Alegerile primarului capitalei ca start al campaniei pentru parlamentare

14:36, 4 iunie 2018 | | 1928 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Republica Moldova a intrat în alegeri parlamentare. Încă nu este oficial. Până la stabilirea datei oficiale a alegrilor și începutul agitației electorale mai sunt câteva luni. Însă după alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar general al Chișinăului au devenit clare pozițiile de luptă preelectorală și electorală.

Situația guvernării

Democrații aflați la guvernare vor fi nevoiți să arate prin toate mijloacele disponibile că exercită în mod eficient puterea, că Moldova se mișcă accelerat spre Europa, cetățenii au doar de câștigat datorită aflării PDM la cârma țării, drumurile sunt în plin proces de reparație, iar toți concurenții democraților sunt incompetenți și nu merită votul cetățenilor. PDM, vrea asta sau nu, va fi nevoit să-l discrediteze pe primarul capitalei Andrei Năstase, pentru că alianța PPDA-PAS vrea voturile aceluiași electorat, pe susținerea căruia mizează și PDM – electoratul proeuropean. Pentru a arăta mult mai convingători în fața electoratului-țintă, democrații vor trebui să tragă din tunuri și în socialiști, pentru a încerca să se distanțeze de „stânga pro-rusă” și pentru a încerca să demonstreze că acuzațiile de complicitate cu socialiștii sunt o scornire.

Însă democrații au câteva probleme mari. Prima și cea mai gravă dificultate este „ura față de sistem” care domnește în societate. PDM-ul este asociat cu sistemul. Alegerile din 3 iunie 2018 din Chișinău au demonstrat că există o masă critică de alegători, dispuși să voteze cu oricine, indiferent dacă este competent sau nu, doar ca să se răzbune pe sistem. Numărul celor care cred (întemeiat sau nu, deja e o altă poveste) că în țară va fi mai bine dacă actualii guvernanți vor fi debarcați de la cârma țării prin scrutinul parlamentar ordinar de la finele acestui an este foarte mare. În mintea maselor este indusă o dorință nestăpânită de schimbare a regimului. E vorba despre  o forță teribilă, care ar putea schimba radical raportul de forțe în parlament. În aceste condiții guvernarea poate miza pe demonstrarea propriei eficiențe (programul „Prima casă”, drumuri reparate în ceasul al 12-lea în sute de localități, știri despre atragerea investițiilor, majorarea unor salarii etc.), pe specificul noului sistem electoral (unii analiști politici susțin că sistemul electoral mixt este gândit astfel, ca să-i garanteze partidului de guvernământ măcar un minim plus de succes în alegeri), pe capacitatea recrutării candidaților cu cele mai mari șanse în circumscripțiile uninominale (unii ar putea candida independent, ca să nu se asocieze cu guvernarea) și pe descalificarea concurenților.

Guvernarea mai încearcă să se prezinte drept una benefică pentru mediul de afaceri. Însă în afară de unii investitori străini, antreprenorii moldoveni nu nutresc un atașament special față de PDM. Chiar dacă au fost reduse drastic controalele, au fost simplificate o mulțime de proceduri birocratice, față de oamenii de afaceri moldoveni au fost aplicate, între timp, măsuri de constrângere „de alternativă” sau pur și simplu nu au fost soluționate multe probleme economice, ceea ce a alimentat noi cauze de nemulțumire față de actualii guvernanți.

Situația din justiție de asemenea este o sursă de revoltă în societate. În pofida reformelor în sectorul justiției și al procuraturii, în ultima vreme au avut loc evenimente care au pătat foarte urât imaginea acestor instituții.

Situația socialiștilor

Socialiștii cel mai probabil nu vor face schimbări esențiale nici în echipă și nici în mesaj. PSRM va încerca să culeagă în cadrul alegerilor parlamentare roadele alegerilor prezidențiale din anul 2016. Adică, tot electoratul pro-rus și o parte din cel suveranist va fi ținta mesajului electoral al socialiștilor. Figurile centrale în strategia lor electorală, poate cu unele excepții și surprize, vor fi Președintele țării Igor Dodon, fosta șefă a guvernului și președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, consilierul municipal care deja este o figură notorie, Ion Ceban. Socialiștii se pot bucura de imaginea de „partid al președintelui”. Ei dețin o funcție foarte importantă ca imagine în stat, dar nu poartă răspundere pentru acțiunile guvernării. Mesajul PSRM va fi îndreptat „împotriva guvernării oligarhice, a unioniștilor și a tandemului Năstase-Sandu”.

