Andrei Năstase

Andrei Năstase – bomba cu efect imediat
sub șezutul actualei guvernări

00:06, 20 iunie 2018 | | 1847 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Știrea-trăsnet de ultima oră despre invalidarea mandatului lui Andrei Năstase pentru funcția de primar general al capitalei ridică mai multe semne de întrebare și necesită câteva observații asupra logicii comportamentului actualei puteri.

Mai întâi ar fi să ne întrebăm de ce sforarii actualului regim s-au lăsat ghidați de resentimente și de setea de răzbunare, și nu de un calcul politic rece care ar ținti viitoarele alegeri parlamentare?

Primul răspuns care e la suprafață ține de starea psihologică ce domină în cercurile actualei puteri. Este vorba de un sindrom periculos al atotputerniciei și invincibilității unei grupări care a reușit, prin utilizarea unui șir de abuzuri, ilegalități și trucuri juridice, să-și subordoneze toate instituțiile puterii de stat, inclusiv justiția, devenită o servitoare umilă a oligarhiei dominante.

Celebra expresie, potrivit căreia, puterea absolută corupe în mod absolut, ar trebui interpretată în cazul de față ca o dovadă a vicierii capacității de raționare lucidă a vârfurilor actualei puteri și de elaborare a unor strategii de autoconservare prin menținere la putere în perspectiva viitoarei confruntări electorale.

În loc să-i permită lui Andrei Năstase să acceadă în funcția de primar al capitalei și să-l  lase să se împotmolească în multitudinea problemelor gospodăriei municipale, creându-i piedici artificiale și speculându-i nereușitele, decidenții din coridoarele întunecoase ale puterii au optat pentru consolidarea imaginii de protestatar al eternului rebel Andrei Năstase, care și-a arătat din plin capacitatea și chiar plăcerea de a se confrunta cu “hidra de la guvernare”.

Una dintre versiunile care ar justifica decizia actualului regim de neadmitere a lui Andrei Năstase la cârma administrației municipale este extrem de banală și ține obsesia de căpăturie a clanului care controlează puterea politică în stat pe seama jafului proprietăților municipale. Se pare că pentru gruparea respectivă, care ia în calcul eventuala înfrângere la viitoarele alegeri parlamentare, promovarea prin intermediul unui primar interimar docil a unor proiecte economice dubioase în următoarele luni a prevalat asupra unor calcule de ordin politic și electoral.

Hotelul cu treisprezece etaje care urmează să fie ridicat în locul cafenelei ”Ghiocel” din Grădina Publică Ștefan cel Mare și demolarea cinematografului ”Gaudeamus” reprezintă doar niște vârfuri ale aisberului. În mod sigur, tentaculele caracatiței mafiote vizează în perspectiva imediată mult mai multe obiective cu încărcătură pecuniară majoră la nivelul municipiului Chișinău. Altfel zis, avem tot temeiul să presupunem că setea de înavuțire a prevalat asupra obsesiei de a menține puterea și după scrutinul electoral din această toamnă.

Așadar, pentru moment plutocrația a învins democrația.

De azi înainte Andrei Năstase și adepții săi vor declanșa un adevărat tsunami al revoltei populare, care nu va mai putea fi stăvilită nici de cordoanele de polițiști, nici de zelul procurorilor și nici de slugărnicia judecătorilor.

Prin decizia de azi, enunțată de tânăra judecătoare cu chip de tocilară din clasele superioare de liceu, puterea îi pavează calea lui Andrei Năstase spre un marș triumfal, la capătul căruia îl așteaptă “laurii victoriei la scară națională”.

Și așa cum democrația liberală îi avantajează pe exponenții unui conflict radical și ireconciliabil cu  puterea în exercițiu, toate vânturile preelectorale, se pare, vor sufla în pânzele ambarcațiunii acestui tânăr politician.

În ce măsură se va descurca în calitate de partid de guvernământ sau de componentă a viitoarei guvernări de coaliție gruparea condusă de Andrei Năstase, e o altă poveste. Dar mulțimile electorale, exasperate de abuzurile actualei guvernări, nu se obosesc cu exerciții intelectuale lucide. Ele sunt dominate de pasiuni și emoții, în cazul respectiv pe deplin justificate. Iar uneori, astfel de mulțimi pasionale pot reprezenta o forță vulcanică, în starea să dărâme totul în calea ei.

Titlul de glorie pe care i l-a dăruit astăzi actuala putere lui Andrei Năstase nu mai poate fi retras. Postura de ”gropar al odiosului regim” este tocmai cea pe care și-o râvnește.

19 iunie 2018

Iurie Roșca