Birocraţia UE, sub cupola şi la sânul căreia corupţia, nepotismul şi favoritismul se dezvoltă ca lianele

13:09, 2 martie 2018 | | 898 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Nu am să intru în discuţia/disputa despre schimbarea dnei Kovesi, argumente pro sau contra. Nu am timp, nici chef să mă documentez, să citesc rapoarte, legi, decizii ale CCR etc.

În principiu, la câte s-au spus despre activitatea DNA şi a dnei în discuţie, cele mai multe necontestate decât cel mult retoric, dar fără argumente tehnice concrete; după atitudinea arogantă-sfidătoare de personaj care se ştie cu spatele asigurat dinspre Occident şi îşi permite să „snobeze” parlamentul (da, ştiu, acea instituţie foarte puţin credibilă, dar tu, procuror-şef nu eşti nici de la partide, nici din piaţă, nici de la ambasade, nici de la corporaţii, eşti cel care are în grijă un stâlp al clădirii statului român şi trebuie să te porţi ca atare, să fii un exemplu, să nu dai niciun motiv de suspiciune, să nu promovezi anarhia), sunt pentru demiterea ei.

Vreau să discutăm, în schimb, pe scurt, legat de această ultimă mare problemă a politicii şi guvernării româneşti, care pare a aduce nervozitate şi agitaţie gândacilor birocraţi din muşuroiul de la Bruxel, despre activitatea lor infracţională şi abuzivă. Mai precis:

1. Despre comportamentul de văcari/arendaşi ai birocraţilor Comisiei Europene, care, ca şi în cazul celor din realitatea agricolă, nu sunt proprietarii cirezii/moşiei (adică ai Europei), ci sunt plătiţi să aibă grijă de ea conform cu dorinţele proprietarilor (adică, europenii).

Numai că birocraţii de la Bruxel, aşa cum s-a întâmplat în multe cazuri de arendăşie, fac tot ce pot ca să-i ia boierului moşia. De-abia aşezaţi în slujba Europei, s-au făcut şefi peste aceasta, dau ordine cu nesimţirea, tupeul şi limitarea oricărui birocrat oportunist, şi pun în aplicare, cu tenacitate şi agresivitate, un proiect de transformare a Europei, care, la final o va aduce pe aceasta cu totul la mâna lor. Şi acest lucru nu de ieri, ci chiar de la începuturile actualei formule a UE, în care aşa-zisul parlament european (jucătorii trimişi de state pe teren) e un soi de adunare a chibiţilor, iar meciul cu destinul nostru îl joacă cei cu curăţenia, cu paza, şi cu vidanja.

Făcându-şi uitată menirea reală şi asumându-şi merite şi puteri pe care nu le-au câştigat/primit, birocraţia UE, această nouă aristocraţie europeană, îşi permite să-i ia la şuturi pe conducătorii statelor din UE, exact cum pe vremuri făceau activiştii de partid comunişti cu cei care trudeau în adevăratul „câmp al muncii”. Evident nu pe toţi la fel, ci funcţie de puterea (cum să-i facă aşa ceva lui Merkel, sau Macron) şi aderenţa lor necondiţionată la o nouă Europă, din care numai numele să amintească de cea veche, până când şi acesta va fi schimbat. Ca să nu jignească sentimentele celor care vor face „marea înlocuire” a europenilor.

În această autostatuată tradiţie, cu obrăznicia şi impertinenţa individului sub a cărui carcasă, aparent umană, domneşte gerul vidului cosmic, zmeul Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, care trebuie să ajungă joi la Bucureşti, le-a aruncat responsabililor români buzduganul, după cum ne anunţă Calea Europeană, avertizându-i că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Voi fi informat joi despre asta. Mă voi întâlni cu ea (procurorul-șef) și cu ministrul justiției și le voi asculta argumentele. Dar știți poziția Comisiei. Trebuie să lăsăm independența judiciară să își facă treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre.

Deci, dnul Timmermans, susţinător aprig al migraţiei, avortului şi lgbtismului vine şi, ca un şef ce este, aşteaptă, de la conducătorii unui stat european, zis, independent explicaţii şi informări. Eventual în poziţie de drepţi. Ce treabă are el, ce treabă au ei cu cine este procuror şef la DNA? De când sfera autorităţii UE a acoperit şi procedurile interne care ţin de sfera administrării naţionale? Pe când prezenţa lui Juncker la Bucureşti pentru schimbarea portarului de la DNA?

