100 de ani de la asasinarea lui Nicolai al II-lea

10:56, 17 iulie 2018 | | 1637 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Asasinarea ritualică a Țarului Nicolai al II-lea și a Familiei Sale acum exact o sută de ani, în fatidica noapte dinspre 16 spre 17 iulie 1918, reprezintă o catastrofă de dimensiuni metafizice și transistorice uriașe. Această tragedie este consecința logică a loviturii de stat din 1917, organizată de un grup de conspiratori care aveau drept executanți pe cei care și-au zis bolșevici. Așa cum se știe, ceea ce s-a întâmplat acum o sută de ani în Rusia are un singur precedent istoric, și anume așa-zisa Revoluție Franceză, urmată de sinistrul ritual al regicidului. Astfel, triumful Modernității, după ce cucerise elitele, s-a manifestat și în Rusia, la distanța unui secol și ceva, încă o dată pe plan istoric.

Evenimentele de acum un secol au fost și mai sunt încă supuse unor explicații de ordin social-economic și politic, atât din perspectiva stângii comuniste, cât și din cea a liberalismului. Ambele sunt la fel de false, urmărind mistificarea adevăratei semnificații a acelor întâmplări care a schimbat, poate ireversibil, fața lumii. Singura grilă de lectură corectă pentru astfel de fenomene este cea spirituală, mistică, religioasă. Doar o astfel de perspectivă permite descifrarea misterului acelor vremuri. Nimicirea ordinii monarhice și prigoana împotriva Bisericii sunt cele două obiective majore ale forțelor întunericului, care au urzit și au pus în aplicarea operațiunile respective.

Urmare a celor două zguduiri, din Franța secolului XVIII și din Rusia secolului XX, în scena istoriei a ieșit omul economic, republicanul, individul dezdumnezeit, cuprins de spiritul prometeic și obsedat de propria autosuficiență.

La distanța de un secol lumea rusă își revine cu greu din coșmarul pe care l-a trăit. Acest proces de recuperare a propriei identități, distruse aproape integral în cei 74 de ani de regim sovietic, este unul lent, anevoios, nelipsit de ezitări și chiar de unele rătăciri. Și totuși, șansa ca renașterea credinței ortodoxe și revenirea la propriile valori ancestrale să conducă societatea rusă nu doar spre depășirea iluziei comuniste, ci și a celei liberale este mare. Și asta mai ales pentru faptul că neamul acesta a umplut cerul cu martiri și noi mucenici de-a lungul sângeroasei perioade a terorii roșii. Rugăciunile lor, conjugate cu credința și fapta celor de azi, reprezintă acea forță duhovnicească enormă, care poate să aibă o contribuție cardinală la marile schimbări ce se anunță în lume.

Iurie Roșca

17 iulie 2018