Problema socialiștilor în alegerile parlamentare vor fi comuniștii, dar cea mai mare durere de cap pentru ei este „Partidul Nostru”, al cărui lider este Renato Usatîi. Strategilor PSRM le va fi extrem de greu să identifice modalități de a ataca pozițiile taberei lui Renato Usatîi și pe cele ale lui Vladimir Voronin, fără a-și cauza prejudicii de imagine. În schimb, cele două partide se vor simți în largul lor atunci când îi vor ataca pe socialiști pentru „complicitate cu actuala guvernare”. Spre deosebire de alegerile prezidențiale, în alegerile parlamentare o parte a electoratului care și-a dat voturile pentru Igor Dodon în 2016 vor vota cu „Partidul Nostru” și cu PCRM (e adevărat că pentru comuniști vor vota mult mai puțini).

Tandemul PAS-PPDA

Pentru tandemul PAS-PPDA ecuația este cât se poate de simplă. Cel puțin așa arată lucrurile la această etapă. Andrei Năstase, sprijinit în permanență de Maia Sandu, va încerca să demonstreze că este cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul de la adoptarea Declarației de independență, iar insuccesele sale vor fi prezentate drept rezultat al „sabotajului la care se dedă guvernarea pretins proeuropeană”. Avantajul lui Năstase este că până la alegerile parlamentare rămân doar câteva luni și riscul de a fi compromis pentru „incompetență” este foarte redus. Acestuia îi va fi ușor să dea vina pe guvernare pentru că-l „blochează”. Astfel, dacă toate capacitățile PPDA și PAS vor fi puse în slujba primarului general al Chișinăului, Andrei Năstase, funcția respectivă va fi una dintre trambulinele electorale pentru tandemul Năstase-Sandu. În caz contrar, victoria electorală din 3 iunie 2018 din Chișinău ar putea deveni o piatră de moară la gâtul carierei politice a lui Năstase, care ar putea afecta parțial și șansele PAS.

Renato Usatîi și „Partidul Nostru”

„Partidul Nostru” părea a fi scos în afara carosabilului politic. Însă alegerile locale anticipate din Bălți au demonstrat că Renato Usatîi rămâne o figură foarte influentă, iar formațiunea pe care o conduce are șanse la alegerile parlamentare din acest an, cel puțin în câteva regiuni, inclusiv în municipiul Bălți. Dacă echipa lui Usatîi nu va avea un armistițiu cu socialiștii, aceștia din urmă se vor alege cu o țepușă extrem de incomodă în coastă. Avantajul lui Usatîi constă în faptul că poate coagula o echipă în care nu contează viziunile pro-ruse sau pro-occidentale. În jurul lui Renato Usatîi s-a consolidat o mișcare politică „omnivoră”. Nu este exclusă nici crearea unei alianțe politice în jurul lui Usatîi, care va bate în PDM și în PSRM, dar va cocheta cu tandemul Năstase-Sandu, și asta „de dragul învingerii guvernării oligarhice”.

Comuniștii

Partidul Comuniștilor în frunte cu Vladimir Voronin se află, cel mai probabil, într-o mare dilemă – să meargă separat în alegeri sau să se alieze cu alte forțe „compatibile”.

Partidele cu speranțe mari și șanse mici

Deocamdată nu este clar ce vor face PL, PPEM și PUN. Șansa acestor partide de a avea reprezentare în viitoarea legislatură este alierea cu formațiuni mai puternice. PPEM și PUN ar putea fi acceptate, probabil, doar de PDM. PL, cel mai probabil, are șanse foarte mici de a fi acceptat într-o alianță redutabilă și asta din cauza imaginii liberalilor, cu care, probabil, nu va dori să se asocieze niciun partid cu ambiții serioase.

 

Ghenadie Vaculovschi