2. Şi despre corupţia, favoritismul nepotismul, practicile clientelare ale Comisiei la cel mai înalt nivel, adică din chiar biroul „somelierului” şef, Juncker.

Nu mai intru în detaliile scandalurilor trecute de corupţie din sânul comisiei, peste care s-a încercat să se pună capacul, până când a explodat oala. Pentru lămurire şi rigoare am să vi le amintesc totuşi pe câteva dintre ele:

1991 – Scandalul Comisiei Santer – demisia întregii Comisii europene ca urmare a unui raport devastator privind frauda şi nepotismul acesteia.

2006 – Raportul Galvin implicând peste 160 de parlamentari şi o mulţime de funcţionari ai comisiei. Nu s-a ştiu nimic despre acest raport până în 2008, când despre el a vorbit un fost parlamentar englez, Chris Davies, dar el este secret şi astăzi!

2011 – Scandalul bani contra influenţă – protagonişti Ernst Strasser şi Adrian Severin.

2014 – Scandalul Lux Leaks tax – premierul Luxemburgului a făcut trafic de influenţă pentru impozitarea redusă a multinaţionalelor din ţara sa.

2015 – Foştii miniştri de externe britanici Jack Straw şi Sir Malcolm Rifkind filmaţi oferindu-şi unei presupuse companii chinezeşti „serviciile europene” contra cash.

După cum se vede, domnii aceştia scrobiţi şi importanţi au şi ei patimi şi pasiuni ca tot infractorul român, se dedulcesc cu mare plăcere la bani şi bagă adânc mâna în bugetul comisiei, pe care nu cei peste 35.000 de birocraţi europeni l-au produs, ci vreo 300 de milioane de europeni din, cum spuneam mai sus, „câmpul muncii”.

Februarie 2018 – Scandalul numirii noului secretar general al Comisiei Europene, favoritul lui Juncker, Martin Selmayr.

Caz despre care s-a discutat în presa română doar din punctul de vedere al personalităţii şi coportamentului mult discutate şi contestate ale germanului cu pricina, prezentat ca un monstru, Rasputin al UE, un pătimaş europenist, trădător, informator etc., dar nu despre neregulile făcute de Juncker pentru a-şi aduce protejatl de funcţia de administrare a comisiei. Şi totuşi, chiar şi medii foarte europeniste, ca Liberation vorbesc despre o lovitură de stat la Comisie. O poziţie similară are şi The Telegraph.

Numirea a fost făcută, susţin glasurile contestatare – cu încălcarea regulilor statului de drept de care, stat Bruxelul se foloseşte ca motivaţie împotriva suveranităţii popoarelor europene. Mai precis, explică Liberation, Selmayr era, înaintea numirii, director la cabinetul lui Juncker, ori pentru a fi numit, trebuia să aibă cel puţin gradul de director general adjunct. La finalul lui ianuarie a candidat pentru postul respectiv, pe care l-a ocupat în timp record, după care a fost numit secretar general, într-o şedinţă în care numirea nu era pe ordinea de zi, ci a fost trecută în ultimul minut astfel încât să nu se afle şi să apară piedici la numirea sa.

Ziaristul britanic Fraser Nelson de la The Telegraph, constată (puţin cam târziu!) că Comisia nu mai este în serviciul statelor membre UE, ci în serviciul unui proiect european care se îndreaptă către tot mai mult federalism.

Ascensiunea extraordionară a lui Selmayr este o dovadă perfectă despre deficitul democratic tot mai accentuat din UE. Grupul Conservatorilor şi reformiştilor europeni a aunţat într-un tweet ironic că aşteaptă rezultatele concursului candidaţilor pentru postul de secretar general, şi a adăugat: felicitări lui Martin#Selmayr pentru câştigarea acestei competiţii transparente şi corecte.

Syed Kamall, parlamentar european britanic a criticat la rândul lui numirea.

Cum crede comisia că oamenii vor crede că UE este capabilă să se schimbe şi să-i asculte pe votanţi, când procesul pentru numirile în poziţii înalte este atât de opac. … Comisia ar trebui să caute modalităţi de a face Bruxelul mai transparent şi mai democratic, căci astfel de numiri seamănă cu a da slujbe unor prieteni.

Şi ca să întoarcem: aşteptăm declaraţia lui Timmermans prin care se va duce la Bruxel să îăi ceară explicaţii şi să fie informat de Junker şi gaşca despre numirea lipsită de transparenţă a dlui Selmayr în funcţie de secretar general al comisiei.

Paul Ghițiu

Sursa: https://solidaritateeuropeana.wordpress.com