile isprăvile grupului de  non-penali, care au fost piese importante în garnitura fostului barosan-șef Plahotniuc.

În fruntea transfugilor, țanțoș și ritos, așa cum îi șade bine unui pezevenchi de vocație, s-a plasat nimeni altul decât finul nașului, bravul ex-președinte al Parlamentului Andrian Candu. Candidul ex-spicher a motivat plecarea celor șase, firește, prin grija pentru țară, care-i macină de și-au pierdut somnul bieții oameni. Iar presa relatează întâmplarea prompt și echidistant, pe nerugumate  (ca o cutie de rezonanță), dând citate largi din neroziile înșiruite de Candu, dar și poze de grup cu cei șase picați din căruța PDM. Am zic picați, ați auzit bine, nu ceea la ce v-ați gândit.

În preajma ex-speakerului încremenit într-o eternă mină de solemnitate, apare micul lacheu al tiranului de ieri, campionul aroganței și al lipsei de bun simț, Sergiu Sârbu. Și ăsta împopoțonat, lustruit și dichisit de parcă-i abia scos din coropca de nici n-ai zice că ai în față pe țucălarul și  periuța uzurpatorului izgonit de la putere prin strădania ruso-americană. Da, da, e vorba anume despre cel care luase un dos de palmă (devenită istorică!) de la activistul civic Pavel Grigorciuc. (Nu ne putem abține să nu remarcăm în treacăt faptul că atunci când Grigorciuc l-a plesnit pe bravului filfizon peste obrazul (lipsă), publicul a reacționat ca și galeriile la meciul de fotbal când e marcat un gol mult așteptat).

În imagine apare și ex-ministrul Justiției, dar mai ales ex-purtătorul de cuvânt al PDM-ului, Vladimir Cebotari. Pe ăsta nici nu riscăm să-l portretizăm într-un stil mai satiric. Prea impozant arată omul. De parcă-i decupat din filmele polițiste cu băieții duri. Constituție fizică atletică, bărbie volitivă, chelie, privire hotărâtă. Cu asemenea exterior omul ar putea face o carieră artistică strălucită. Atâta doar că s-ar vedea nevoit să joace mereu același rol: de gangster drăguț, killer cu sânge rece sau recuperator ai unor datorii prin metode non-juridice.

În imagine mai apare o tanti solidă, care îl flanchează pe purtătorul de cuvânt al celor șase, Candu. Ultimul, obișnuit cu gărzi de corp pe vremea când își rodea fundul pantalonilor în (im)postura de spicher, pe semne că se simte mai în siguranță având în preajmă o astfel de protecție. Fotoreporterii au imortalizat încă doi inși printre cei șase, nu însă și numele lor, așa cum le-a scăpat și numele cucoanei din coasta lui Candu.

Așadar, ceata de transfugi din PDM face manevre. Vom vedea foarte repede cu cine se va combina, cu Dodon sau cu Maia. Dar asta contează mai puțin. Ceea ce contează cu adevărat este faptul că în loc să ajungă pe banca acuzaților în calitate de complici la crima de uzurpare a puterii de stat, respectivii cabotini dau ochii peste cap și ne asigură de propria inocență și de dorința de a servi cu și mai mult sârg poporul. De parcă nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le pute.

Din păcate, fragila construcție post-electorală ACUM-PSRM n-a avut nici voința, nici priceperea să demonteze sistemul criminal creat de Plahotniuc împreună cu ortacii lui și nici să pună cu botul pe labe principalii complici ai acestuia cu tot cu partidul lor criminal, numit parcă în bătaie de joc Democrat.

Astfel încât spectacolul degradant al politicii moldovenești continuă. Nimic nou sub soare. ”Alte măşti, aceeaşi piesă” (Eminescu). Aranjamente, sforării, trișări și scamatorii bune de zăpăcit mulțimea dornică de o viață mai omenească, dar mai ales de dreptate.  ”Enterese și iar enterese!”, vorba lui Caragiale.

Dar să nu disperăm. Să rămânem optimiști. Nu de alta, dar întotdeauna e loc de mai rău.

Iurie Roșca

P.S.: Ce dacă am zis-o de data asta mai cu biciul satirei? Am zis, n-am dat cu parul. Că nu e democratic.

I.R.

19.02.2020